Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

The Cleveland Orchestra bijt spits af van Stars and Stripes in Het Concertgebouw

Als eerste Amerikaanse toporkest uit een reeks treedt op maandag 22 september in de Grote Zaal The Cleveland Orchestra uit Ohio op.

Als eerste Amerikaanse toporkest uit een reeks treedt op maandag 22 september in de Grote Zaal The Cleveland Orchestra uit Ohio op. Met het thema Stars and Stripes loopt Amerika dit seizoen als rode draad door de programmering van Het Koninklijk Concertgebouw. Later doen ook Amerikaanse symfonieorkesten als New York Philharmonic en The Philadelphia Orchestra Amsterdam aan.
The Cleveland Orchestra speelt op 22 september onder leiding van chef-dirigent Franz Welser-Möst werken van Brahms en Widmann. Solist in Widmanns Flûte en Suite is fluitist Joshua Smith.

The Cleveland Orchestra is een van de Big Five, zoals de vijf belangrijkste orkesten van de Verenigde Staten wel worden genoemd. Van deze vijf is The Cleveland het orkest met de meest Europese sound. In 2018 viert het orkest, dat in zijn lange historie nog chef-dirigenten kende als George Szell en de onlangs overleden Lorin Maazel, zijn eeuwfeest. In Het Concertgebouw was The Cleveland Orchestra voor het laatst te horen in oktober 2009.

Franz Welser-Möst leidt The Cleveland Orchestra sinds 2002. In Amerika debuteerde de Oostenrijker als gastdirigent bij de St. Louis Symphony in 1989, waarna vele Amerikaanse orkesten volgden. In Nederland is hij onder meer bekend vanwege het jaarlijkse Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker dat hij in 2011 en 2013 dirigeerde.

Joshua Smith werd al op twintigjarige leeftijd eerste fluitist bij The Cleveland Orchestra en maakte sindsdien snel carrière. Behalve als orkestlid treedt hij regelmatig op als solist. Smith geeft tevens recitals, speelt kamermuziek en doceert. Componist Jörg Widmann schreef zijn Flûte en Suite in opdracht van het orkest speciaal voor Joshua Smith, die in 2011 de première speelde.

Johannes Brahms’ Tweede symfonie kreeg al snel de bijnaam ‘Pastorale’. Hij vertelde aan vrienden dat het een intens treurig stuk zou worden, dus de verrassing was groot toen het om een frisse, lieflijke symfonie bleek te gaan. Ook in Brahms’ Akademische Festouverture zit vrolijkheid. De ouverture, geschreven als bedankje voor zijn benoeming tot eredoctor aan de Universiteit van Breslau, is een tot één geheel gesmede serie studentenliederen.

Maandag 22 september, Grote Zaal 20.15 uur
The Cleveland Orchestra
Frans Welser-Möst - dirigent
Joshua Smith - fluit

Johannes Brahms - Akademishe Festouvertüre
Jörg Widmann - Flûte en Suite
Johannes Brahms - Tweede symfonie

Foto: Franz Welser-Möst /© Roger Mastroianni

Het Koninklijk Concertgebouw wordt gerekend tot de belangrijkste concertzalen ter wereld vanwege de ongeëvenaarde akoestiek en de brede programmering van hoog niveau. De concertzaal heeft een grote traditie op het gebied van legendarische concerten van muzikale grootheden. Met meer dan 900 activiteiten (waarvan bijna 80% concerten) en ruim 700.000 bezoekers van concerten, educatieprojecten en besloten evenementen per jaar behoort Het Concertgebouw tot de best bezochte concertzalen ter wereld. Het Concertgebouw Café trekt daarnaast jaarlijks ruim 100.000 bezoekers. Sinds de oprichting is Het Concertgebouw een privaat gefinancierde kunstinstelling met een rijke traditie op het gebied van (concert)sponsoring en fondsenwerving. Rond de 5% van de inkomsten is afkomstig van subsidie. Voor meer informatie: www.concertgebouw.nl
---
Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Reinoud van Houten, manager PR en Perscontacten van Het Concertgebouw 020-5730478 / 06-11596669 e-mail: r.vanhouten@concertgebouw.nl