Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Tim Knol, Freek de Jonge, Nico Dijkshoorn en vele anderen brengen eerbetoon aan Gram Parsons

50 jaar na dood illustere countryrocklegende: Gram Parsons 50th Memorial

Logo

Precies vijftig jaar na zijn overlijden organiseert Het Concertgebouw een groot eerbetoon aan Gram Parsons op 19 september. Op initiatief van singer-songwriter Tim Knol komen Freek de Jonge, VanWyck, Nico Dijkshoorn en vele andere Nederlandse musici samen voor een avond vol countryrock en Americana. De Amerikaanse muzikant en tekstschrijver was van grote invloed op vele bands, zoals The Rolling Stones, The Byrds en The Eagles. Dit concert wordt gepresenteerd door Het Concertgebouw in samenwerking met Sugar Mountain Presents (Paradiso), Heaven magazine en Goomah Music. De kaartverkoop voor het Tribute to Gram Parsons start op zaterdag 18 februari om 10.00 uur via de website van Het Concertgebouw.

Gram Parsons: van Elvis tot Norah Jones

Bij een optreden van Elvis Presley werd Gram Parsons al jong gegrepen voor een leven in de muziek. Zijn inspiratie bleek voorbestemd toen hij jaren later met dezelfde band van Presley twee soloalbums opnam. De muziekpionier met een grote voorliefde voor zowel rock 'n' roll als country timmerde voortvarend aan de weg. Zo nam hij de plaats van David Crosby in bij de invloedrijke band The Byrds, waar onder anderen The Beatles fan van waren. En werkte hij vanuit een hechte vriendschap samen met Keith Richards van The Rolling Stones.

Met de band The Flying Burrito Brothers ontwikkelde hij een blauwdruk voor de typische Americana-muziek. De band gaf in 1970 (net na het vertrek van Parsons) een concert in Het Concertgebouw (beluister hier de opname). Vanuit The Eagles bereikte het ‘Gram Parsons-geluid’ na zijn dood een nog veel groter publiek dan hijzelf ooit verwacht zou hebben. Op deze wijze is zijn invloed vergelijkbaar met Bob Dylan die folk- met rockmuziek samenbracht. Parsons deed hetzelfde voor de country- en rockmuziek.

Parsons overlijden in 1973 kwam, na een onstuimig leven, vroeg. Zijn liedjes en teksten kwamen recht uit het hart en zijn geest leeft voort in muziek van Elvis Costello tot Ryan Adams en van R.E.M. tot Norah Jones. Precies vijftig jaar later brengen daarom op donderdag 19 september Nederlandse countryrock- en Americana-artiesten en liefhebbers samen een eerbetoon aan zijn muziek in Het Concertgebouw.


"In zijn nummers vind je alles terug wat Amerikaanse muziek zo geweldig maakt. Kleine levens, grootse verlangens, weidse landschappen, diepe waarheden en sentimentele leugens. Steeds weer dat samenvloeien van verleden en toekomst, van liefde en dood, van whiskey en highways, cowboys en truckers, God en de duivel. En dat allemaal op sommige van de mooiste melodieën ooit geschreven."

VanWyck over Gram Parsons

“Wanneer ik mijn ouders kort tot leven wil wekken zet ik Lazy Days op van The Flying Burrito Brothers. Een kamer vol met familie, mijn vader in het midden en mijn moeder op zijn schouders. Hij springt, host, holt en schudt terwijl mijn moeder schreeuwt: It’s a Lazy Day.”

Nico Dijkshoorn over zijn band met Gram Parsons

Initiatief van Tim Knol

Initiatiefnemer van dit speciale concert is Tim Knol, met inmiddels acht albums op zijn naam. Tim Knol: “Gram Parsons is ooit een van mijn eerste liefdes op muzikaal gebied geweest. Als tiener raakte ik volledig in de ban van zijn muziek en dat is nooit weggegaan. Zijn lied A Song For You beschouw ik als een van de mooiste liedjes ooit geschreven en speel ik al mijn hele leven. Het is een eer om nu een tribute te mogen organiseren voor een van mijn grootste muzikale helden.”

Tim Knol & Friends bij een eerder tribute-concert in Het Concertgebouw


Gram Parsons 50th Memorial

Dinsdag 19 september om 20.15 uur
Het Concertgebouw, Grote Zaal

Tim Knol & the Wandering Hearts
Freek de Jonge
VanWyck
Blue Grass Boogiemen
Nico Dijkshoorn
Awkward I
Bas van Holt (Dawn Brothers)
Fleur
Meer namen volgen.

Kaarten zijn vanaf € 29 vanaf zaterdag 18 februari 10 uur verkrijgbaar via de website van Het Concertgebouw www.concertgebouw.nl/gramparsons

Dit concert wordt gepresenteerd door Het Concertgebouw, Sugar Mountain Presents (Paradiso), Heaven magazine en Goomah Music.

Sugar Mountain Presents (Paradiso) - “You Can’t Be Twenty On Sugar Mountain” zong Neil Young. Een quote die typerend is voor de muziek en concerten die dit Paradiso-sublabel presenteert. De focus van Sugar Mountain Presents ligt op roots, Americana, blues, country en aanverwante stromingen, waarbij met respect voor het rijke Amerikaanse muzikale erfgoed wordt geprogrammeerd en tegelijkertijd het vizier op de toekomst wordt gericht. www.sugarmountain.nl

Heaven Magazine gaat over liefde voor tijdloze muziek en besteedt veel aandacht aan Americana-muziek. www.heavenmagazine.nl

Goomah Music is een onafhankelijk platenlabel en boekingskantoor met grote liefde voor o.a. Nederlandse Americana-artiesten. www.goomahmusic.nl

Bekijk ook de documentaire Gram Parsons: Fallen Angel Gram Parsons: Fallen Angel [Documentary, 2004]