Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Prinses Beatrix aanwezig bij concert European Union Youth Orchestra

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden is zondagavond 16 augustus aanwezig bij het concert van het European Union Youth Orchestra in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam.

Het concert is onderdeel van het European Music Gallery Festival waarbij 300 musici verspreid over 14 Europese hoofdsteden speciaal aangepaste concerten geven.

Het European Union Youth Orchestra (EUYO) is het jeugdorkest van de Europese Unie. Het orkest is in 1976 opgericht ter bevordering van culturele samenwerking, eenheid en vriendschap onder Europese jongeren. Het biedt jonge getalenteerde musici de kans internationale ervaring op te doen in samenwerking met beroemde dirigenten en solisten. Elk jaar doen ruim 4000 jonge musici uit de Europese Unie auditie.

Metamorphose voor musici

Vanwege de uitbraak van het coronavirus kan het EUYO niet in de gebruikelijk samenstelling optreden. In plaats daarvan brengen dertig Nederlandse en in Nederland wonende of studerende musici en alumni van EUYO een aangepast programma. Zij brengen zonder dirigent onder meer Syrinx van Debussy en Metamorphosen van Richard Strauss ten gehore. Volgens altviolist Michiel Wittink die optreedt als de lokale orkestcoördinator: 'De Metamorphosen staan voor ons symbool voor de drastische levensverandering zoals wij die nu ervaren. Dit stuk te mogen spelen in Het Concertgebouw is geweldig. Het Concertgebouw is zo’n baken van cultuur, ooit ontstaan vanuit een droom van particulieren. Alles komt samen. Het wordt magisch.’

BankGiro Loterij ZomerSessies 2020

Het concert van het European Union Youth Orchestra maakt onderdeel uit van de BankGiro Loterij ZomerSessies. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar voor de EUYO concerten op 16 augustus om 17.00 en 19.00 uur. Het concert zal later ook worden uitgezonden via YouTube, Facebook en de website van Het Concertgebouw, namelijk op 19 augustus om 21.00 uur.