Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Vrouwelijke topmusici spelen de sterren van de hemel in Het Concertgebouw

De week van vrouwelijk supertalent in de Grote Zaal!

Op 21 mei kun je volgens de Volkskrant op het puntje van je stoel zitten en ‘je in een roes wanen.’ De Volkskrant had het over een optreden van dirigente Mirga Gražinytė-Tyla en 'haar' City of Birmingham Symphony Orchestra. De dirigente maakt haar debuut in de Grote Zaal, met werken van Stravinsky en Prokofjev. En op 23 mei is dirigente Barbara Hannigan (tevens sopraan) terug in Het Concertgebouw. Kortom; een week vol topconcerten met vrouwelijke topmusici!

Mirga Gražinytė-Tyla en Yuja Wang
Twee wereldsterren op één podium: Mirga Gražinytė-Tyla en Yuja Wang. De LA Times riep Gražinytė-Tyla uit tot meest veelbelovende jonge dirigent ter wereld. Er wordt in de Verenigde Staten en Engeland zelfs gesproken van een ‘Mirga Mania’. De Litouwse leidt al koren sinds haar dertiende. Op deze avond neemt ze haar eigen City of Birmingham Symphony Orchestra (CBSO) mee in Stravinsky’s De vuurvogel. Pianiste Yuja Wang lijkt álles te hebben, schreef de New York Times. Snelheid, flexibiliteit, overdonderende kracht en interpretatieve nuance. Bij het CBSO laat ze dat horen in Prokofjevs Vijfde pianoconcert.

CBSO: Stravinsky en Prokofjev
Sinds enkele jaren is Mirga Gražinytė-Tyla artistiek leider van het City of Birmingham Symphony Orchestra. Ze staat bekend om haar flamboyante en tegelijkertijd evenwichtige stijl. Beide kanten kan ze aanwenden in Stravinsky’s opwindende De vuurvogel. Yuja Wang is het laatste jaar een enthousiast voorvechter van een ‘vergeten’ werk van Prokofjev. Diens Vijfde pianoconcert lijkt op het eerste gezicht vooral hoekig, springerig en brutaal. Wang laat als geen ander óók de elegantie en gevoeligheid doorklinken.

LUDWIG en Barbara Hannigan
Op 23 mei terug in Het Concertgebouw: LUDWIG en Barbara Hannigan. In 2014 maakte de Canadese op ons podium een legendarisch debuut als dubbeltalent: sopraan én dirigent. Met het avontuurlijke LUDWIG-ensemble gaf ze een concert dat internationaal de kranten haalde. Trouw prees haar ‘ruime gebaren, zonder stokje, alsof ze de spelers en de muziek omarmt.’ Op deze avond leidt Hannigan niet alleen LUDWIG, maar ook de jonge talenten van Equilibrium. Onder die noemer begeleidt Hannigan als mentor vocalisten uit heel Europa. Hun eerste project: Stravinsky’s The Rake’s Progress.

Stravinsky
LUDWIG vindt zichzelf voor elk project opnieuw uit, vanavond als operaorkest in Stravinsky’s The Rake’s Progress. Stravinsky’s enige avondvullende opera, gestoeld op voorbeelden van Mozart en Händel, maar ook absoluut twintigste-eeuws. Mét een moraal. Tom Rakewell leeft er op los in The Rake’s Progress. Drank, vrouwen, gokken, het kan niet op. Of toch? Rakewells grootheidswaan keert zich tegen hem, en zelfs de ware liefde kan hem niet redden. Barbara Hannigan brengt een persoonlijke favoriet met haar geliefde vrienden van LUDWIG, Cappella Amsterdam, én de talenten van Equilibrium.