Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Start voorverkoop ‘Beethoven 2020’ in Het Concertgebouw

Ter ere van het tweehonderdvijftigste geboortejaar van Ludwig van Beethoven staat Het Concertgebouw dit najaar in het teken van Beethovens muziek.

Vier gespecialiseerde orkesten voeren binnen één week de negen symfonieën uit in de Grote Zaal. In de Kleine Zaal klinken Beethovens sonates. Verder worden Beethovens pianoconcerten gepresenteerd door het Concertgebouworkest en het Nederlands Kamerorkest. Vanaf dinsdag 3 december 2019 start de voorverkoop voor deze concerten die tussen 11 oktober en 16 december 2020 plaatsvinden in Het Concertgebouw.

Beethoven heeft als groot muzikaal vernieuwer het genre ‘symfonie’ voortgestuwd in een duizelingwekkend tempo, en sloeg een brug van de klassieke symfonieën van Mozart en Haydn naar de intense romantiek van Mahler en Bruckner. Het Orkest van de Achttiende Eeuw neemt de Eerste, Derde en Negende symfonie voor zijn rekening en speelt op instrumenten uit de tijd van Beethoven. De andere symfonieën worden gespeeld door geestverwanten: het Orchestre des Champs-Elysées (nrs. 2 en 4), het Freiburger Barockorchester (nrs. 5 en 6) en het Orchestra of the Age of Enlightenment (nrs. 7 en 8).

Ook in de kamermuziek is Beethovens invloed niet te onderschatten. Tijdens Beethoven 2020 speelt een keur aan solisten en ensembles kamermuziek van Beethoven in de Kleine Zaal. Onder hen zijn violist Frank Peter Zimmermann, cellist Nicolas Altstaedt, en pianisten Martin Helmchen en Ronald Brautigam, van wie de laatste Beethovens pianosonates voor zijn rekening neemt op fortepiano.

Beethovens vijf pianoconcerten worden gepresenteerd door zowel het Concertgebouworkest als het Nederlands Kamerorkest. Het Concertgebouworkest speelt op zondag 11 oktober 2020 in een marathon alle pianoconcerten met Krystian Zimerman als solist. Het Nederlands Kamerorkest speelt in het weekend van 5 december 2020 Beethovens pianoconcerten met Arthur en Lucas Jussen.

Voorverkoop van start
De speciale voorverkoop start op dinsdag 3 december 2019 en loopt tot en met maandag 17 februari 2020. Vanaf dan zijn de concerten beschikbaar in de reguliere serieverkoop voor seizoen 2020-2021.

---

Noot voor de redactie: Voor meer informatie en high res beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Claire Reeves, manager PR en perscontacten van Het Concertgebouw 020-5730478 / 06-25091001 e-mail: c.reeves@concertgebouw.nl.