Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Persbericht: Nieuw werk Michel van der Aa in Het Concertgebouw

Op woensdag 16 maart 2011 geeft Amsterdam Sinfonietta een concert in de Grote Zaal van Het Concertgebouw. Op het programma staat de Nederlandse première van Up-close van Michel van der Aa. Hij componeerde het werk voor Amsterdam Sinfonietta en celliste Sol Gabetta in opdracht van Het Concertgebouw, het Fonds Podiumkunsten en de European Concert Hall Organisation (ECHO). Het programma met de titel ‘Liebestod’ wordt gecompleteerd door een bewerking voor strijkorkest van Wagners Prelude voor Tristan und Isolde en de complete versie voor strijkorkest van de Lyrische Suite van Alban Berg. Alle werken worden zonder dirigent uitgevoerd. De Lyrische Suite wordt gecombineerd met een monoloog op basis van brieven van Berg uitgevoerd door acteur Jeroen Willems in een mis en espace van Pierre Audi.

Michel van der Aa is een van de opvallendste Nederlandse componisten van dit moment. Hij maakte de afgelopen jaren vooral furore met muziekdramatische werken als One (2002), de opera After Life (2005-2006) en The Book of Disquiet (2008). Net als in deze composities is er in Up-close een belangrijke rol weggelegd voor een door Van der Aa zelf geschreven en geregisseerde korte film. De celliste soleert op het podium en de filmbeelden tonen een oudere vrouw die haar alter ego is. In flashbacks en flash-forwards wordt de dialoog gevoerd met de actie op het toneel. Up-close is een celloconcert uitvergroot tot aan de grens van video-opera.

De Argentijnse celliste Sol Gabetta (1981) is een van de leidende solisten van haar generatie. Haar internationale carrière kreeg vorm toen ze in 2004 de prestigieuze Crédit Suisse Young Artist-Award won. Ze heeft sindsdien een breed repertoire opgebouwd van Vivaldi tot hedendaagse opdrachtwerken. In 2009 kreeg ze voor haar activiteiten de ‘Artist of the Year’ ECHO-award. Sol Gabetta speelt op een zeldzame Guadagini-cello uit 1759.

Dit concert van Amsterdam Sinfonietta, het internationaal vermaarde strijkorkest dat sinds 2003 geleid wordt door concertmeester Candida Thompson, is georganiseerd in samenwerking met ECHO. Dit samenwerkingsverband van gerenommeerde Europese concertzalen is opgericht in 1989. Een van de initiatieven van ECHO is de organisatie van een jaarlijkse tournee langs een aantal aangesloten zalen. Ensembles en solisten kunnen een programma indienen om in aanmerking te komen voor deze prestigieuze tournee. Uit de vele inzendingen is dit jaar het programma ‘Liebestod’ van Amsterdam Sinfonietta geselecteerd. ‘Liebestod’ voert naast Het Concertgebouw langs Stockholm (Konzerthuset), Luxemburg (Philharmonie), Brussel (Bozar), Londen (Barbican Hall) en Hamburg (Elbphilharmonie).


Woensdag 16 maart 2011 Grote Zaal 20.15 uur
Amsterdam Sinfonietta
Candida Thompson, artistiek leider en concertmeester
Sol Gabetta, cello
Jeroen Willems, acteur
Pierre Audi, mis en espace
Van der Aa – Up-close
Berg – Lyrische Suite
Wagner - Prelude voor Tristan und Isolde


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Reinoud van Houten, persvoorlichter van Het Concertgebouw 020-5730590 r.vanhouten@concertgebouw.nl, of met Chris Meeuwissen, marketing en publiciteit van Amsterdam Sinfonietta 020 5270770, e-mail: chrismeeuwissen@sinfonietta.nl