Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Nieuw initiatief bouwt verder aan traditie particuliere financiering Het Concertgebouw

Het Concertgebouw Fonds introduceert vandaag La Suite, een nieuw initiatief voor Nederland op het gebied van nalatenschappen. La Suite verbindt mensen die van plan zijn via een legaat Het Concertgebouw financieel te ondersteunen. Het Concertgebouw Fonds, de steunstichting van Het Concertgebouw, is in Nederland het eerste Goede Doel dat op deze wijze toekomstige donateurs actief wil betrekken bij het instituut.

Met La Suite wil Het Concertgebouw zijn rijke particuliere traditie verder vormgeven en uitbouwen. Sinds de oprichting in 1888 is Het Concertgebouw een particuliere zaak. Zes burgers namen het initiatief en bekostigden de bouw van de concertzaal. Tot op de dag van vandaag is 95% van de financiering van Het Concertgebouw en zijn activiteiten afkomstig uit private bronnen. Legaten ontving Het Concertgebouw in het verleden vrijwel nooit. Jolien Schuerveld, directeur van Het Concertgebouw Fonds: “Veel mensen staan er niet bij stil dat Het Concertgebouw Fonds een Goed Doel is en dat een legaat een fantastische manier kan zijn om bij te dragen aan de toekomst van Het Concertgebouw. Met La Suite hopen wij mensen die Het Concertgebouw een warm hart toedragen een nieuwe mogelijkheid te bieden hun verbondenheid te tonen op een manier die bij hen past.”

La Suite werkt geheel op vertrouwen, er geldt geen minimum te legateren bedrag. Deelnemers ontvangen van tijd tot tijd, geheel onverplicht, uitnodigingen om in Het Concertgebouw besloten repetities en concerten bij te wonen samen met andere donateurs.
In de Verenigde Staten bestaan initiatieven als La Suite al jaren. Nagenoeg alle culturele topinstellingen zoals de Metropolitan Opera, het Moma, Carnegie Hall, de New York Library, maar ook vooraanstaande wetenschappelijke instituten hebben een gezelschap van toekomstige donateurs. In Nederland neemt bij de Goede Doelen het inkomensaandeel afkomstig uit nalatenschappen sterk toe. De cultuur blijft achter in die ontwikkeling. Het Concertgebouw Fonds hoopt met La Suite een belangrijke impuls op dit gebied te kunnen geven om het unieke gebouw en zijn traditie veilig te kunnen stellen voor volgende generaties.


Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Reinoud van Houten, manager PR en Perscontacten van Het Concertgebouw 020-5730478 / 06-11596669 e-mail: r.vanhouten@concertgebouw.nl