Ontdek
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen
Meute Nathan Dobbelaere 3

720.000 bezoekers voor Het Concertgebouw in 2023

vr 22 dec 2023 - 1 minuut leestijd - Tekst: Het Concertgebouw

2023 was een prachtig jaar voor Het Concertgebouw! We verwelkomden 720.000 bezoekers bij 800 evenementen. Opvallend is de groei in het aandeel nieuwe kaartkopers, maar liefst 56 procent van onze bezoekers bracht voor het eerst een bezoek aan Het Concertgebouw. Ook het aandeel jonge kaartkopers nam toe, tot 26 procent. Het Concertgebouw verwelkomde tienduizenden kinderen bij educatie- en familieconcerten en meer dan twintigduizend bezoekers bij de Gratis Lunchconcerten.

'Ouderwets vol'

Algemeen directeur Simon Reinink vertelt: ‘We zien dit najaar dat onze zalen weer ouderwets vol zitten, met veel uitverkochte concerten de laatste maanden. In het bijzonder zijn we trots op zo'n groot aandeel nieuw én jong publiek. We hopen deze opgaande lijn in 2024 ook door te zetten, te beginnen met een aantal prachtige nieuwjaarsconcerten in januari.’

Jongeren op het podium en in de zaal

Met de jonge (chef)dirigenten, Klaus Mäkelä (27 jaar) bij het Concertgebouworkest, Lorenzo Viotti (33 jaar) bij het Nederlands Philharmonisch Orkest en Karina Canellakis (42 jaar) bij het Radio Filharmonisch Orkest staan in Amsterdam vaak jonge dirigenten op de bok. De jeugdige energie op het podium vertaalt zich ook naar de zaal. Het totale aandeel van jonge kaartkopers nam toe van 21 procent in 2019 naar 26 procent in 2023. Het aanbod voor jongeren strekt zich uit van babyconcerten voor de allerjongsten, tot de speciale ADE-concerten en aangepaste klassieke programma's. Maar ook bij de klassieke concerten laten jongeren zich steeds vaker zien. Een belangrijke rol bij dit succes is weggelegd voor Entrée, de jongerenvereniging van Het Concertgebouw en –orkest. De vereniging met maar liefst 8500 leden viert in 2024 haar 30-jarig bestaan.

Hoogtepunten 2023: Allemaal in Het Concertgebouw

Van de wereldberoemde mezzosopraan Cecilia Bartoli tot de jonge breakdancende countertenor Jakub Orlinsky, van filmmuziek tot de Matthäus-Passion en van SOUK tot het Beethoven Festival, in 2023 was het 'Allemaal in Het Concertgebouw' te horen. Hierbij een bijzondere vermelding voor de Nederlandstalige pop, onder anderen Froukje en Maan traden samen met orkest op in de Grote Zaal. Met steun van het Concertgebouw Fonds werd bovendien de oude hoofdentree heropend. Sinds de start van het concertseizoen betreden bezoekers als vanouds Het Concertgebouw via het Museumplein.

Onderdeel van

Bekijk ook eens