Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Wereldster Joyce DiDonato en New York Philharmonic in Amsterdam

Amerikaanse mezzosopraan en toporkest op Europese tournee

Op dinsdag 21 april keert de fenomenale Amerikaanse mezzosopraan Joyce DiDonato terug in de Grote Zaal van Het Koninklijk Concertgebouw. Was DiDonato er in november 2013 te bewonderen in opera-aria’s van haar bejubelde cd ‘Drama Queens’, nu vertolkt de zangeres Ravels exotische Shéhérazade. Samen met de New York Philharmonic onder leiding van Alan Gilbert maakt Joyce DiDonato dit voorjaar een Europese tournee.
Op woensdag 22 april treden Alan Gilbert en ‘zijn’ New York Philharmonic nogmaals op in Het Concertgebouw, maar dan met een geheel instrumentaal programma: expressieve, contrastrijke werken van Stravinsky en Sjostakovitsj.

Tijdens haar concert in november 2013 bekende Joyce DiDonato haar grote liefde voor Amsterdam, een liefde die was ontstaan toen ze bij De Nederlandse Opera in 2001 haar eerste Händel-opera (Giulio Cesare) zong. Sindsdien vertolkte de sympathieke diva talloze rollen in bekende operatheaters, waarbij vooral haar interpretaties van operarollen van Händel, Mozart en Rossini geliefd waren. Daarnaast is DiDonato regelmatig te gast in grote concertzalen wereldwijd. In 2007 maakte zij met pianist Julius Drake haar Amsterdamse recitaldebuut in de Kleine Zaal, gevolgd door het Händel-programma ‘Furore!’ in de Grote Zaal in 2008.

Sinds zijn oprichting in 1842 geldt de New York Philharmonic als een van de toonaangevende symfonieorkesten van de Verenigde Staten. Naast de vele concerten in eigen land verzorgde het orkest talloze gastoptredens in andere landen. Alan Gilbert sloot in 2009 als chef-dirigent aan in de rij van illustere namen als Gustav Mahler, Leonard Bernstein en Pierre Boulez. De meest recente optredens van de New York Philharmonic in Amsterdam waren twee opeenvolgende avonden in februari 2012, met als solisten respectievelijk violist Frank Peter Zimmermann en pianist Lang Lang.

Dinsdag 21 april 2015, Grote Zaal 20.15 uur
Joyce DiDonato - mezzosopraan
New York Philharmonic
Alan Gilbert - dirigent
Salonen - Nyx
Ravel - Shéhérazade
Ravel - Valses nobles et sentimentales
R. Strauss - Suite uit ‘Der Rosenkavalier’

Woensdag 22 april 2015, Grote Zaal 20.15 uur
New York Philharmonic
Alan Gilbert - dirigent
Stravinsky - Petroesjka
Sjostakovitsj - Tiende symfonie

Joyce DiDonato © Simon van Boxtel

--------------------------

Het Koninklijk Concertgebouw wordt gerekend tot de belangrijkste concertzalen ter wereld vanwege de ongeëvenaarde akoestiek en de brede programmering van hoog niveau. De concertzaal heeft een grote traditie op het gebied van legendarische concerten van muzikale grootheden. Met meer dan 900 activiteiten (waarvan bijna 80% concerten) en ruim 700.000 bezoekers van concerten, educatieprojecten en besloten evenementen per jaar behoort Het Concertgebouw tot de best bezochte concertzalen ter wereld. Het Concertgebouw Café trekt daarnaast jaarlijks ruim 100.000 bezoekers. Sinds de oprichting is Het Concertgebouw een privaat gefinancierde kunstinstelling met een rijke traditie op het gebied van (concert)sponsoring en fondsenwerving. Rond de 5% van de inkomsten is afkomstig van subsidie. Voor meer informatie: www.concertgebouw.nl

-------------------------

Noot voor de redactie: Voor meer informatie en high res beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Reinoud van Houten, manager PR en perscontacten van Het Concertgebouw 020-5730478 / 06-11596669 e-mail: r.vanhouten@concertgebouw.nl