Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Prinses Beatrix bij concert European Union Youth Orchestra in Het Concertgebouw

Jeugdorkest met jongeren uit de Europese Unie voor 30ste keer in Concertgebouw

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden is vrijdag 26 augustus aanwezig bij het concert van het European Union Youth Orchestra in Het Koninklijk Concertgebouw. Het is het 30ste concert van het orkest met leden uit de hele Europese Unie in Het Concertgebouw. Het 111-koppige orkest brengt onder leiding van dirigent Gianandrea Noseda een programma met onder andere Stravinsky’s Le sacre du printemps.

Gianandrea Noseda dirigeert ook de Nederlandse première van Nexus van de Britse componist Hannah Kendall (1984). Pianist Francesco Piemontesi soleert in Rachmaninoffs geliefde Rapsodie op een thema van Paganini. Na de pauze brengt het 111-koppige Europees Jeugdorkest Stravinsky’s spectaculaire Le sacre du printemps ten gehore.

Het European Union Youth Orchestra (EUYO) is het jeugdorkest van de Europese Unie, is in 1976 opgericht ter bevordering van culturele samenwerking, eenheid en vriendschap onder Europese jongeren. Het orkest is sterk verankerd in de Europese Unie met onder anderen Ursula van der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, en Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, als beschermvrouwe en -heer. Prinses Beatrix is ook beschermvrouwe van het orkest.

Het EUYO biedt jonge getalenteerde musici de kans internationale ervaring op te doen in orkesten en samenwerking met beroemde dirigenten en solisten. Het Concertgebouw en het EUYO zijn sinds de oprichting van het orkest nauw met elkaar verbonden. Zo vond in 1978 het allereerste concert van het EUYO plaats in Het Concertgebouw onder leiding van Claudio Abbado.

Algemeen directeur van Het Concertgebouw Simon Reinink is lid van de adviesraad van het orkest: ‘Het European Union Youth Orchestra is een écht Europees cultureel instituut, onmisbaar voor jonge musici én van grote muzikale én symbolische waarde in deze tijden. Het laat zien wat ons als Europa verbindt.’

Het orkest bestaat uit meer dan 100 jongeren tussen de 16 en 26 jaar. De orkestleden worden ieder jaar geselecteerd uit meer dan 2.500 kandidaten uit de lidstaten van de Europese Unie. Een plaats in het orkest betekent vaak een opstap naar een loopbaan bij een van de grote Europese orkesten.

Zes Nederlandse musici

Dit jaar heeft het orkest zes Nederlandse musici binnen de gelederen: Vera Beumer (19), Robin Veldman (24) en Stephanie van Duijn (23) op viool, Sasha Witteveen (19) op contrabas, Sekou van Heusden (23) op slagwerk en Joost Willemze (26) op harp. Na afloop van het concert zullen zij de gelegenheid krijgen Prinses Beatrix te ontmoeten.

Het concert van het European Union Youth Orchestra is onderdeel van de VriendenLoterij ZomerConcerten, een jaarlijks muziekfestival in Het Concertgebouw in juli en augustus met 77 concerten. Dit jaar zijn daaronder acht concerten van (internationale) jeugdorkesten.

European Union Youth Orchestra speelt Stravinsky’s Sacre

Vrijdag 26 augustus 20.00 uur

Grote Zaal, Het Concertgebouw

European Union Youth Orchestra

Gianandrea Noseda (dirigent)

Francesco Piemontesi (piano)

Kendall: Nexus

Rachmaninoff: Rapsodie op een thema van Paganini, op. 43

Stravinsky: Le sacre du printemps, tableaux de la Russie païenne en deux parties

Kaarten vanaf € 28