Ontdek
 1. Zoeken
 2. Concerten
 3. Menu
 4. Inloggen
Headermahlerfestivalonline

Beleef het Mahler Festival Online, van 8 tot en met 17 mei

do 30 apr 2020 - Tekst: Het Concertgebouw

Het Koninklijk Concertgebouw presenteert samen met het Koninklijk Concertgebouworkest het Mahler Festival Online, een alternatief voor het Mahler Festival dat van 8 tot en met 17 mei zou plaatsvinden. Het nieuwe festival heeft een uitgebreide digitale programmering met meer dan 25 streams die via social media, de website en gedeeltelijk via AVROTROS en NPO2 Extra te zien zullen zijn.

Bekijk alle informatie over het Mahler Festival Online

Onderdeel van

Concertgebouworkest milagro elstak

De symfonieën zijn geselecteerd uit het recente archief van het Concertgebouworkest, met onder andere uitvoeringen onder leiding van voormalig chef-dirigenten Mariss Jansons en Bernard Haitink. Bariton Thomas Oliemans en het Alma Quartet brengen nieuwe programma’s in twee speciale edities van de Empty Concertgebouw Sessions. Ook zullen tien wereldwijd opgenomen documentaires te zien zijn met interviews met onder andere Thomas Hampson, Jessye Norman en Jaap van Zweden. Ondertussen wordt gewerkt aan de organisatie van een nieuw Mahler Festival in de toekomst.

Een online alternatief voor het echte festival

Sinds 2013 was Het Concertgebouw bezig met de organisatie van het derde Mahler Festival in 100 jaar tijd, een unieke samenkomst van toporkesten van over de hele wereld. De coronacrisis maakte dit festival onmogelijk in 2020. Directeur Simon Reinink: 'De teleurstelling is enorm bij ons, maar natuurlijk ook bij de musici en het publiek. Het maakt me trots dat we in deze onzekere tijden in de samenleving en in de culturele sector in korte tijd samen met onze partners een mooi alternatief hebben kunnen opzetten. Op deze manier hopen we zoveel mogelijk mensen te bereiken en troost te kunnen bieden met de muziek van Mahler in deze lastige tijd.'

Programma van hoog niveau

Oorspronkelijk bracht het festival zes verschillende orkesten samen, maar voor het Mahler Festival Online is gekozen voor streams van de symfonieën en Das Lied von der Erde door het Concertgebouworkest. Algemeen directeur David Bazen: 'Ik ben heel verheugd dat we dankzij de huidige technologie een mooi alternatief Mahler Festival kunnen organiseren. De rijke Mahlertraditie van het Concertgebouworkest heeft geleid tot een groot aantal opnamen van Mahlers symfonieën en liederencycli. We konden dus voor ieder werk kiezen uit meerdere hoogwaardige registraties van uitvoeringen onder leiding van de meest vooraanstaande specialisten. Het is natuurlijk iets heel anders dan een nieuwe uitvoering live meemaken in de Grote Zaal. Maar het voordeel is dat je de mooiste Mahler-opnamen in je eigen huis kunt horen, verrijkt met inleidingen door onze eigen orkestleden.' Elke dag zal een orkestlid om 15.00 uur in een speciale introductie vooruitblikken op de symfonie die om 20.30 uur te zien zal zijn.

Documentaires – Mahler’s Universe

De thema’s in Mahlers muziek zijn universeel én ook vandaag relevant voor iedereen. Met dit uitgangspunt, en de genereuze bijdrage en musicologische begeleiding van de Mahler Foundation, stuurde Het Concertgebouw een team van documentairemakers (MediaLane) de wereld rond. Het resultaat is een reeks van 10 documentaires die een introductie vormen op de symfonieën en Das Lied von der Erde. Hierin komen musici en kenners zoals Anna Stoll Knecht, Roderick Williams, Lahav Shani en Thomas Hampson aan het woord. Het intrigerende levensverhaal van de componist wordt verteld door Marina Mahler, zijn kleindochter. Bijzondere vermelding verdient het interview met Jessye Norman dat afgelopen zomer plaatsvond in het kader van deze documentaire, enkele weken voor haar onverwachte overlijden. Op inspirerende wijze reflecteert Norman op de muziek van Mahler en blikt ze terug op haar optredens in Het Concertgebouw. Dit interview komt in de verschillende documentaires terug én is in een speciale AVROTROS-documentaire te zien.

 • 8-17 mei 20.00 uur documentaire-serie Mahler’s Universe op YouTube & Facebook
 • 8 mei 21.38 uur documentaire Jessye Norman 'I've been in love with Mahler's music all my life' op NPO2 Extra

Empty Concertgebouw Sessions

In het kader van het Mahler Festival Online worden twee optredens vanuit een leeg Concertgebouw uitgezonden met muziek van Mahler. Bariton Thomas Oliemans presenteert een programma met verschillende liederen van Mahler, uit Hans und Grethe en Lieder eines fahrenden Gesellen. Het Alma Quartet, bestaande uit leden van het Concertgebouworkest, zal een arrangement van het Adagietto uit Mahlers Vijfde symfonie én samen met pianiste Nino Gvetadze een gedeelte van het Pianokwartet ten gehore brengen.

 • 13 mei 12.30 uur Alma Quartet & Nino Gvetadze
 • 15 mei 12.30 uur Thomas Oliemans & Hans Eijsackers

Programma

Concertgebouworkest vanuit Het Concertgebouw (dagelijks 20.30 uur)

 • Symfonie nr. 1 o.l.v. Mariss Jansons (2013)
 • Symfonie nr. 2 o.l.v. Daniele Gatti (2016)
 • Symfonie nr. 3 o.l.v. Mariss Jansons (2010)
 • Symfonie nr. 4 o.l.v. Ivan Físcher (2010)
 • Symfonie nr. 5 o.l.v. Daniele Gatti (2010)
 • Symfonie nr. 6 o.l.v. Lorin Maazel (2010)
 • Symfonie nr. 7 o.l.v. Pierre Boulez (2011)
 • Symfonie nr. 8 o.l.v. Mariss Jansons (2011)
 • Symfonie nr. 9 o.l.v. Bernard Haitink (2011)
 • Das Lied von der Erde o.l.v. Fabio Luisi (2011)

Waar is het Mahler Festival Online te zien?

Radio 4

Via Radio 4 presenteert AVROTROS een eigen programmering rondom het Mahler Festival met uitvoeringen van de negen symfonieën door negen verschillende Nederlandse symfonieorkesten. Kijk voor meer informatie hierover op www.radio4.nl.

Bekijk ook eens