Ontdek
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen
Blokhuis3

1972 - Ode aan een bijzonder (muziek)jaar

do 4 aug 2022 - 2 minuten leestijd - Tekst: Lonneke Tausch

‘Popprofessor’ Leo Blokhuis en Strange Brew duiken vijftig jaar terug in tijd. Met hun programma A Love Letter To 1972 brengen zij een ode aan een bijzonder (muziek)jaar. Het was de tijd dat Steve Reich zijn Clapping Music publiceerde, de dertienjarige Michael Jackson doorbrak met Ben, The Rolling Stones op hun hoogtepunt waren en Itzhak Perlman zijn debuut maakte bij het Concertgebouworkest.

Onderdeel van

30 januari

In het Noord-Ierse Derry schieten Britse militairen veertien ongewapende jongens en mannen neer in een aanvankelijk vreedzame burgerrechtendemonstratie. De Ierse popgroep U2 dankt een wereldhit aan wat de geschiedschrijving inging als ‘Bloody Sunday’.

15 maart

The Godfather gaat in New York in première; de film wint twee Oscars en voor de soundtrack krijgt componist Nino Rota onder meer een Grammy.

3 april

In Santa Monica overlijdt componist/pianist Ferde Grofé, vooral bekend geworden als arrangeur van Gershwins Rhapsody in Blue en van talloze andere stukken voor Paul Whitemans dansorkest.

22 mei

Als eerste president van de Verenigde Staten reist Richard Nixon af naar de Sovjet-Unie, om het met Leonid Brezjnev te hebben over het intomen van de wapenwedloop.

31 mei

Johan Cruijff zorgt er met twee doelpunten tegen Inter Milan voor dat Ajax in de Rotterdamse Kuip de Europacup wint, en wordt als eerste Nederlander uitgeroepen tot Europees voetballer van het jaar.

8 juni

Tijdens een Amerikaanse luchtaanval in Vietnam maakt fotograaf Nick Ut de iconische foto van ‘het napalmmeisje’, Kim Phuc. Hij brengt haar in zijn auto naar het ziekenhuis; zij overleeft, hij wint de World Press Photo en de Pulitzerprijs.

17 juni

Vijf inbrekers worden op heterdaad betrapt in Washington, in het hoofdkwartier van de democraten in het Watergate-gebouw. Het is het begin van het einde van de republikeinse president Richard ‘I am not a crook’ Nixon.

5 september

Bij de Olympische Spelen in München dringt de Palestijnse terreurgroep Zwarte September door tot de Israëlische equipe. Twee sporters worden vermoord, negen gegijzeld. Bij de gewelddadige ontknoping komen alle gijzelaars om, plus vijf terroristen en een agent.

18 oktober

Komisch duo Peppi en Kokki is voor het eerst op de Nederlandse tv.

Bekijk ook eens