Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Ontwerper Piet Hein Eek in Scherpdenkers

Amsterdam – Ontwerper Piet Hein Eek is op dinsdag 20 en woensdag 21 mei 2014 de spreker in Scherpdenkers, een serie prikkelende lezingen met een avontuurlijke muzikale omlijsting. Vakmensen uit de kunst en wetenschap bieden in een half uur hun visie op de wereld. Musici van formaat sluiten aan bij het thema met verrassende muziek. Scherpdenkers wordt georganiseerd door Het Concertgebouw en Muziekgebouw Eindhoven.

Op dinsdag 20 en woensdag 21 mei is de beurt aan industrieel ontwerper Piet Hein Eek, bariton Henk Neven en pianist Hans Eijsackers. Eek zal vertellen over twintig jaar werken en denken, altijd vanuit de traditie naar iets nieuws. Hij hoopt uit te komen bij de vraag ‘welke kansen en mogelijkheden door blinde doelgerichtheid over het hoofd zijn gezien en hoe groot de problemen waren die opgelost moesten worden op weg naar dat ene doel’.

Als ontwerper veroverde ‘anti-consument’ Piet Hein Eek eerst Nederland en toen de wereld met zijn kast van sloophout –zijn afstudeerproject aan de Design Academy in Eindhoven in 1990. Hij is een pionier in het gebruik van ‘afval’ uit de natuur of industrie als materiaal voor onder meer meubilair, verlichting en accessoires. De combinatie van ongewoon materiaalgebruik en minder voor de hand liggende, maar eenvoudige, productieprocessen is een rode draad in zijn werk.
Bariton Henk Neven studeerde cum laude af aan het Amsterdams Conservatorium en was al op veel Europese concert- en operapodia te horen. In 2011 ontving hij de Nederlandse Muziekprijs.
Pianist Hans Eijsackers treedt, naast zijn werk als hoofdvakdocent piano en kamermuziek aan diverse conservatoria, veelvuldig op als solist, kamermusicus en liedbegeleider.

Het thema oud en nieuw komt terug in de programmakeuze van Scherpdenkers: traditioneel liedrepertoire in combinatie met nieuwe composities.

Scherpdenkers
Dinsdag 20 mei 2014, Het Concertgebouw Kleine Zaal, 20.15 uur
Woensdag 21 mei 2014, Muziekgebouw Eindhoven, 20.15 uur
Piet Hein Eek - spreker
Henk Neven - bariton
Hans Eijsackers - piano
Liederen van Schubert, Ibert e.a.
Werk van Rachmaninoff e.a.

Het Koninklijk Concertgebouw wordt gerekend tot de belangrijkste concertzalen ter wereld vanwege de ongeëvenaarde akoestiek en de brede programmering van hoog niveau. De concertzaal heeft een grote traditie op het gebied van legendarische concerten van muzikale grootheden. Met meer dan 900 activiteiten (waarvan bijna 80% concerten) en ruim 700.000 bezoekers van concerten, educatieprojecten en besloten evenementen per jaar behoort Het Concertgebouw tot de best bezochte concertzalen ter wereld. Het Concertgebouw Café trekt daarnaast jaarlijks ruim 100.000 bezoekers. Sinds de oprichting is Het Concertgebouw een privaat gefinancierde kunstinstelling met een rijke traditie op het gebied van (concert)sponsoring en fondsenwerving. Rond de 5% van de inkomsten is afkomstig van subsidie. Voor meer informatie: www.concertgebouw.nl
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Noot voor de redactie: Voor meer informatie en/of high res beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:
-Het Concertgebouw: Reinoud van Houten, 020-5730478 / 06-11596669 e-mail: r.vanhouten@concertgebouw.nl
-Muziekgebouw Eindhoven: Jolanda van der Linden, 040-2655612 e-mail: jolanda@muziekgebouweindhoven.nl