Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Ukrainian Freedom Orchestra komt naar Het Concertgebouw in Amsterdam

Wereldtournee van Oekraïens orkest dat speciaal is samengesteld uit vluchtelingen en vrijgestelde dienstplichtigen

Het speciaal opgerichte Ukrainian Freedom Orchestra komt als onderdeel van een wereldtournee naar Het Concertgebouw in Amsterdam. Op 11 augustus 2022 zal het orkest, samengesteld uit 75 musici uit orkesten en operahuizen in heel Oekraïne, optreden onder leiding van de Canadees-Oekraïense dirigent Keri-Lynn Wilson. De orkestleden zijn vluchtelingen of van dienstplicht vrijgestelde Oekraïners. De Oekraïense pianiste Anna Fedorova zal soleren op de deze week in de New York Times aangekondigde wereldtournee die behalve Amsterdam ook steden als Londen, Berlijn en New York aan zal doen. Kaarten voor het concert in Amsterdam zijn per direct te koop via de website van Het Concertgebouw.

Het Ukrainian Freedom Orchestra is een initiatief van de Oekraïense overheid in partnership met de Metropolitan Opera in New York. Speciaal voor het project zijn tientallen Oekraïense musici vrijgesteld van de militaire dienstplicht. Het Poolse Ministerie van Cultuur en de Poolse Nationale Opera ondersteunen het project dat zijn basis zal hebben in Warschau. De tournee van het orkest start op 28 juli in de Poolse stad en de musici reizen vervolgens via onder andere de BBC Proms Londen, München en Orange naar Amsterdam. Na het optreden in de VriendenLoterij ZomerConcerten in Het Concertgebouw reist het orkest door naar de Verenigde Staten voor concerten in New York en Washington D.C..

Het orkest zal worden geleid door de Canadees-Oekraïense dirigent Keri-Lynn Wilson, die, zoekend naar manieren om Oekraïne te helpen, op het idee voor het project kwam. ‘We zullen strijden als soldaten van de muziek. We geven hiermee musici een stem en emotionele kracht in deze tijd!’.

De in Amsterdam woonachtige Oekraïense pianiste Anna Fedorova die eerder een succesvol benefietconcert voor Oekraïne in Het Concertgebouw organiseerde, soleert in Chopins Tweede pianoconcert. Voor haar is de tournee waarin ze samenspeelt met veel vrienden uit haar jeugd van grote betekenis:

'Ik ben zeer vereerd om onderdeel te zijn van de internationale tournee van het Ukrainian Freedom Orchestra, een fantastisch initiatief van de Metropolitan Opera en de Poolse Nationale Opera. Op deze manier tonen Oekraïense musici hun solidariteit. Ze laten zien hoe muziek een krachtig instrument kan zijn voor steun voor de slachtoffers en voor eenheid in de wereld in tijden van deze vreselijke oorlog.'

Op het programma staat daarnaast het Oekraïens volkslied en de Zevende symfonie van Valentin Silvestrov, ’s lands bekendste componist die inmiddels gevlucht is naar Berlijn. Na de pauze klinkt een aria uit Beethovens opera Fidelio, gezongen door de Oekraïense sopraan Liudmyla Monastyrsk, momenteel solist bij de Metropolitan Opera in New York. Tot slot staat de Negende symfonie ‘Uit de Nieuwe Wereld’ van Dvořák op het programma.

Ukrainian Freedom Orchestra

Keri-Lynn Wilson, dirigent

Liudmyla Monastyrsk, sopraan

Anna Fedorova, piano

Ukrainian National Anthem (arr. Yuri Shevchenko)

Silvestrov – Symfonie nr. 7

Chopin - Pianoconcert nr. 2 in f, op. 21

Beethoven - Abscheulicher! Wo eilst du hin?... Komm, Hoffnung, lass den letzten Stern (uit 'Fidelio', op. 72)

Dvořák - Symfonie nr. 9 in e, op. 95 'Uit de Nieuwe Wereld'

Kaarten vanaf € 28,- via de website van Het Concertgebouw