Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Philippe Jaroussky en Karina Gauvin in herontdekte barokopera Steffani

Niobe, regina di Tebe in concertante uitvoering

Op dinsdag 27 januari is de Grote Zaal the place to be voor liefhebbers van barokopera’s: countertenor Philippe Jaroussky, sopraan Karina Gauvin en andere oude-muziekspecialisten voeren Niobe, regina di Tebe van componist Agostino Steffani uit. Deze uitvoering van Niobe past naadloos in de rij opzienbarende opera- en concertprojecten van het Boston Early Music Festival Orchestra, het vooraanstaande Amerikaanse oude-muziekgezelschap.

Enkele jaren geleden werkte Philippe Jaroussky mee aan de ‘herontdekking’ van componist Agostino Steffani door Cecilia Bartoli. De mezzosopraan wijdde toen een heel programma aan Steffani’s opera-aria’s. Steffani schreef zijn opera Niobe, handelend over regeringsperikelen in Thebe, in 1688. De koninklijke titelrol wordt gezongen door sopraan Karina Gauvin. De charismatische countertenor Philippe Jaroussky ontfermt zich over de rol van koning Anfione, Niobes echtgenoot.

Philippe Jaroussky was al diverse keren te gast in Het Concertgebouw. Hij deelde het podium met beroemde oude-muziekensembles, zoals L’Arpeggiata en I Barocchisti. De Franse countertenor wist de afgelopen jaren een grote schare fans aan zich te binden. Of hij nu vroegbarokke liederen van Monteverdi, virtuoze aria’s van Händel en Vivaldi of moderne muziek zingt, deze gepassioneerde musicus weet aan elke melodie betekenis en kleur te geven.

De Canadese sopraan Karina Gauvin is een veelgevraagde soliste bij orkesten als het Venice Baroque Orchestra en de New York Philharmonic. Als operazangeres zong ze onder meer in het Théâtre des Champs-Elysées in Parijs en de Wiener Staatsoper. Ook Gauvin was eerder te gast in Het Concertgebouw. Haar meest recente optreden in de Grote Zaal was in maart 2012, toen ze de rol van Ginevra vertolkte in Händels Ariodante.

Cursus: dinsdag 20 januari 2015, aanvang 20.00 uur
In de week voorafgaand aan het concert kunnen belangstellenden deelnemen aan een cursusavond over Steffani’s barokopera Niobe. Journalist Michel Khalifa geeft de deelnemers achtergronden bij dit werk en staat stil bij andere onbekende opera’s uit die periode.

Dinsdag 27 januari, Grote Zaal 19.30 uur
Boston Early Music Festival Orchestra
Paul O’Dette - luit/leiding
Stephen Stubbs - luit/leiding
Philippe Jaroussky - countertenor, Anfione
Karina Gauvin - sopraan, Niobe
en vele anderen

Steffani - Niobe, regina di Tebe

Foto: © Marc Ribbes

---

Het Koninklijk Concertgebouw wordt gerekend tot de belangrijkste concertzalen ter wereld vanwege de ongeëvenaarde akoestiek en de brede programmering van hoog niveau. De concertzaal heeft een grote traditie op het gebied van legendarische concerten van muzikale grootheden. Met meer dan 900 activiteiten (waarvan bijna 80% concerten) en ruim 700.000 bezoekers van concerten, educatieprojecten en besloten evenementen per jaar behoort Het Concertgebouw tot de best bezochte concertzalen ter wereld. Het Concertgebouw Café trekt daarnaast jaarlijks ruim 100.000 bezoekers. Sinds de oprichting is Het Concertgebouw een privaat gefinancierde kunstinstelling met een rijke traditie op het gebied van (concert)sponsoring en fondsenwerving. Rond de 5% van de inkomsten is afkomstig van subsidie. Voor meer informatie: www.concertgebouw.nl

Noot voor de redactie: Voor meer informatie en high res beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Reinoud van Houten, manager PR en perscontacten van Het Concertgebouw 020-5730478 / 06-11596669 e-mail: r.vanhouten@concertgebouw.nl