Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Steracteur John Malkovich treedt op in Het Concertgebouw

Hollywoodster eenmalig in Amsterdam met Just Call Me God

Op woensdag 15 maart 2017 komt de Amerikaanse steracteur John Malkovich naar Amsterdam voor de Nederlandse première van het project Just Call Me God – A Dictator’s Final Speech. Een week eerder beleeft deze internationale muziekvoorstelling haar wereldpremière in de onlangs geopende Elbphilharmonie in Hamburg.

Just Call Me God, een theaterstuk van de Oostenrijkse auteur Michael Sturminger, vertelt het verhaal van de laatste negentig minuten in het leven van een afgezette dictator. In zijn allerlaatste speech trekt de tiran nog één keer van leer en maakt hij gebruik van zijn verworven goddelijke status en vermeende onsterfelijkheid. Daarna is het finito. Just Call Me God is intrigerend muziektheater over de vraag hoe het kan dat een sterveling erin slaagt anderen te laten geloven dat hij een god is.

Hoofdrollen in Just Call Me God zijn er voor Hollywoodacteur John Malkovich én het fameuze Maarschalkerweerdorgel van Het Concertgebouw. Als goddelijk heerser dwingt Malkovich de organist (Martin Häselböck) om zijn final speech muzikaal te ondersteunen. De dictator neemt het op tegen het machtige orgel, als ‘koning der instrumenten’ al zeer geliefd onder despoten als keizer Nero, tsaar Peter de Grote en Adolf Hitler.

John Malkovich begon zijn acteurscarrière 40 jaar geleden in Chicago als medeoprichter van een theatergezelschap. In 1984 debuteerde hij op Broadway in Arthur Millers Death of a Salesman. In datzelfde jaar maakte hij zijn debuut als filmacteur in Places in the Heart, dat hem meteen een Oscarnominatie opleverde. Er volgden talloze filmsuccessen als The Killing Fields, Dangerous Liaisons, In the Line of Fire en Being John Malkovich.

Met Michael Sturminger en Martin Häselböck werkte John Malkovich twee keer eerder samen in de muziektheaterprojecten The infernal Comedy (2008) en The Giacomo Variations (2011). In Het Concertgebouw maakt John Malkovich zijn debuut.

Woensdag 15 maart 2017, Grote Zaal 21.00 uur
John Malkovich – acteur
Sophie von Kessel – actrice
Michael Sturminger – tekst en regie
Martin Häselböck – muzikaal concept en orgel
Franz Danksagmüller – elektronica
e.v.a.
met muziek van Johann Sebastian Bach, Richard Wagner, Charles Ives, César Franck, Franz Schubert en anderen

voorstelling met boventiteling

---
Het Koninklijk Concertgebouw wordt gerekend tot de belangrijkste concertzalen ter wereld vanwege de ongeëvenaarde akoestiek en de brede programmering van hoog niveau. De concertzaal heeft een grote traditie op het gebied van legendarische concerten van muzikale grootheden. Met meer dan 900 activiteiten (waarvan bijna 80% concerten) en ruim 700.000 bezoekers van concerten, educatieprojecten en besloten evenementen per jaar behoort Het Concertgebouw tot de best bezochte concertzalen ter wereld. Het Concertgebouw Café trekt daarnaast jaarlijks ruim 100.000 bezoekers. Sinds de oprichting is Het Concertgebouw een privaat gefinancierde kunstinstelling met een rijke traditie op het gebied van (concert)sponsoring en fondsenwerving. Het Concertgebouw genereert circa 95% van zijn inkomsten zelf. Rond de 5% is afkomstig van subsidie. Een bijzondere bijdrage van de BankGiro Loterij stelt Het Concertgebouw in staat zijn ambities op het gebied van duurzaamheid te realiseren. Voor meer informatie: www.concertgebouw.nl

---
Noot voor de redactie: Voor meer informatie en high res beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Reinoud van Houten, manager PR en perscontacten van Het Concertgebouw 020-5730478 / 06-11596669 e-mail: r.vanhouten@concertgebouw.nl