Ontdek
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen
Koninklijk concertgebouw concours 2020 eduardus lee

Jala Heywood wint het Koninklijk Concertgebouw Concours 2020

zo 20 sep 2020 - 2 minuten leestijd - Tekst: Het Concertgebouw

Zondag 20 september vond de finale van het concours plaats in de Kleine Zaal. Jala ontving uit handen van juryvoorzitter Vincent de Kort de Koninklijk Concertgebouw Concourstrofee en een geldbedrag van € 1.000,- ten behoeve van haar muzikale ontwikkeling.

Onderdeel van

Koninklijk concertgebouw concours 2020 eduardus lee

De jury noemde Jala ‘een muzikaal talent, een podiumdier met een prachtige stem’. Ze vonden haar erg muzikaal en waren onder de indruk van haar unieke stemgeluid. De jury was ’totaal geboeid door haar muzikaliteit en optreden’. De winnaar van het Koninklijk Concertgebouw Concours mag in het seizoen 2020-2021 optreden tijdens het Lunchconcert in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw.

Jala was negen toen ze begon met contrabas. ‘Ik heb aangebeld bij het Koninklijk Conservatorium Den Haag en gevraagd of ik contrabasles mocht volgen. Ik mocht na drie maanden terugkomen en lessen volgen. Ik studeer daar nog steeds. Ik speel meestal jazz en klassieke muziek.’ Een andere grote passie van Jala is zingen. Dat doet ze sinds ze twee is, bijna dagelijks. Jala houdt heel erg van optreden. ‘Dat is mijn lievelingsding van de hele wereld’. Ze hoopt dat ze later ook mag optreden als werk. Jala woont met haar ouders en achtjarige broertje in een woonboot. Haar broertje speelt drums. Jala heeft meegedaan met het concours voor de ervaring en omdat ze Het Concertgebouw een heel mooi gebouw vindt. ‘Ik heb ooit Wynton Marsalis hier zien spelen. Toen raakte ik geïnspireerd en wist ik: ik wil muziek maken, zingen en optreden’.

Jala was meteen na het winnen van de finale te gast in de uitzending van Podium Witteman. Kijk de uitzending terug.

Dit was de twaalfde editie van het Koninklijk Concertgebouw Concours. Dit jaar stuurden 134 kinderen hun YouTubevideo in. Uit alle aanmeldingen selecteerde de jury de halve finalisten. Helaas werd de halve finale geannuleerd vanwege de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Toch konden alle deelnemers meedoen aan een online workshop improvisatie onder begeleiding van violist Yannick Hiwat en pianist Alexander van Popta. En zaterdag 12 september hebben alle finalisten een masterclass van violist Tjeerd Top gevolgd.

De jury van het Koninklijk Concertgebouw Concours 2020 bestond uit: dirigent Vincent de Kort (voorzitter), pianist Thomas Beijer, hoorniste Sharon St. Onge, violiste Julia Philippens en bandoneonist Carel Kraayenhof.

Het Koninklijk Concertgebouw Concours is de opvolger van de Concertgebouw Talentenjacht, die succesvolle winnaars kende als Lucie Horsch (blokfluit, 2009), Carter Muller (piano, 2012) en Aidan Mikdad (piano, 2013). De meest recente winnaars van het concours in zijn huidige vorm zijn Nikola Meeuwsen (piano, 2014), Reinier Wink (cello, 2015) Anna Kuvshinov (piano, 2016), Radu Ratering (piano, 2017), Luna van Leeuwen (viool, 2018) en Christiaan Blom (blokfluit, 2019).

Finalisten 2020
De finalisten van het Koninklijk Concertgebouw Concours 2020 waren:
Elianne Sijpkes, piano
Megan van Uffelen, harp
Maarten Bakker, zang/piano
Merel Coster, cello
Jala Heywood, zang/contrabas
Willem Starkenburg, piano
Luca van der Waals, viool

Koninklijk Concertgebouw Concours
Het Koninklijk Concertgebouw wil met dit nationale concours jong muzikaal talent een professioneel podium bieden. Daarnaast wil Het Concertgebouw de jonge musici stimuleren om muziek te maken en het contact bevorderen tussen jong talent en professionele musici. Het Koninklijk Concertgebouw Concours staat open voor jong muzikaal talent uit heel Nederland. En alle muziekgenres en instrumenten zijn welkom. Het Koninklijk Concertgebouw Concours wordt al 12 jaar mogelijk gemaakt door de Vandenbroek Foundation.

Ben je tussen de 9 en 14 jaar oud, dan kun je je aanmelden voor het Koninklijk Concertgebouw Concours 2021. De procedure wordt via deze pagina (concertgebouw.nl/concours) uitgelegd en de data voor de editie 2021 zullen nog worden aangekondigd.

En alle winnaars van de afgelopen jaren op een rij:
2009: Lucie Horsch (blokfluit)
2010: Prawira Pijlo (gitaar)
2011: Lisa Roth (zang)
2012: Carter Muller (piano)
2013: Aidan Mikdad (piano)
2014: Nikola Meeuwsen (piano)
2015: Reinier Wink (cello)
2016: Anna Kuvshinov (piano)
2017: Radu Ratering (piano)
2018: Luna van Leeuwen (viool)
2019: Christiaan Blom (blokfluit)

Bekijk ook eens