Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Teodor Currentzis terug in Nederland met MusicAeterna

Op dinsdag 10 en woensdag 11 april keert dirigent Teodor Currentzis samen met zijn orkest MusicAeterna terug in Nederland voor twee concerten in Amsterdam en Utrecht. Op het programma staat onder andere de Zevende symfonie van Beethoven. Pianist Alexander Melnikov speelt het Zeventiende pianoconcert van Mozart. Beide concertavonden openen met de ouverture uit Mozarts Le nozze di Figaro.

De van oorsprong Griekse Teodor Currentzis staat bekend om zijn persoonlijke visie en aanpak en wordt ook wel omschreven als rebel die tot het uiterste gaat. Zelf omschrijft hij het als toewijding aan de muziek. Muziek is voor hem geen pure aaneenschakeling van klanken, maar een vorm van communicatie die mensen kan transformeren.

Teodor Currentzis richtte MusicAeterna op in 2004, in zijn tijd als chef-dirigent van het Novosibirsk Opera en Ballet. In 2011 nam hij MusicAeterna mee naar Perm, in het oosten van Europees Rusland. Daar vonden Currentzis en zijn gezelschap een nieuwe thuisbasis. MusicAeterna nam een uitgebreide selectie albums op, waaronder de gehele Da Ponte-triologie van Mozart: Don Giovanni, Così fan tutte en Le nozze di Figaro.

Pianist Alexander Melnikov studeerde aan het Conservatorium van Moskou bij Lev Naumov en won onder andere het Koningin Elisabeth Concours. Als solist trad hij op met orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest, het Gewandhausorchester Leipzig, het Philadelphia Orchestra en het Russisch Nationaal Orkest. In 2011 soleerde hij onder Currentzis in de Pianoconcerten nr. 20 en nr. 23 van Mozart.

Concerten
Dinsdag 10 april, 20.15 uur, Grote Zaal Het Concertgebouw, Amsterdam
Woensdag 11 april, 20.15 uur, Grote Zaal TivoliVredenburg, Utrecht

Programma
MusicAeterna
Teodor Currentzis - dirigent
Alexander Melnikov - piano
Mozart - Ouverture ‘Le nozze di Figaro’
Mozart - Pianoconcert nr. 17
Beethoven – Zevende symfonie

Foto: Teodor Currentzis ©Anton Zavjyalov

---

Noot voor de redactie

Voor meer informatie over de concerten, interviewaanvragen, perskaarten of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:

TivoliVredenburg: Charlotte Waskowskij charlotte.waskowskij@tivolivredenburg.nl 06-11914490

Het Concertgebouw: Reinoud van Houten r.vanhouten@concertgebouw.nl 020-5730478 / 06-11596669