Ontdek
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen
201607 Moestuin Concertgebouw Emmely Siebrecht 9

Het Concertgebouw wordt steeds groener

do 21 okt 2021 - Tekst: Het Concertgebouw - Foto: Emmely Siebrecht

Het Koninklijk Concertgebouw kleurt steeds groener. Dankzij een bijzondere bijdrage van de BankGiro Loterij van 2,5 miljoen, verdeeld over vijf jaar, werkt Het Concertgebouw aan een grotendeels duurzaam functionerende organisatie. Doelstelling is om zowel het energieverbruik als de CO2- uitstoot met veertig procent te verminderen, plus de food waste met vijfentwintig procent.

Wat is er inmiddels zoal bereikt?
Grote stappen zijn inmiddels gezet. Zo zijn het afgelopen jaar de tachtig podiumspots van de Grote Zaal vervangen door ledlampen. Dit levert een besparing op van 208.517 kWh, ofwel 116.818 kilogram CO2. In de kelder van het gebouw is zelfs nagenoeg geen gloeilamp meer te vinden. Het Concertgebouw realiseerde in 2014 al een vermindering van de food waste van vijftien procent; in 2015 is nog eens acht procent gerealiseerd. Daarnaast serveert Het Concertgebouw inmiddels uitsluitend ‘groene’ thee. De hapjes rond concerten zijn voor negentig procent biologisch en alle schoonmaak- en afwasmiddelen zijn vervangen door honderd procent afbreekbare varianten.

Eten uit eigen moestuin
Afgelopen zomer hebben we in de achtertuin van het gebouw een moestuin ontwikkeld, waar pepers, bonen, courgettes en kruiden worden verbouwd. De groentes en kruiden zijn bedoeld voor eigen gebruik in de Artiestenfoyer. De tuin van Het Concertgebouw is gelegen achter de kantoorpanden aan het Concertgebouwplein. Leuk weetje: ooit, in de beginjaren toen de tuin nog aanzienlijk groter was, stond hier een muziektent compleet met tribune en een buitenbuffet.

Groen water
Bij alle bars in de foyers van de Grote en de Kleine Zaal zijn inmiddels watertapinstallaties geplaatst. Wij serveren u hieruit gekoeld water, met of zonder bubbels. Door de watertapinstallaties is er minder gebotteld water nodig. Dat betekent een besparing op vervoer, opslag en reiniging van de flessen, wat bijdraagt aan een beter milieu.

Onderdeel van

Bekijk ook eens