Ontdek
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen
Gustav Mahler hoofdbeeld tbv pers

Het Concertgebouw organiseert nieuw Mahler Festival in 2025

do 25 mei 2023 - 2 minuten leestijd - Tekst: Het Concertgebouw

Van 9 tot en met 18 mei 2025 organiseert Het Koninklijk Concertgebouw het derde Mahler Festival in zijn geschiedenis. 105 jaar na het eerste Mahler Feest komen orkesten uit de hele wereld samen in Amsterdam voor een groots eerbetoon aan de componist.

Tijdens het tiendaagse festival klinken alle symfonieën en liederen van Gustav Mahler. Het Koninklijk Concertgebouworkest geeft onder leiding van zijn toekomstige chef-dirigent Klaus Mäkelä het openingsconcert met Mahlers Eerste symfonie. De Berliner Philharmoniker besluiten het festival met Mahlers onvoltooide Tiende symfonie. Pianist Julius Drake brengt samen met jonge zangers Mahlers complete liedrepertoire ten gehore in de Kleine Zaal.

Bezoek ook de website van het Mahler Festival 2025

Mahler en zijn tweede muzikale vaderland

Componist en dirigent Gustav Mahler had een sterke band met Het Concertgebouw en Amsterdam. Aan dirigent Willem Mengelberg schreef hij hier ‘zijn tweede muzikale vaderland’ te hebben gevonden. Hij dirigeerde bij het Concertgebouworkest meerdere malen zijn eigen symfonieën en was vereerd met de aandacht en het enthousiasme dat het Amsterdamse publiek voor hem aan de dag legde. Mengelberg organiseerde bij zijn 25-jarig directiejubileum in 1920 het Mahler Feest als hommage aan de componist.

Nóg internationalere insteek

De liefde van het Amsterdamse publiek voor Mahler is sindsdien alleen maar groter geworden. In 1995 organiseerde Het Concertgebouw opnieuw een Mahler Feest waarin 's werelds beste orkesten samenkwamen voor de uitvoering van het complete symfonische werk in chronologische volgorde. Het volgende Mahler Festival stond gepland voor 2020. Door de coronapandemie moest dit festival worden geannuleerd. Van 9 tot en met 18 mei 2025 organiseert Het Concertgebouw een nieuw Mahler Festival. Er is gekozen voor een nóg internationalere insteek door ook een Aziatisch toporkest toe te voegen aan het programma: het NHK Symphony Orchestra, Tokyo. Onder leiding van Fabio Luisi brengt dit orkest Mahlers Derde én Vierde symfonie ten gehore. De complete programmering van het festival met alle deelnemende orkesten wordt dit najaar bekend gemaakt.

'Toporkesten van drie continenten'

Algemeen directeur Simon Reinink vertelt: 'Het is met trots dat Het Concertgebouw een Mahler Festival presenteert in mei 2025. Voor het eerst in de geschiedenis zijn toporkesten van drie continenten vertegenwoordigd: naast Europese orkesten nemen ook een Amerikaans en een Japans orkest een aantal concerten voor hun rekening . Daarmee brengen we tot uiting dat Mahler wereldwijd een van de meest geliefde componisten is.'

Kaartverkoop

De passe-partoutverkoop voor het Mahler Festival 2025 start dinsdag 14 november 2023. Kort daarvoor wordt het complete programma bekendgemaakt. Geïnteresseerden kunnen zich op de website van het Mahler Festival 2025 aanmelden voor de speciale Mahler Nieuwsbrief.

Onderdeel van

Bekijk ook eens