Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen
SOUK 2025 5

Uitverkocht Concertgebouw vierde weekend lang Arabische muziekcultuur

Afgelopen weekend vierden ruim 4500 bezoekers het twintigjarig bestaan van SOUK Amsterdam Arabic Festival in een uitverkocht Concertgebouw. Het was de zevende keer in de afgelopen twee decennia dat het klassieke gebouw werd omgebouwd tot een markt, een souk, zoals we die kennen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Daar was de Arabische cultuur in dans, kunst, ambachtelijke producten, workshops en vooral authentieke Arabische muziek te vinden: van akoestische ud tot elektronische darbukabeats en de tot tranen roerende Egyptisch-Libanese superster Carole Samaha. Burgemeester Halsema kwam ook een kijkje nemen zaterdagavond.

Twintig jaar culturele bruggen bouwen

Zangeres Carole Samaha, die ondanks het recente verlies van haar man toch kwam optreden op SOUK, vormde de headliner van de avond. Zij werd begeleid door haar vaste band, Arabische instrumentalisten en het Nederlands Kamerorkest. Vóór Samaha stalen de Iraakse ud-virtuoos Naseer Shamma, zanger Mohamed Al Tayeb, acteur Fahd Larhzaoui, het Nederlands Kamerorkest en Het Nationale Ballet de show in de Grote Zaal van Het Concertgebouw. Choreograaf Luca Abdel-Nour maakte speciaal voor SOUK een nieuwe creatie op muziek van de Iraanse componist Andre Hossein. Samen vertelden ze het veelal onbekende verhaal van veertiende eeuwse ontdekkingsreiziger Ibn Battuta, die drie decennia door de Arabische wereld trok. In de foyers rond de Grote Zaal ging het feest, onder genot van zandkoffies, koshari, dabke en DJ's nog tot middernacht door.

'Na twintig jaar, was ook deze editie weer geslaagd, bruisend van saamhorigheid. Je hoeft er de taal niet voor te spreken, enkel je zintuigen en dansschoenen hun gang te laten gaan,' licht SOUK bestuurslid Firdaouss Boutkourt toe.

Eerste kids-editie: op ontdekkingsreis

Dit jaar werd voor het eerst een programma voor kinderen vanaf zes jaar en hun families georganiseerd: het SOUK KIDS Mini Arabic Festival. Ruim 1100 kinderen struinden daarbij afgelopen zaterdag over de souk in de foyers van Het Concertgebouw en probeerden verschillende Arabische instrumenten uit, zoals de qanun en de darbuka. In de Grote Zaal werden de families door actrice Soumaya Ahouaoui, de uit Soedan gevluchte popartiest Mohamed al Tayeb, het Nederlands Kamerorkest en Het Nationale Ballet ook meegenomen in het verhaal van de Arabische ontdekkingsreiziger Ibn Battuta. Speciaal voor de kleintjes herschreef de Amsterdamse Libris-genomineerde Rashid Novaire zijn reisverhaal. Met een Marokkaanse vader en Duits-Poolse grootmoeder wist Novaire zich als geen ander te verplaatsen in Battuta’s avonturen van ruim zeven eeuwen geleden en die van migranten vandaag de dag.

'Aangezien de gemeenschap en familie in de Arabische cultuur hoog in het vaandel staan, ontstond dit jaar de vraag naar een programma speciaal voor kinderen en hun families. Mooi om te zien hoe ontvankelijk de kinderen door de gangen van Het Concertgebouw dansten,' besluit Boutkourt.

Arabisch pionieren

In Nederland groeit de behoefte aan plekken waar mensen verschillende culturen met elkaar kunnen vieren. Zo ontstonden de afgelopen jaren bijvoorbeeld ook het Nawafiz festival in TivoliVredenburg en dansfeesten zoals de Dabke Nights in clubs. Twintig jaar geleden was het SOUK Amsterdam Arabic Festival nog pionier.

‘We begonnen in 2005 vanuit de eenvoudige gedachte: Het Concertgebouw is van en voor iedereen, laten we ervoor zorgen dat ook de rijke Arabische muziekcultuur bij ons te horen is,’ licht Joris Nassenstein toe. Hij is artistiek leider en mede-oprichter van SOUK Amsterdam Arabic Festival. ’In de muzikale samenwerking tussen ons westerse symfonieorkest en de Arabische artiesten die bij ons te gast zijn is zoveel te ontdekken, voor ons als makers en voor het publiek. Dat is de kracht van SOUK: de nieuwsgierigheid naar het onbekende die ook Ibn Battuta, onze inspiratiebron voor deze editie, de wereld deed overreizen.'

Over SOUK Amsterdam Arabic Festival

In 2005 werd SOUK Amsterdam Arabic Festival opgericht door jongerenvereniging Entrée en Het Balletorkest. De afgelopen twintig jaar vormde Het Concertgebouw daarbij een thuis voor de Arabische muziekcultuur. Sinds 2017 is Het Nederlands Kamerorkest de vaste partner van het festival. Het evenement bracht tientallen ondernemers en vele sterren naar Het Concertgebouw die niet vaak op Nederlandse bodem te bewonderen zijn. Denk daarbij aan Nawal El Zoghbi, Asma Lmnawar, Carole Samaha, Assala Nasri, Mohamed Hamaki, Abderrahim Souiri, Mustapha Bourgogne en vele anderen. SOUK is dit jaar onderdeel van 'Lieve Stad, 750': een festival van Internationaal Theater Amsterdam (ITA) en Meervaart dat Amsterdam in al haar creativiteit en diversiteit viert. Voor meer informatie kijk op concertgebouw.nl/souk en de instagrampagina van SOUK @soukamsterdam.

SOUK is een samenwerking van Het Concertgebouw, Stichting SOUK en het Nederlands Kamerorkest en wordt mede mogelijk gemaakt door Ammodo, Fonds 21, Het Concertgebouw Fonds en Marmoucha.