Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Meer dan 150 concerten in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw in seizoen 2022-2023

Quatuor Ébène, Roderick Williams, Tabea Zimmermann, Isabelle van Keulen en het Borodin Quartet dit najaar in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw

Naast de vele concerten in Grote Zaal (1974 zitplaatsen) biedt Het Concertgebouw ook meer dan 150 concerten in de Kleine Zaal (430 zitplaatsen): van strijkkwartetten tot soloconcerten en van pianotrio’s tot liedrecitals. Dit najaar verwelkomt Het Concertgebouw bekende namen zoals Tabea Zimmermann en het Borodin Quartet maar ook talenten zoals Vanessa Porter in de Europese Rising Stars-serie en de Nederlandse ‘cellokomeet’ Jonathan Roozeman.

Alleskunner Thomas Beijer in de Spotlight

Pianist Thomas Beijer, dit jaar winnaar van de Nederlandse Muziekprijs, laat dit seizoen zijn veelzijdigheid zien in een reeks Spotlight-concerten. Ook als beeldmaker, verteller en componist. ‘De Spotlight-concerten zijn een dwarsdoorsnede van alles wat ik doe, en wat ik allemaal nog eens wilde doen. Zo liep ik al een tijd rond met het plan om voor mezzosopraan Barbara Kozelj een liedcyclus te schrijven die geïnspireerd is op Slavische muziek. En ik verbind graag kunstvormen. Zo staat naast mijn traditionele recital in de Grote Zaal een concert in de Kleine Zaal waarin ik Satie eens op een andere manier presenteer.‘ In totaal zal Thomas Beijer dit seizoen maar liefst zes keer optreden in Het Concertgebouw.

Topkwartetten: Ébène, Borodin en meer

Ensembles zoals het Franse Quatuor Ébène en het Borodin Quartet zijn zo populair dat ze vaak twee avonden in de Kleine Zaal spelen om aan de belangstelling tegemoet te komen. Op 27 en 29 oktober brengt het Quatuor Ébène onder anderen Schumanns Eerste strijkkwartet. Op 8 en 10 december speelt het Borodin Quartet muziek van naamgevend componist Borodin, Sjostakovitsj en Haydn.

Vanessa Porter is één van de Rising Stars artiesten van seizoen '22-'23.

Jong talent

Dit jaar is er extra veel aandacht voor jong talent in het kader van het seizoensthema Hemelbestormers. Op 28 september, bij de start van het Kleine Zaal-seizoen, treden direct vijf jonge solisten aan in An Evening with the Benjamin Britten Fellows. Winnaar van het Young Musicians Tsjaikovskiconcours Alexander Malofeevs debuteert in de serie Grote Pianisten in de Kleine Zaal met Rachmaninoff, Medtner en Beethoven. De Nederlands-Finse Jonathan Roozeman werd door The New York Times geprezen om zijn virtuositeit. Op 12 oktober staat hij in de Kleine Zaal. De Duitse percussioniste Vanessa Porter opent op 26 oktober het Rising Stars-seizoen waarbij toptalenten een tournee maken langs de ‘grote’ Europese kamermuziekzalen.

Topsolisten

Sinds de opening van Het Concertgebouw in 1888 weten solisten uit de Grote Zaal de weg te vinden naar de Kleine Zaal. Als kamermuziekliefhebbers formeerden bijvoorbeeld Isabelle van Keulen en Severin von Eckardstein een kwintet met onder anderen de Nederlandse celliste Quirine Viersen. Op zaterdag 19 november spelen zij kwartetten en kwintetten van Mahler, Schumann en Elgar. Nicolas Altstaedt, Barnabás Kelemen en Alexander Lonquich brengen een all time favourite: het 'Dumky' Trio van Dvořák. Op 12 november brengt altvioliste Tabea Zimmermann met pianist Kirill Gerstein sonates van Brahms en Sjostakovitsj.

Mezzosopraan Feride Büyükdenktas staat op 21 december in de Kleine Zaal.

Vocale concerten

De Kleine Zaal leent zich ook bij uitstek voor vocale concerten. Denk aan gearriveerde namen als sopraan Carolyn Sampson en bariton Roderick Williams naast aanstormend talent als de Oostenrijkse mezzosopraan Sophie Rennert en de Nederlandse bariton Raoul Steffani. De mezzosopraan Feride Büyükdenktas en Fleur Barron laten hun respectievelijk Turkse en Aziatische wortels doorklinken in hun recitals.

Het Concertgebouw Eigen Programmering Kleine Zaal Najaar 2022

wo 21 sep. 2022

Brentano Quartet in Monteverdi, Dvořák en Bartók

Het Amerikaanse Brentano Quartet in madrigalen van Monteverdi. Zonder zang, maar niet minder hartverscheurend. Ook hoort u kwartetten van Bartók en Dvořák.

wo 28 sep. 2022

Hemelbestormers: An Evening with the Benjamin Britten Fellows

Vijf jonge topsolisten in één groot pianofeest. Deze hemelbestormers uit alle windstreken brengen Rachmaninoff, Brahms, Mozart, en veel meer. Met twee en vier handen tegelijk.

Alle pianisten die u deze avond hoort zijn Benjamin Britten Piano Fellows en worden ondersteund vanuit het Royal College of Music Benjamin Britten Piano Fellowship.

do 29 sep. 2022

Pianist Nikolai Lugansky en topsolisten in kwartet

Drie prachtige pianokwartetten door een ensemble rond Nikolai Lugansky. Met Maxim Rysanov, Nikita Boriso-Glebsky en Narek Hakhnazaryan speelt hij Mozart, Brahms en Fauré.

za 1 okt. 2022

Grote Pianisten in de Kleine Zaal: Alexander Malofeev speelt Beethoven

Alexander Malofeevs internationale zegetocht begon na zijn winst van het Tsjaikovskiconcours [zie boven, klopt niet echt]. In de serie Grote Pianisten in de Kleine Zaal speelt hij twee van de geliefdste pianosonates van Beethoven naast werken van Medtner en Rachmaninoff.

ma 3 & 5 okt. 2022

Sitkovetsky Trio met Tsjaikovski, Schumann en Arenski

Het Sitkovetsky Trio neemt u mee naar de romantiek. Bijvoorbeeld met Schumanns Phantasiestücke, poëtische werken vol stemmingswisselingen. Van Tsjaikovski en Arenski klinken nagedachtenissen aan overleden muziekvrienden.

vr 7 okt. 2022

Scherpdenkers: Peter Buwalda en Thomas Beijer

Een Scherpdenkers-avond rondom Beethoven. Stel: een lang verloren gewaand deel van Beethovens Pianosonate nr. 32, zijn laatste, wordt gevonden. Hoe zou dat klinken? En is het wel een echte Beethoven? Schrijver Peter Buwalda en pianist Thomas Beijer doen in deze Scherpdenkers een voorstel.

di 11 okt. 2022

Sophie Rennert en Joseph Middleton in Schubert en Mahler

Mezzosopraan Sophie Rennert en pianist Joseph Middleton in liederen van Schubert en Mahler. Leven, liefde en dood in bekende en minder bekende stukken.

wo 12 okt. 2022

Jonge Nederlanders: ‘cellokomeet’ Jonathan Roozeman in Rachmaninoff

De Nederlands-Finse Jonathan Roozeman werd door The New York Times geprezen om zijn virtuositeit. Die laat hij vandaag horen, als solist én begeleid door Varvara Nepomnyashchaya, in Rachmaninoff, Schnittke en Weinberg.

zo 16 okt. 2022

Het Middagconcert: The Mad Lover

Violist Théotime Langlois de Swarte en luitist Thomas Dunford brengen deze middag zeventiende-eeuwse liederen over de gekmakende liefde. In The Mad Lover hoort u Purcell, Matteis en meer. ‘Verrukkelijk’ en ‘onweerstaanbaar’ volgens de internationale pers.

di 18 okt. 2022

Roderick Williams zingt A Thomas Hardy Songbook

Roderick Williams zingt poëzie van Thomas Hardy, die door vele Britse componisten werd getoonzet. Naast de complete cyclus Before and after Summer van Finzi hoort u werken van Britten, Ireland en anderen. Meesterbegeleider Christopher Glynn staat Williams bij op de piano.

Wo 26 okt. 2022

Rising Stars: Vanessa Porter

In Rising Stars hoort u de grootste jonge talenten, geselecteerd door de meest prestigieuze Europese concertzalen. Met vanavond de Duitse percussioniste Vanessa Porter. Zij laat het publiek niet enkel kennismaken met haar instrumentarium, maar ook met stilte. Én met de zarb, een Perzische vaastrommel.

do 27 & 29 okt. 2022

Klanktovenaars Quatuor Ébène in Schumann, Ligeti en Purcell

Het Quatuor Ébène heeft een zeer open muzikale blik. Die laat het horen in de al even brede Fantasias for the Viols van Purcell, maar ook in kwartetten van Ligeti en Schumann.

di 1 nov. 2022

Busch Trio, Daniel Palmizio en Naomi Shaham in Schuberts Forellenkwintet

Het Busch Trio laat zich vergezellen door altviolist Daniel Palmizio en contrabassiste Naomi Shaham. Een topensemble, dat onder meer Schuberts Forellenkwintet brengt.

za 12 nov. 2022

Persoonlijke Noot: Tabea Zimmermann en Kirill Gerstein in Brahms

Tabea Zimmermann noemt zichzelf ‘musicus, die toevallig altviool speelt’. De Duitse nam al verschillende albums op met Kirill Gerstein. Deze Russisch-Amerikaanse pianist kan met zijn pink elke toets verpletteren, aldus de Volkskrant. Maar zijn spel verleidt en ontroert ook. Le Monde roemt hun combinatie. ‘Zimmermanns klank is buitengewoon mooi, rond en stralend. Ze heeft in Gerstein een exceptionele partner: zijn spel sprankelt in elke maat.’ Vandaag speelt het duo een nieuw sonateprogramma.

zo 13 nov. 2022

Daniel Lozakovich solo met Bach, Ysaÿe en Milstein

De jonge topviolist Daniel Lozakovich in een uniek solorecital op zondagochtend. Hij speelt de geliefde Tweede partita van Bach, de Sonate in G van Ysaÿe en de zeer virtuoze variaties, Paganiniana, van Nathan Milstein.

wo 16 nov. 2022

Piatti Quartet speelt Elgar, Howard en Mendelssohn

Het Piatti Quartet speelt vanavond twee geliefde kwartetten: het Zesde strijkkwartet van Felix Mendelssohn en het enige strijkkwartet dat Edward Elgar schreef. Ook hoort u de première van een nieuw strijkkwartet van de Britse componiste Emily Howard, mede geschreven in opdracht van Het Concertgebouw.

vr 18 nov. 2022

Klapstuk: Raoul Steffani en Daan Boertien

Klapstuk is dé avond om klassieke muziek te ontdekken. Een uur volgepropt met korte highlights uit geliefde stukken. Vandaag brengen bariton Raoul Steffani en pianist Daan Boertien erotische, ironische en romantische liederen.

za 19 nov. 2022

Topkwintet rond Isabelle van Keulen en Severin von Eckardstein speelt Elgar

Pianist Severin von Eckardstein verzamelt een topensemble om zich heen. Met onder meer Isabelle van Keulen en Quirine Viersen speelt hij kwartetten en kwintetten van Mahler, Schumann en Elgar.

di 22 nov. 2022

Scherpdenkers: Peter Kuipers Munneke en Ralph van Raat

NOS-weerman Peter Kuipers Munneke en pianist Ralph van Raat zijn terug in Scherpdenkers! In Expeditie Weerklank neemt Kuipers Munneke u mee naar de duizelingwekkende wereld vol natuurkunde die schuilgaat achter het weer, en vertelt alles over regenbogen, bliksemschichten, sneeuwvlokken en lagedrukgebieden. Van Raat, winnaar van de Ovatie 2019, omlijst dit wervelende programma met topstukken uit de pianomuziek van 1880 tot nu.

vr 25 nov. 2022

Grote Pianisten in de Kleine Zaal: Filippo Gorini speelt Bachs Kunst der Fuge

Een jonge Italiaanse Grote Pianist in de Kleine Zaal: Filippo Gorini. Hij brengt Bachs Die Kunst der Fuge, een werk waar hij zich nog vele jaren in hoopt te verdiepen.

do 1 dec. 2022

Altstaedt, Kelemen en Lonquich: Dvořák, Janáček en Kodály

Nicolas Altstaedt, Barnabás Kelemen en Alexander Lonquich: drie geroemde solisten die tezamen nog verder boven zichzelf uitstijgen. Hun uitvoering van het 'Dumky' Trio van Dvořák wordt verbluffend genoemd. Ook hoort u duowerken van Janáček en Kodály.

za 3 dec. 2022

Jonge Nederlanders: trombonist Sebastiaan Kemner in Harmony of Spheres

Trombonist Sebastiaan Kemner laat de zangerige, intieme kant van zijn instrument horen. In Harmony of Spheres brengt hij met muziektheatercollectief Silbersee werken uit de renaissance en onze eeuw.

di 6 dec. 2022

Carolyn Sampson en Joseph Middleton: de Schumanns in liederen en brieven

Sopraan Carolyn Sampson en pianist Joseph Middleton in een programma rond Clara en Robert Schumann. Liederen van haar en hem, maar ook brieven, die vertellen van een grote liefde, huiselijk geluk, ouderschap en rouw.

do 8 & 10 dec. 2022

Borodin Quartet fris, lyrisch en jazzy in Haydn, Borodin en Sjostakovitsj

Het legendarische Borodin Quartet in een lyrisch werk van hun naamgever: het Tweede strijkkwartet. Ook speelt het viertal fris en jazzy werk van respectievelijk Haydn en Sjostakovitsj.

zo 11 dec. 2022

Het Middagconcert: Kristian Bezuidenhout & Friends in Bach

Kristian Bezuidenhout speelt stukken van Bach voor ‘muziekvrienden’. Hij neemt onder meer barokspecialisten Christine Sticher en Simone Jandl mee in klavecimbelconcerten. Ook: de virtuoze Toccata in d.

wo 14 dec. 2022

Rising Stars: Diana Tishchenko

In Rising Stars hoort u de grootste jonge talenten, geselecteerd door de meest prestigieuze Europese concertzalen. Vanavond de Oekraïense violiste Diana Tishchenko met werken van Beethoven, Mendonça en Schubert.

wo 21 dec. 2022

Hemelbestormers: Feride Büyükdenktas en Julius Drake

De Turkse mezzosopraan Feride Büyükdenktas in een recital met toppianist Julius Drake. Ze brengt liederen uit haar moederland en combineert die met componisten uit haar nieuwe leefwereld: Schumann en Schubert.