Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Stervioliste Anne-Sophie Mutter geeft uniek recital in Het Concertgebouw

Op woensdag 1 februari is de Duitse topvioliste Anne-Sophie Mutter voor het eerst in bijna twintig jaar weer te beluisteren in een recital in de Grote Zaal. Haar optreden in Het Koninklijk Concertgebouw is onderdeel van de Europese tournee die zij maakt met de Amerikaanse pianist Lambert Orkis. Voor hun nieuwste samenwerking zetten zij, naast vioolklassiekers van Mozart, Ravel en Saint-Saëns, het speciaal voor Anne-Sophie Mutter geschreven Clockwork van Sebastian Currier op de lessenaars.

Nadat Herbert von Karajan haar in 1976 tijdens het Lucerne Festival had ontdekt, groeide Anne-Sophie Mutter al gauw uit tot een veelgevraagd solist bij vooraanstaande orkesten op belangrijke concertpodia. De gelauwerde violiste draagt hedendaagse muziek een warm hart toe; ze bracht menig nieuw werk in première, onder meer van Henri Dutilleux, Wolfgang Rihm, Krzysztof Penderecki en Sofia Goebaidoelina. Met haar Anne-Sophie Mutter Stiftung steunt ze getalenteerde jonge musici. In Het Concertgebouw was Mutter de afgelopen jaren te beluisteren met het Koninklijk Concertgebouworkest en met de Camerata Salzburg. Een recital in de Grote Zaal gaf zij slechts één keer eerder, in 1998. Ook dit recital gaf zij samen met Lambert Orkis.

De Amerikaanse pianist Lambert Orkis is een fervent kamermusicus. Elf jaar lang vormde hij een vast duo met de beroemde cellist Mstislav Rostropovich, met wie hij vele concertreizen in de Verenigde Staten en Azië maakte. Sinds 1988 treedt hij regelmatig met violiste Anne-Sophie Mutter op. Daarnaast werkte hij ook samen met bijvoorbeeld Daniel Müller-Schott, Julian Rachlin, het Vertavo Kwartet en het Emerson Kwartet. In aanvulling op het klassieke repertoire voerde de pianist talrijke moderne composities uit, waaronder opdrachtwerken van George Crumb, Richard Wernick en James Primosch.

Woensdag 1 februari 2017, Grote Zaal 20.15 uur
Anne-Sophie Mutter - viool
Lambert Orkis - piano
Currier - Clockwork
Mozart - Sonate in A
Ravel - Sonate in G
Poulenc - Sonate
Saint-Saëns - Introduction et rondo capriccioso


Het Koninklijk Concertgebouw wordt gerekend tot de belangrijkste concertzalen ter wereld vanwege de ongeëvenaarde akoestiek en de brede programmering van hoog niveau. De concertzaal heeft een grote traditie op het gebied van legendarische concerten van muzikale grootheden. Met meer dan 900 activiteiten (waarvan bijna 80% concerten) en ruim 700.000 bezoekers van concerten, educatieprojecten en besloten evenementen per jaar behoort Het Concertgebouw tot de best bezochte concertzalen ter wereld. Het Concertgebouw Café trekt daarnaast jaarlijks ruim 100.000 bezoekers. Sinds de oprichting is Het Concertgebouw een privaat gefinancierde kunstinstelling met een rijke traditie op het gebied van (concert)sponsoring en fondsenwerving. Het Concertgebouw genereert circa 95% van zijn inkomsten zelf. Rond de 5% is afkomstig van subsidie. Een bijzondere bijdrage van de BankGiro Loterij stelt Het Concertgebouw in staat zijn ambities op het gebied van duurzaamheid te realiseren. Voor meer informatie: www.concertgebouw.nl

Noot voor de redactie: Voor meer informatie en high res beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Reinoud van Houten, manager PR en perscontacten van Het Concertgebouw 020-5730478 / 06-11596669 e-mail: r.vanhouten@concertgebouw.nl