Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Turning East: Het Concertgebouw blikt oostwaarts

Het Concertgebouw presenteert Eigen Programmering 2017-2018

Het Koninklijk Concertgebouw vult met ingang van het seizoen 2017-2018 zijn brede programmering aan met muziek uit het Midden-Oosten. Onder de titel Turning East vindt eind november een zesdaags festival plaats met een centrale rol voor muziek en artiesten afkomstig uit het gebied van de Maghreb tot diep in de Oriënt. Tijdens twee SOUK-avonden treden bekende Arabische sterren op samen met het Nederlands Kamerorkest. Er klinken werken van Mohammed Fairouz, de nieuwe composer in residence van Het Concertgebouw. Ook hoboïst Bart Schneemann brengt musici uit allerlei windstreken en van diverse generaties samen. Turning East vormt het startschot van een nieuwe traditie waarin muziek uit het Midden-Oosten de komende seizoenen een vaste plaats krijgt in de Eigen Programmering van Het Concertgebouw.

De brede horizon van de Griekse violist Leonidas Kavakos is voor Het Concertgebouw aanleiding hem in het seizoen 2017-2018 Carte Blanche te verlenen. Kavakos geeft onder andere een recital met pianiste Yuja Wang in de Grote Zaal. Met het Chamber Orchestra of Europe soleert hij in een vioolconcert van Bach; tijdens ditzelfde concert treedt hij op als dirigent in Beethovens Derde symfonie, ‘Eroica’.

Het Chamber Orchestra of Europe is in november ook twee keer te gast met Bernard Haitink - al enkele seizoenen een beproefde combinatie. Op het programma staan Wagner en Mozart. Zo is Eva-Maria Westbroek soliste in de Wesendonck-Lieder.

Nieuw is de concertreeks Iconen in de Kleine Zaal. Meesterwerken uit de kamermuziek, van bijvoorbeeld Schubert en Dvořák, worden uitgevoerd door bekende musici als Hannes Minnaar en het Trio Shaham Erez Wallfisch. Auteur Bert Natter (bekend van de roman Goldberg) geeft een toelichting bij de muziek; na afloop kan er met musici en presentator worden nagepraat onder het genot van een drankje.

Traditiegetrouw verwelkomt Het Concertgebouw ook in het seizoen 2017-2018 de grootste musici en dirigenten. Zo dirigeert Sir Simon Rattle Bruckners Negende symfonie in zijn afscheidstournee als chef van de Berliner Philharmoniker. Mischa Maisky viert zijn zeventigste verjaardag samen met Janine Jansen en Martha Argerich. Cecilia Bartoli verzorgt een programma samen met Sol Gabetta. Denis Matsuev, Maria João Pires en Diego Flórez behoren komend seizoen tot de solisten. Liza Ferschtman, Mark Padmore en Nicolas Altstaedt hebben elk hun eigen Spotlightreeks.

Het Jazz at Lincoln Center Orchestra en zijn leider Wynton Marsalis verblijven in februari in Amsterdam voor een mini-residency. Ook trompettist Avishai Cohen en zijn kwartet staan op het programma, evenals zangeres Cécile McLoren Salvant die haar debuut maakt in Het Concertgebouw.

Keuzeserie
Met ingang van het seizoen 2017-2018 introduceert Het Concertgebouw de keuzeserie. Bezoekers kunnen uit zo’n zeventig concerten hun eigen serie van minimaal drie concerten samenstellen. Series als Wereldberoemde Symfonieorkesten, Grote Solisten, Strijkkwartetten, Rising Stars, de beide vocale series en Klassieke Meesterwerken blijven bestaan.

Samenwerkingen
Arthur en Lucas Jussen openen op zaterdag 1 juli de 29ste editie van de Robeco SummerNights met het Concert voor twee piano’s van Poulenc, begeleid door het Radio Filharmonisch Orkest. In juli en augustus vinden 86 concerten plaats in de genres klassiek, filmmuziek, pop, jazz en wereldmuziek. Zo treden grote klassieke sterren als Renée Fleming, Janine Jansen en Jean-Yves Thibaudet op en viert het Jazz Orchestra of the Concertgebouw zijn twintigste verjaardag. Met de Robeco SummerNights willen Robeco en Het Concertgebouw muzikale tradities op een innovatieve wijze voor iedereen toegankelijk maken. In het zomerprogramma staat een weekend volledig in het teken staat van ‘slapen’, met onder andere een ‘logeerconcert’ in de Grote Zaal, Yoga in Concert, een concertlezing met Erik Scherder en het programma Dream with me met mooie nachtmuziek. Meer informatie op www.robecosummernights.nl.

Het Zondagochtend Concert, een samenwerking met AVROTROS, beleeft zijn 23ste editie. De basis van de concertserie wordt gevormd door de twee ensembles van de Stichting Omroep Muziek: het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. Koor en orkest geven uitvoeringen van onder andere Beethovens Negende symfonie, het Stabat mater van Schubert en de Mis in c van Mozart. Solisten als Mischa Maisky, Anna Lucia Richter, Noa Wildschut, Harriet Krijgh, Isabelle Faust en Anna Fedorova treden op; kamermuziekconcerten zijn er door onder anderen Lisa Jacobs en het duo Lorenzo Gatto & Julien Libeer. Het Zondagochtend Concert is er elk weekend van september tot juni.

Meesterpianisten in de Kleine Zaal, een samenwerking met Riaskoff Concert Management die in het seizoen 2016-2017 van start ging, krijgt een vervolg. Drie internationaal gelauwerde pianisten geven elk een recital: Martin Helmchen, Dmitry Masleev en Lukáš Vondráček.

Composer in residence
Sinds 2015 mag elk jaar een andere componist Het Concertgebouw tijdelijk ‘thuis’ noemen. Componisten van internationale allure wonen en werken enkele maanden in Amsterdam, presenteren bestaande muziek en vooral: laten zich inspireren tot nieuw werk. In het seizoen 2017-2018 is de beurt aan Mohammed Fairouz. Deze Amerikaan met wortels in de Verenigde Arabische Emiraten componeert onder meer nieuw werk voor Nora Fischer en Asko|Schönberg. Van de Fin Sebastian Fagerlund, composer in residence in 2016-2017, klinken nieuwe werken geschreven voor het Kamus Kwartet en voor een octet onder leiding van Liza Ferschtman. Fairouz en Fagerlund staan beiden in de schijnwerpers tijdens de Dag van de composer in residence op 21 april 2018. Het project Composer in residence wordt financieel mogelijk gemaakt door een particuliere gift, ondergebracht bij Het Concertgebouw Fonds.

Educatie, Participatie en Familieconcerten
Het Concertgebouw organiseert ook komend seizoen weer diverse educatieve projecten voor het primair en voortgezet onderwijs. Elk kind krijgt zo gedurende zijn schooltijd de kans om Het Concertgebouw te bezoeken. Voor volwassenen bestaat het educatieaanbod uit diverse cursussen en lezingen, die deels aansluiten bij de concerten. Ook zijn er twee cursussen Zing en beleef.
Familieconcerten zijn er voor uiteenlopende leeftijden. Van een programma voor de allerkleinsten vanaf 2 jaar tot KleuterSinfonietta voor de 4- en 5-jarigen en kinderconcerten vanaf 6 jaar.

De verkoop van concertseries voor het seizoen 2017-2018 gaat van start op dinsdag 28 februari a.s. om 08.00 uur via www.concertgebouw.nl of via de Concertgebouw Serielijn: 020-3059977.

---

Het Koninklijk Concertgebouw wordt gerekend tot de belangrijkste concertzalen ter wereld vanwege de ongeëvenaarde akoestiek en de brede programmering van hoog niveau. De concertzaal heeft een grote traditie op het gebied van legendarische concerten van muzikale grootheden. Met meer dan 900 activiteiten (waarvan bijna 80% concerten) en ruim 700.000 bezoekers van concerten, educatieprojecten en besloten evenementen per jaar behoort Het Concertgebouw tot de best bezochte concertzalen ter wereld. Het Concertgebouw Café trekt daarnaast jaarlijks ruim 100.000 bezoekers. Sinds de oprichting is Het Concertgebouw een privaat gefinancierde kunstinstelling met een rijke traditie op het gebied van (concert)sponsoring en fondsenwerving. Het Concertgebouw genereert circa 95% van zijn inkomsten zelf. Rond de 5% is afkomstig van subsidie. Een bijzondere bijdrage van de BankGiro Loterij stelt Het Concertgebouw in staat zijn ambities op het gebied van duurzaamheid te realiseren. Voor meer informatie: www.concertgebouw.nl.

---

Noot voor de redactie: Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Reinoud van Houten, manager PR en perscontacten van Het Concertgebouw, t: 020-5730478 / 06-11596669, e: r.vanhouten@concertgebouw.nl