1. Series
  2. NTR ZaterdagMatinee

NTR ZaterdagMatinee

De NTR ZaterdagMatinee: gloednieuw werk van toonaangevende hedendaagse componisten, de stand van zaken in de internationale barokmuziek, unieke operaproducties, én vijf eeuwen vocaal-symfonische muziek. Met een hoofdrol voor het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest, twee topensembles waar Nederland trots op mag zijn.

Passe-partout: 30 keer naar de ZaterdagMatinee
Mis geen enkele ZaterdagMatinee. Opera's, barokmuziek, bekend en onbekend repertoire, bijzondere dwarsverbanden... U bestelt de passe-partout voor € 640 door alle losse series van de Matinee in uw winkelmandje te plaatsen. De korting wordt dan automatisch berekend. Bekijk hier alle concerten van het passe-partout. 

Wilt u uw passe-partout van vorig seizoen verlengen? Ga dan naar deze pagina (inloggen vereist).

Voordelen van een serie:

  • Tot bijna 55% korting (passe-partout)
  • Ook in een volle zaal bent u verzekerd van een goede plaats
  • Ontdek verrassende relaties: de Matinee-concerten maken samen een ‘verhaal’
Verkoop gesloten

Vanaf zaterdag 8 september 2018, Grote Zaal

Niet de regie, maar de muziek staat centraal in de vertrouwde operaserie van de NTR ZaterdagMatinee. Vijf grote opera’s, van Verdi’s Nabucco tot Delius en Vivaldi.

Vanaf € 275,00

Beroemde meesterwerken van Moesorgski en Verdi
Dirigent Pablo Heras-Casado opent het Matinee-seizoen met Boris Godoenov van Moesorgski. De cast bestaat voor een belangrijk deel uit native speakers – dat kan bijna niet anders in een werk waarin de Russische taal zo’n belangrijke rol speelt. Giancarlo Andretta keert terug in de Matinee voor Nabucco. Zo bepalend als Moesorgski voor de Russische operageschiedenis was, zo staat Verdi’s opera symbool voor de Italiaanse. Het beroemde slavenkoor werd het officieuze volkslied van Italië.

Herontdekkingen
Chef-dirigent Markus Stenz neemt Schrekers enorme opera Die Gezeichneten voor zijn rekening. Schreker, een van de meest gespeelde componisten van de jaren twintig, raakte onder het nazi-bewind uit de gratie maar heeft zijn plaats op het operatoneel inmiddels enigermate terugveroverd. De opmars van Antonio Vivaldi is evenmin te stuiten. Vals spel op de Olympische Spelen is het thema van diens L’Olimpiade. Echt zelden zult u de opera A village Romeo and Juliet van Frederick Delius gehoord hebben. Alleen al de symfonische 'Walk to the Paradise Garden' maakt nieuwsgierig!

Verkoop gesloten

Vanaf zaterdag 29 september 2018, Grote Zaal

Het Radio Filharmonisch Orkest laat zijn unieke kwaliteiten horen in deze eigen serie. Als vrienden hoort u het Freiburger Barockorchester en het Orchestre Révolutionnaire et Romantique.

Vanaf € 235,00

Gardiner en Heras-Casado: grote muziek in ‘nieuwe’ kleuren
Dirigent John Eliot Gardiner en zijn Orchestre Révolutionnaire et Romantique volgen de stormachtige ontwikkeling van het genie Berlioz – met natuurlijk de Symfonie fantastique als slotstuk van de middag. Pablo Heras-Casado, het Freiburger Barockorchester en violiste Isabelle Faust brengen een ongetwijfeld frisse en spannende Mendelssohn.

Van Beethoven tot Saariaho
De twee specialistische ensembles zijn geweldige vrienden, maar in de andere vier concerten laat het Radio Filharmonisch Orkest zelf zijn unieke kwaliteiten horen. De dirigenten, naast chef-dirigent Markus Stenz: Vasily Petrenko, Otto Tausk en Osmo Vänskä. De solisten: violiste Alina Ibragimova, altvioliste Tabea Zimmermann en Maria Milstein, violiste en winnaar van de Nederlandse Muziekprijs 2018. Pianist Alexander Gavrylyuk begint een meerjarige Rachmaninoff-cyclus. Bekende symfonieën als de Eerste van Brahms, de Pathétique van Tsjaikovski en nummers Vier en Zes van Beethoven, maar ook adembenemend mooi werk van Alexander Raskatov, Kurtág, Oestvolskaja en Saariaho.

Verkoop gesloten

Vanaf zaterdag 6 oktober 2018, Grote Zaal

Calliope Tsoupaki, Kaija Saariaho, Sofia Goebaidoelina, Anna Thorvaldsdottir en Mayke Nas: vijf vrouwelijke componisten en vier premières in de serie Radio Filharmonisch Orkest & Friends II.

Vanaf € 210,00

Zes concerten met grote solisten
Calliope Tsoupaki, Kaija Saariaho, Sofia Goebaidoelina, Anna Thorvaldsdottir en Mayke Nas: vijf vrouwelijke componisten en vier premières in de serie Radio Filharmonisch Orkest & Friends II. En in elk van de zes concerten minstens één bijzondere solist: de violisten Sergei Khatchatryan, Simone Lamsma en Frank Peter Zimmermann, de pianisten Alexander Melnikov en Lars Vogt, en harpiste Lavinia Meijer.

Stanislav Kochanovsky, Pablo Heras Casado
Feeërieke klanken van Saariaho en Stravinsky, de Noordse natuur, de Tsjechen Martinů en Dvořák. Vier keer het Radio Filharmonisch Orkest, en drie uitstekende vrienden: het Mahler Chamber Orchestra, ASKO|Schönberg en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. De zee figureert in de werken van Tsoupaki en Debussy die chef-dirigent Markus Stenz dirigeert. Stanislav Kochanovsky keert terug voor het orkest en toont de wereld van Rachmaninoff en Sibelius. Ludovic Morlot brengt muziek vol sprookjes. Pablo Heras-Casado breekt een lans voor El amor brujo van Manuel de Falla met de mezzosopraan Marina Heredia, die geknipt is voor dit repertoire.

Verkoop gesloten

Vanaf zaterdag 10 november 2018, Grote Zaal

Het Groot Omroepkoor en vrienden als het RIAS Kammerchor en Les Musiciens du Louvre met beroemde meesterwerken, zoals Beethovens Missa solemnis, en onbekende parels.

Vanaf € 150,00

Mozart met Marc Minkowski – en meer
De grootste werken voor koor? De Missa solemnis van Beethoven? Stravinsky’s Psalmensymfonie? Mozarts ‘Grote’ Mis in c? In de serie Groot Omroepkoor & Friends klinken ze alle drie. De dirigenten Edward Gardner, Marc Minkowski, Xian Zhang en René Jacobs zullen de muziek doen zingen, al is belangrijk voorwerk bij het Groot Omroepkoor natuurlijk gedaan door de koordirigenten Klaas Stok en Michael Gläser.

Dappere woorden, geweldige muziek
Xian Zhang, het Radio Filharmonisch Orkest en bas Dmitry Ulyanov brengen ook de aangrijpende Liederen en dansen van de dood van Moesorgski. En de serie herbergt niet alleen de beroemde meesterwerken. Het Groot Omroepkoor zingt het indringende Du fond de l’abîme (‘Uit de diepten roep ik u’) van de jong gestorven componiste Lili Boulanger, en Speak Out, waarin Kate Whitley ruimte geeft aan de dappere woorden van het tienermeisje Malala.

Verkoop gesloten

Vanaf zaterdag 13 oktober 2018, Grote Zaal

De serie Oude muziek van de ZaterdagMatinee is een tijdreis vol ontdekkingen met 'nieuwe juwelen uit de barok'.

Vanaf € 205,00

Spannende verhalen uit de vergetelheid
Speciaal voor de NTR ZaterdagMatinee stort de Nederlandse Bachvereniging zich op het oratorium Il sacrifizio di Abramo van Camilla de Rossi. Over het leven van deze tijdgenote van Bach is vrijwel niets meer bekend, maar haar muziek – over Abrahams offerande – móet eindelijk aan de vergetelheid ontrukt worden. Ook Alessandro Scarlatti (niet te verwarren met zijn zoon Domenico) toonzette een bijbels verhaal in Cain overo Il primo omicidio: over de ‘eerste moordenaar’ Kaïn, die uit jaloezie zijn broer Abel ombrengt.

Ontdekkingsreizen
De Early Opera Company neemt u mee naar het begin van de opera op het Britse eiland: met de klassieke verhalen van Venus and Adonis van John Blow en Dido and Aeneas van Henry Purcell. ‘Nieuwe juwelen uit de barok’ alom: Giovanni Paolo Colonna, Giovanni Giorgi, Giovanni Battista Bononcini, Emanuele d’Astorga: de serie Oude Muziek is als altijd een tijdreis vol ontdekkingen.

Verkoop gesloten

Vanaf zaterdag 22 september 2018, Grote Zaal

Als hét podium voor nieuwe muziek in grote bezetting brengt de NTR ZaterdagMatinee-serie Hedendaags wereldpremières en Nederlandse premières van onder anderen Louis Andriessen, Rozalie Hirs, James MacMillan en Mathilde Wantenaar. 

Vanaf € 140,00

Podium voor nieuwe muziek in grote bezetting
Als hét podium voor nieuwe muziek in grote bezetting brengt de NTR ZaterdagMatinee-serie Hedendaags wereldpremières en Nederlandse premières van onder anderen Louis Andriessen, Carola Bauckholt, Unsuk Chin, Sander Germanus, Rozalie Hirs, James MacMillan en Mathilde Wantenaar. En hoe vaak hebt u het al negentig jaar ‘oude’ pianoconcert Dynamic triptych van John Foulds gehoord? Hannes Minnaar bereidt zich voor op het uitermate enerverende werk.

Specialisten
Sonnengesang van Goebaidoelina en Le chant des enfants des étoiles van Unsuk Chin beleven dan niet hun première, maar met specialisten als cellist Ivan Monighetti, trompettist Marco Blaauw, koorwerken met het Groot Omroepkoor, orkestwerken met het Radio Filharmonisch Orkest en het iets minder omvangrijke Ensemble Musikfabrik, of dirigenten als Wayne Marshall, JoAnn Falletta en Emilio Pomárico is weinig te wensen over.

Wij raden u aan om uw concertkaarten te bestellen via een andere browser. Gebruik hiervoor Chrome, Firefox, Safari, Edge of Internet Explorer versie 10 of hoger.