Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Thomas Larcher nieuwe composer in residence van Het Concertgebouw

Drie wereldpremières van internationaal vermaarde componist in Amsterdam

De Oostenrijkse componist Thomas Larcher is dit seizoen composer in residence van Het Koninklijk Concertgebouw. De eer valt Larcher ten deel naar aanleiding van het Mahler Festival in mei 2020. Larcher schrijft in opdracht van Het Concertgebouw onder andere een nieuwe symfonie, uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest, met een wereldpremière tijdens het Mahler Festival. Algemeen directeur van Het Concertgebouw Simon Reinink licht toe: ‘In 2020 is het honderd jaar geleden dat het eerste Mahler Festival plaatsvond. In tien dagen tijd komen de beste orkesten en solisten ter wereld naar Amsterdam om Mahlers symfonische werken te spelen. Ook laten we – net als toen – een symfonisch werk in première gaan, passend bij de muzikale taal van Mahler. Larcher is een componist van internationaal aanzien die past binnen de statuur van het Mahler Festival. Hij is daarom de uitgelezen persoon om deze artistieke opdracht te vervullen.’

Thomas Larcher in Amsterdam
Thomas Larcher staat de komende tijd viermaal in de schijnwerpers in Het Concertgebouw. Op 1 oktober komt hij naar Amsterdam voor een concert in salonachtige, persoonlijke setting. Samen met zijn muzikale vrienden Mark Padmore (tenor) Julian Steckel (cellist) en Aaron Pilsan (pianist) treedt hij op in een selectie uit eigen werk. Reinink: ‘Dit concert past bij een rijke traditie van Het Concertgebouw: een levende componist die zelf zijn werk uitvoert. Zo speelden Stravinsky, Schönberg en Prokofjev ooit in onze Kleine Zaal. Deze bijzondere traditie willen we in ere herstellen.’ Tijdens dit concert wordt Larcher tevens geïnterviewd door Hans Haffmans van NPO Radio 4.

Van februari tot en met mei komt Larcher in Amsterdam wonen om zich te laten inspireren door de Nederlandse cultuur en alles wat de stad te bieden heeft. Dan maakt hij ook de twee composities af die in Het Concertgebouw in première gaan. In samenwerking met de Nederlandse beeldend kunstenaar Awoiska van der Molen schrijft hij een nieuw werk voor Asko|Schönberg dat op 2 april voor het eerst wordt uitgevoerd en op 9 mei speelt het Radio Filharmonisch Orkest de première van Larchers Derde symfonie tijdens het Mahler Festival. Daarnaast beleeft in maart 2020 Larchers eerste opera, Das Jagdgewehr, haar Nederlandse première bij De Nationale Opera tijdens het Opera Forward Festival.

Over Thomas Larcher
Thomas Larcher (1963) studeerde piano en compositie aan de gerenommeerde Universität für Musik und darstellende Kunst in Wenen. Hij wordt beschouwd als een van de bekendste hedendaagse componisten uit Europa. Zijn muziek heeft ‘de wonderlijke weelderigheid van een jas die niet alleen is gemaakt van alle kleuren van de regenboog, maar ook van alle denkbare materialen: het klinkende equivalent van veren, fluweel, netten, zijde, geborsteld staal, jute en kant’. Zo schreef de Britse krant The Guardian recentelijk. Larcher heeft velerlei composities geschreven voor internationaal befaamde solisten, ensembles en orkesten, zoals London Sinfonietta, het Artemis Kwartet, Heinrich Schiff, Matthias Goerne, Till Fellner, het Radio Symphonie Orchester Wien en het San Francisco Symphony Orchestra. In Oostenrijk organiseerde hij verschillende festivals. Hij schreef eerder nieuw werk in opdracht van onder andere het Lucerne Festival, het Southbank Centre en Wigmore Hall in Londen, en de NTR ZaterdagMatinee.

Toekenning Oostenrijkse Staatsprijs 2019
Recentelijk is bekendgemaakt dat Thomas Larcher in oktober een belangrijke prijs ontvangt in zijn geboorteland: de Großer Österreichischer Staatspreis. Deze onderscheiding ter grootte van € 30.000 viel eerder toe aan collega-componisten Beat Furrer (2014), Olga Neuwirth (2010) en Georg Friedrich Haas (2006).

Premièredata
- donderdag 2 april 2020 Kleine Zaal met Asko|Schönberg en in samenwerking met beeldend kunstenaar/fotograaf Awoiska van der Molen;
- zaterdag 9 mei 2020 Grote Zaal in het kader van het Mahler Festival (coproductie van Het Concertgebouw en de NTR ZaterdagMatinee, in opdracht van Het Concertgebouw Compositie Fonds voor de NTR ZaterdagMatinee en het Radio Filharmonisch Orkest).

Op 4 maart 2020 spelen studenten van het Conservatorium van Amsterdam bestaande werken van Larcher tijdens het Lunchconcert in de Kleine Zaal. Dit concert is de afsluiting van een aantal masterclasses door Larcher.

Meer informatie over composer in residence Thomas Larcher vindt u in het online dossier: https://www.concertgebouw.nl/meer-weten-over/composer-in-residence

Over de composer in residence van Het Concertgebouw
Het Concertgebouw hecht waarde aan de ontwikkeling van nieuwe muziek en heeft daartoe het project ‘Composer in residence’ in het leven geroepen. De jaarlijkse residensy’s worden mogelijk gemaakt dankzij een particuliere muziekliefhebber die hiertoe een Fonds op Naam bij Het Concertgebouw Fonds in het leven heeft geroepen. Een rijke traditie van het ontwikkelen en presenteren van nieuw gecomponeerde muziek wordt hiermee voortgezet.