Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Lucas en Arthur Jussen met online concert vanuit Het Concertgebouw: The Russian Album

Op 18 maart lanceren Lucas en Arthur Jussen hun nieuwste album met een gestreamd concert vanuit Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam.

Op 18 maart lanceren Lucas en Arthur Jussen hun nieuwste album met een gestreamd concert vanuit Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Tijdens de lockdown hebben de broers zich compleet gericht op The Russian Album. Hierop presenteren zij een selectie van werken voor twee piano’s van de Russische meesters Dmitri Sjostakovitsj, Serge Rachmaninoff, Igor Stravinsky en Anton Arensky. Omdat een concerttournee tijdens de lockdown niet mogelijk lijkt presenteren zij in samenwerking met Het Concertgebouw een exclusieve internationale concertstream op 18 maart om 20.30 uur. In aanloop naar de release van het nieuwe album is vanaf vandaag hun uitvoering van Arensky’s Waltz uit de Eerste suite voor twee piano’s te beluisteren via alle streamingservices. Op 19 maart verschijnt het gehele album.

Lucas en Arthur Jussen: ‘Het Concertgebouw is en blijft een droomlocatie voor iedere muzikant’

Lucas en Arthur Jussen speelden al langere tijd met de gedachte een album rondom de Russische meesters op te nemen. De coronacrisis zorgde voor een lege concertagenda en gaf zodoende de tijd die nodig was om dit album in te studeren en op te nemen. Samen traden de broers al 47 keer op in Het Concertgebouw, onder andere bij de heropening op 1 juli. De Amsterdamse concertzaal is dan ook de droomlocatie voor de presentatie van dit nieuwe repertoire aan het grote publiek: 'We hebben het geluk dat we al een aantal keren hebben mogen optreden in deze fantastische zaal. Elke keer weer zijn we verbaasd over de schitterende ambiance en fenomenale akoestiek.'

In het spoor van de Russische grootmeester in Het Concertgebouw

Met hun concert in Het Concertgebouw treden de broers nadrukkelijk in de voetsporen van de Russische grootmeesters Rachmaninoff en Stravinsky, wier namen niet alleen zichtbaar zijn op de cartouches in Het Concertgebouw, maar die zelf ook op het podium van de Grote Zaal hebben opgetreden. Serge Rachmaninoff bracht bijvoorbeeld in 1908 en 1911 zélf zijn Tweede en Derde pianoconcert in première in Het Concertgebouw. Van zijn hand brengen de broers de Romance uit de Tweede suite ten gehore. Igor Stravinsky dirigeerde en soleerde in zowel de Grote als de Kleine Zaal van Het Concertgebouw in de jaren 20 en 30. Zijn Concert voor twee piano's vormt het centerpiece van het concert. Als opening zal Sjostakovitsj' Concertino voor twee piano's klinken.

The Russian Album

The Russian Album is het zevende album van Lucas en Arthur Jussen op het label Deutsche Grammophon. Op het album vatten de broers met werken van de Russische meesters de essentie van Russische muziek met haar specifieke klank, kleur en energie. De werken beschrijven in een notendop een aantal roerige decennia in de Russische geschiedenis. Vandaag is het tweede stuk beschikbaar gekomen op alle streamingservices: Arensky’s Waltz uit de Eerste suite voor twee piano’s. ‘Arensky is de oudste componist op het programma. Hij heeft de tijd van het tsarenregime meegemaakt en dat hoor je in zijn werk. Vandaar dat de Waltz, geschreven in 1885, een wals is in al zijn trots en vreugde’, aldus de broers.

Betaalde concertstream vanuit Het Concertgebouw

Het Concertgebouw presenteerde in december de eerste betaalde concertstream met Trijntje Oosterhuis en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Dit voorjaar organiseert Het Concertgebouw verschillende betaalde concertstreams. De concerten worden opgenomen met zes camera's en high definition audio. Om de concertervaring te verrijken is er een chatbox en zijn er ook vooraf en na afloop korte interviews met Lucas en Arthur. Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door CVC Capital. Kaarten voor de concertstream zijn verkrijgbaar via Het Concertgebouw en kosten € 12,50 voor solokijkers en € 17,50 wanneer je met meerdere kijkers bent.

Info concert

The Russian Album

18 maart 20.30 uur

Kaarten via www.concertgebouw.nl € 12,50 en € 17,50

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door CVC Capital.

Programma

- Dmitri Sjostakovitsj: Concertino voor twee piano's

- Igor Stravinsky: Concert voor twee piano's

- Serge Rachmaninoff: Romance uit ‘Tweede suite’

- Anton Arensky: Waltz uit ‘Eerste suite’ en La Coquette uit de ‘Tweede suite’