Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Over grenzen seizoensthema Concertgebouw

Het Concertgebouw presenteert Eigen Programmering 2016-2017

Over grenzen is het centrale thema van Het Koninklijk Concertgebouw in het seizoen 2016-2017. De rijkdom en diversiteit van Amsterdam, met zijn honderdtachtig nationaliteiten, geldt als voorname inspiratiebron. Dit vindt zijn weerslag in de programmering, die de aandacht vestigt op muziek uit alle windstreken, composities uit vele eeuwen en artiesten van allerlei generaties. Maar het thema Over grenzen beperkt zich niet tot concerten alleen. Het strekt zich ook uit over (samenwerkings)projecten als Kazoo, de digitale muzieklesmethode voor kinderen van de basisschool, of het initiatief composer-in-residence dat de ontwikkeling en presentatie van nieuw gecomponeerde muziek ondersteunt.

Mezzosopraan Cecilia Bartoli, altijd haar grenzen verkennend op zoek naar ‘nieuw oud repertoire’, viert met twee concerten in de Grote Zaal haar twintigjarig Concertgebouwjubileum. Het Simon Bolivar National Youth Choir, dat vele kansarme Venezolaanse jongeren een toekomstperspectief biedt, maakt zijn Amsterdamse debuut. Oudemuziekspecialist Sir John Eliot Gardiner verlegt zijn grenzen door Mahler en Elgar te dirigeren en Bernard Haitink vervolgt zijn samenwerking met het Chamber Orchestra of Europe.

Een speciale Over grenzen-serie in de Kleine Zaal is gewijd aan Sjostakovitsj, de componist die als geen ander zich probeerde te ontworstelen aan door het regime opgelegde beperkingen. In de serie Tijdgenoten staan de kroonjaren centraal van drie grensverleggende componisten: Steve Reich, Philip Glass en John Adams.

In de Grote Zaal ontvangt Het Concertgebouw komend seizoen ook solisten als de violistes Janine Jansen en Anne-Sophie Mutter, de pianisten Mitsuko Uchida, Kristian Bezuidenhout en Lang Lang en de zangers Joyce DiDonato, Philippe Jaroussky en Matthias Goerne.

In de Kleine Zaal klinken geliefde klassiekers op een andere manier: Schuberts Winterreise bewerkt voor pianotrio door het Oliver Schnyder Trio en Bachs Goldberg-variaties door het Trio Zimmermann. Het Jerusalem Kwartet en pianist Hannes Minnaar hebben in het seizoen 2016-2017 allebei een Spotlightserie.

Samenwerkingen

In samenwerking met Riaskoff Concert Management presenteert Het Concertgebouw de serie Meesterpianisten in de Kleine Zaal. Drie internationaal gelauwerde pianisten treden op: Hannes Minnaar, Igor Levit en Jonathan Biss. Meesterpianisten in de Kleine Zaal is het begin van een nieuwe traditie, die van start gaat bij het dertigjarig jubileum van de gelijknamige serie in de Grote Zaal.

De 28ste editie van de Robeco SummerNights opent op vrijdag 1 juli 2016 met een optreden van het Kyteman Orchestra, samen met het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. In juli en augustus vinden ruim 80 concerten plaats in de genres klassiek, pop, ‘comedy’, jazz, film- en wereldmuziek. Met de Robeco SummerNights willen Robeco en Het Concertgebouw muzikale tradities op een innovatieve wijze voor iedereen toegankelijk maken. Nieuw dit jaar zijn onder meer een ligconcert met muziek van Bach, een eerbetoon aan Rita Reys in een tot Jazz Club getransformeerde Grote Zaal en een yogaconcert. Meer informatie op www.robecosummernights.nl.

Het Zondagochtend Concert, een samenwerking met AVROTROS en gesponsord door zorgverzekeraar Menzis, beleeft zijn 22ste editie. De basis van de concertserie wordt gevormd door de twee ensembles van de Stichting Omroep Muziek: het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. Koor en orkest geven uitvoeringen van onder andere het Requiem van Fauré en Schuberts Vijfde mis. Solisten als violiste Simone Lamsma, cellist Jean-Guihen Queyras en klarinettist Martin Fröst treden op, en er zijn kamermuziekconcerten door onder anderen celliste Harriet Krijgh en de pianobroers Arthur en Lucas Jussen. Het Zondagochtend Concert is er elk weekeinde van september tot juni. De basis van de concertserie wordt gevormd door de twee ensembles van de Stichting Omroep

Bijzondere projecten

Sinds 2015 mag elk jaar een andere componist Het Concertgebouw tijdelijk ‘thuis’ noemen. Componisten van internationale allure wonen en werken een langere periode in Amsterdam, presenteren bestaande muziek en vooral: laten zich inspireren tot nieuw werk. Van de eerste composer-in-residence, de Chinees-Amerikaanse Huang Ruo, klinkt in maart 2017 de première van een nieuwe compositie voor Asko|Schönberg. De Fin Sebastian Fagerlund, te gast in het seizoen 2016-2017, is de tweede composer-in-residence.

Het Concertgebouw maakt werk van duurzaamheid. In het streven naar een verlaging van het energieverbruik met 40% in vijf jaar en een afvalreductie van 25% zijn inmiddels grote stappen gezet. In zijn ‘groene missie’ wordt Het Concertgebouw tot 2017 financieel ondersteund door de BankGiro Loterij met een bedrag van 500.000 euro per jaar.

Educatie en Participatie

Het Concertgebouw organiseert ook in het seizoen 2016-2017 diverse educatieve projecten voor het primair en het voortgezet onderwijs. Elk kind krijgt zo gedurende zijn schooltijd de kans om Het Concertgebouw te bezoeken. Voor volwassenen bestaat het educatieve aanbod uit diverse cursussen, die deels aansluiten bij het seizoensthema Over grenzen. Ook zijn er twee cursussen Zing en beleef.

Samen met Blink Uitgevers werkt Het Concertgebouw aan de ontwikkeling van Kazoo, de vernieuwende digitale muzieklesmethode voor de basisschool. Kazoo, dat gefinancierd wordt door een groot aantal particuliere fondsen, maakt het voor leerkrachten eenvoudig om kinderen gedurende hun basisschoolloopbaan wekelijks muziekles te geven. Na een proeflesperiode kunnen scholen vanaf het nieuwe seizoen Kazoo tegen een geringe vergoeding structureel gaan gebruiken.

Muziek in uw testament

Een toekomstgerichte, voor veel muziekliefhebbers mooie manier om Het Concertgebouw en zijn muzikale tradities door te geven is het opnemen van Het Concertgebouw Fonds in het testament. Een van de mogelijkheden die het fonds hiervoor biedt is La Suite, het initiatief dat muziekliefhebbers verbindt die het voornemen hebben via een legaat Het Concertgebouw financieel te ondersteunen. In de omloop van de Grote Zaal heeft La Suite een eigen eretableau waarop postume schenkers op verzoek - onder voorwaarden - vermeld kunnen worden. Hiermee blijven gift en naam van de schenker voor altijd verbonden met de geschiedenis van Het Concertgebouw.

De verkoop van concertseries voor het seizoen 2016-2017 gaat van start op donderdag 25 februari a.s. om 10.00 uur via www.concertgebouw.nl of via de Concertgebouw Serielijn: 020-3059977.

---

Het Koninklijk Concertgebouw wordt gerekend tot de belangrijkste concertzalen ter wereld vanwege de ongeëvenaarde akoestiek en de brede programmering van hoog niveau. De concertzaal heeft een grote traditie op het gebied van legendarische concerten van muzikale grootheden. Met meer dan 900 activiteiten (waarvan bijna 80% concerten) en ruim 700.000 bezoekers van concerten, educatieprojecten en besloten evenementen per jaar behoort Het Concertgebouw tot de best bezochte concertzalen ter wereld. Het Concertgebouw Café trekt daarnaast jaarlijks ruim 100.000 bezoekers. Sinds de oprichting is Het Concertgebouw een privaat gefinancierde kunstinstelling met een rijke traditie op het gebied van (concert)sponsoring en fondsenwerving. Rond de 5% van de inkomsten is afkomstig van subsidie.

---

Noot voor de redactie: Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Reinoud van Houten, manager PR en perscontacten van Het Concertgebouw, t: 020-5730478 / 06-11596669, e: r.vanhouten@concertgebouw.nl.