Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Mariss Jansons in unieke concertserie met ’s werelds beste orkesten

Ter gelegenheid van zijn 70e verjaardag heeft Mariss Jansons dit seizoen op uitnodiging van Het Concertgebouw Carte Blanche gekregen. De chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest leidt in 2013 in de Grote Zaal vier internationale toporkesten. Naast zijn twee eigen orkesten, het Koninklijk Concertgebouworkest en het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, zal Jansons in deze serie zowel de Wiener Philharmoniker als de Berliner Philharmoniker dirigeren.

Jansons voorganger Bernard Haitink viel in seizoen 1998/99 eenzelfde geschenk ten deel toen hij zeventig werd. Voor het eerste concert uit zijn Carte Blanche op 25 januari 2013 koos Mariss Jansons voor zijn eigen Koninklijk Concertgebouworkest. Dit concert is tevens een van de 12 jubileumconcerten in de Grote Zaal ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van Het Concertgebouw in 2013. Onder Jansons leiding zijn de Eerste symfonie van Mahler en het Tweede vioolconcert van Bartók te horen. Solist is de Griekse violist Leonidas Kavakos.

De jubileumprogrammering van Het Concertgebouw volgt de geschiedenis van de concertzaal. Met zijn keuze voor de componisten Mahler en Bartók onderstreept Jansons de rijke historie van Het Concertgebouw en het orkest. Sinds Mahlers bezoek aan Amsterdam in 1903 kent het Koninklijk Concertgebouworkest een rijke Mahler-traditie. Ook met Bartók bouwde het orkest een band op. Zijn tweede vioolconcert ging in 1939 bij het orkest in première.

Leonidas Kavakos is een bekend gezicht in Het Concertgebouw en behoort tot de meest gewaardeerde violisten ter wereld. In maart is Leonidas Kavakos opnieuw te horen in een van de jubileumconcerten. Hij speelt dan in de Kleine Zaal samen met pianist Enrico Pace een Beethoven-programma.

Carte Blanche voor Mariss Jansons, eerste concert
Vrijdag 25 januari 2013
Grote Zaal, 20.15 uur
Koninklijk Concertgebouworkest
Mariss Jansons– dirigent
Leonidas Kavakos – violist
Bela Bartók – Tweede vioolconcert
Gustav Mahler – Eerste symfonie

Meer informatie over het Jubileumprogramma van Het Concertgebouw via www.concertgebouw.nl/jubileum

Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Reinoud van Houten, manager PR en Perscontacten van Het Concertgebouw 020-5730478 / 06-11596669 e-mail: r.vanhouten@concertgebouw.nl