Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Nederlands debuut Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra

Concertgebouwoptreden met violist Vadim Repin

Op maandag 16 november maakt het Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra zijn Nederlandse debuut in de Grote Zaal van Het Koninklijk Concertgebouw. Onder leiding van chef-dirigent Kazushi Ono speelt het orkest kleurrijk Frans en Russisch repertoire. De Russische violist Vadim Repin soleert in het Tweede vioolconcert van Prokofjev.

De oprichting van het Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra in 1965 was het vervolg van een cultureel promotieproject rond de Olympische Spelen van Tokio in 1964. Sindsdien groeide het gezelschap uit tot een van Japans toonaangevende symfonieorkesten. In jubileumjaar 2015 trad Kazushi Ono aan als vijfde chef-dirigent. Naast het organiseren van concerten en educatieprogramma’s in eigen land gaat het orkest geregeld op tournee in Azië, Noord-Amerika en Europa.

Behalve in Tokio is Kazushi Ono ook chef-dirigent bij het Orquestra Simfònica de Barcelona. Als operadirigent is Kazushi Ono eveneens actief: hij is chef van de Opéra National de Lyon en onderhoudt nauwe banden met de operahuizen van onder meer Berlijn, Parijs, Milaan, München en New York. In Het Concertgebouw was Kazushi Ono recentelijk te gast met het Radio Filharmonisch Orkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Vadim Repin was op zijn zeventiende de jongste winnaar ooit van de Koningin Elisabethwedstrijd. Sindsdien speelt hij als solist wereldwijd samen met vooraanstaande orkesten. Hij is daarnaast een fervent kamermusicus en treedt geregeld op met de pianisten Nikolai Lugansky en Itamar Golan. In Het Concertgebouw was Vadim Repin eerder te horen in 2012, toen hij het Vioolconcert van James MacMillan speelde met de Radio Kamer Filharmonie onder leiding van de componist zelf.

Maandag 16 november 2015, Grote Zaal 20.15 uur
Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra
Kazushi Ono - dirigent
Vadim Repin - viool
Ravel - Rapsodie espagnole
Prokofjev - Tweede vioolconcert
Tsjaikovski - Vierde symfonie


Het Koninklijk Concertgebouw wordt gerekend tot de belangrijkste concertzalen ter wereld vanwege de ongeëvenaarde akoestiek en de brede programmering van hoog niveau. De concertzaal heeft een grote traditie op het gebied van legendarische concerten van muzikale grootheden. Met meer dan 900 activiteiten (waarvan bijna 80% concerten) en ruim 700.000 bezoekers van concerten, educatieprojecten en besloten evenementen per jaar behoort Het Concertgebouw tot de best bezochte concertzalen ter wereld. Het Concertgebouw Café trekt daarnaast jaarlijks ruim 100.000 bezoekers. Sinds de oprichting is Het Concertgebouw een privaat gefinancierde kunstinstelling met een rijke traditie op het gebied van (concert)sponsoring en fondsenwerving. Rond de 5% van de inkomsten is afkomstig van subsidie. Voor meer informatie: www.concertgebouw.nl

---

Noot voor de redactie: Voor meer informatie en high res beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Reinoud van Houten, manager PR en perscontacten van Het Concertgebouw 020-5730478 / 06-11596669
e-mail: r.vanhouten@concertgebouw.nl