Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

New York Philharmonic en Jaap van Zweden openen Mahler Festival 2020 in Concertgebouw

Eerste optreden NYPhil in Nederland onder nieuwe chef-dirigent

In mei 2020 zal het New York Philharmonic in Amsterdam het Mahler Festival openen dat Het Koninklijk Concertgebouw organiseert. Onder Jaap van Zweden, die in 2018 aantreedt als chef-dirigent, voert het New York Philharmonic tijdens het openingsconcert Mahlers Eerste symfonie uit. Voor het orkest betekent dit optreden het eerste in Nederland onder de nieuwe chef-dirigent én het eerste tijdens een Mahler Feest in Het Concertgebouw.

Het Mahler Festival vindt plaats van 8 tot en met 17 mei 2020. Het is het derde grootse eerbetoon van Het Concertgebouw aan de wereldberoemde componist. In 2020 is het precies 100 jaar geleden dat het eerste Mahler Feest in Amsterdam plaatsvond ter gelegenheid van het 25-jarig directiejubileum van de legendarische dirigent Willem Mengelberg. In 1995 vond het tweede Mahler Feest plaats, in 2020 precies 25 jaar geleden.
Het New York Philharmonic heeft een bijzondere relatie met zowel Mahler als Mengelberg, die beiden als chef-dirigent het orkest hebben geleid. Mahler dirigeerde bij het NYPhil in 1909 onder andere de Amerikaanse première van zijn Eerste Symfonie.
Het Mahler Festival in 2020 wordt zeer omvangrijk. Op het programma staan uitvoeringen van alle symfonieën van Gustav Mahler, gespeeld door vier internationale toporkesten die alle nog door Gustav Mahler zelf zijn gedirigeerd en voor het eerst samen in Amsterdam te horen zullen zijn: New York Philharmonic, Wiener Philharmoniker, Berliner Philharmoniker en Koninklijk Concertgebouworkest. Daarnaast zal in Het Concertgebouw veel vocaal repertoire en kamermuziek klinken. Educatie krijgt een prominente plek, en ook de livestream-mogelijkheden van de concertzaal worden benut. Het Mahler Festival kan op die manier (internationaal) worden gedeeld met een breed publiek.

Jaap van Zweden, chef-dirigent New York Philharmonic met ingang van seizoen 2018-2019:
“Mahler, New York Philharmonic én Het Concertgebouw, en dat in mijn geboortestad! Het is een grote eer dit alles te kunnen delen in 2020, wanneer het orkest en ik zijn uitgenodigd om het Mahler Festival te komen openen. In 2020 zal het 25 jaar geleden zijn dat ik tijdens het vorige Mahler Feest optrad als concertmeester bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Ik ben ontzettend blij dat het New York Philharmonic in 2020 voor het eerst zal kunnen deelnemen aan een Mahler Festival.”

Simon Reinink, algemeen directeur Het Concertgebouw:
“Het Concertgebouw verheugt zich enorm op de komst van het New York Philharmonic en Jaap van Zweden naar het Mahler Festival 2020. Niet alleen omdat dit orkest onder leiding van Mahler heeft gestaan, maar ook omdat het de langjarige relatie tussen het orkest en Het Concertgebouw en - natuurlijk - tussen New York en Amsterdam bezegelt.”

Matthew VanBesien, president New York Philharmonic:
“Een passender optreden voor Jaaps eerste Europese tournee met de New York Philharmonic is nauwelijks denkbaar: in Amsterdam de Eerste symfonie uitvoeren van Mahler, de componist die zoveel heeft betekend voor dit fantastische orkest. We kijken erg uit naar het Mahler Festival in 2020 en danken onze collega’s van Het Concertgebouw voor deze kans.”

Kunst- en cultuurmissie Amsterdam/New York City: Het Concertgebouw maakt deel uit van de eerste kunst- en cultuurmissie van Amsterdam in New York City die van 7 t/m 11 september 2016 onder leiding van locoburgemeester Kajsa Ollongren plaatsvindt. Doel van de missie, waar meer dan 60 kunstinstellingen aan deelnemen, is het totstandbrengen van verbindingen tussen organisaties, kunstenaars en beide steden. Want samenwerking tussen instellingen heeft direct effect op wat er te zien en te bezoeken is in stad en regio. Naast de artistieke en economische en waarde van kunst en cultuur staat ook de maatschappelijke betekenis voor steden hoog op de agenda. Ook hier kunnen Amsterdam en New York van elkaar leren.

---

Het Koninklijk Concertgebouw wordt gerekend tot de belangrijkste concertzalen ter wereld vanwege de ongeëvenaarde akoestiek en de brede programmering van hoog niveau. De concertzaal heeft een grote traditie op het gebied van legendarische concerten van muzikale grootheden. Met meer dan 900 activiteiten (waarvan bijna 80% concerten) en ruim 700.000 bezoekers van concerten, educatieprojecten en besloten evenementen per jaar behoort Het Concertgebouw tot de best bezochte concertzalen ter wereld. Het Concertgebouw Café trekt daarnaast jaarlijks ruim 100.000 bezoekers. Sinds de oprichting is Het Concertgebouw een privaat gefinancierde kunstinstelling met een rijke traditie op het gebied van (concert)sponsoring en fondsenwerving. Rond de 5% van de inkomsten is afkomstig van subsidie. Een bijzondere bijdrage van de BankGiro Loterij stelt Het Concertgebouw in staat zijn ambities op het gebied van duurzaamheid te realiseren.

---

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en high res beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Reinoud van Houten, manager PR en perscontacten van Het Concertgebouw 020-5730478 / 06-11596669 r.vanhouten@concertgebouw.nl
Contactpersoon New York Philharmonic: Katherine E. Johnson (212) 875-5700 johnsonk@nyphil.org