Ontdek
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen
Praten over muziek ontdek thumbnail

Podcast: Praten over Muziek met Gijs Groenteman

ma 12 okt 2020 - 1 minuut leestijd - Tekst: Het Concertgebouw

‘Talking about music is like dancing about architecture’. En toch is dit precies wat Gijs Groenteman doet, met muziekkenner Thomas de Jonker aan zijn zijde. In de podcast Praten over Muziek praten zij met een Nederlandse musicus uitgebreid over een bepaald meesterwerk. De podcast wordt mogelijk gemaakt door Van Lanschot Kempen, hoofdsponsor van Het Concertgebouw. Alle afleveringen die tot nu toe zijn verschenen, vindt u hieronder.

Praten over muziek is ook te beluisteren via Spotify en iTunes.

Onderdeel van

Over de afleveringen:


Aflevering 6 - de Negende van Dvořák & Sander Teepen
Onverwoestbaar. En enig in zijn soort: de Negende symfonie, 'Uit de nieuwe wereld' van Dvořák. Gijs Groenteman praat ruim een uur met dirigent Sander Teepen over deze misschien wel meest gespeelde en meest geliefde symfonie uit het repertoire. Een gesprek over treinspotten, Amerikaanse traditionals, Paul Robeson, de kunst van het dirigeren en dat éne bekkenslagje. En waarom weet je nooit dat je een goed concert gegeven hebt?

Aflevering 5: Hannes Minnaar & Nocturnes van Fauré
Bijna een mensenleven scheiden Fauré's eerste en laatste (dertiende) nocturne. Gijs Groenteman praat ruim een uur met pianist Hannes Minnaar over deze twee werken. Een gesprek over Fauré's muzikale taal, het moeilijke van luisteren naar eigen opnames, en de onterecht onbekende pianiste Germaine Thyssens-Valentin. Plus een heus orgeldebat, leesfouten én de vraag: waarom componeerde organist Fauré nooit iets voor orgel?

Aflevering 4: Thomas Oliemans & 'Le vieux coffret' van Caplet
Een ontdekking: de liedcyclus Le vieux coffret van André Caplet. Gijs Groenteman praat ruim een uur met bariton Thomas Oliemans over deze schitterende cyclus van vier liederen die Caplet componeerde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een gesprek over prachtige akkoorden, over 'het meest geslaagde Franse lied' en over de verhouding tekst/muziek. En hoe klinkt muziek die te goed is om uit te voeren?

Aflevering 3: Beethoven-special met Ronald Brautigam
Een gesprek tijdens het Beethoven Festival Online met pianist Ronald Brautigam over de Achttiende sonate van Beethoven. Een gesprek over 'kwispelmuziek', de fortepiano als fagot en waarom Beethoven in 6/8e altijd een feest is. En waarom is het altijd goed als je het zingt?

Aflevering 2: Karsu & haar liedjes en inspiratiebronnen
Pianiste, zangeres en componiste Karsu vertelt over haar liedjes en inspiratiebronnen. Een gesprek over 7/8 en 9/8 maatsoorten, de trap van de Grote Zaal, werktitels, de Turkse Gerard Joling en Karsu's liefde voor de harp. En waarom schrijft Karsu altijd in mineur?

Aflevering 1: Liza Ferschtman en Stravinsky's Vioolconcert
Heerlijk. Bijna 90 minuten praten met violiste Liza Ferschtman over het Vioolconcert van Stravinsky. Een gesprek over verrukkelijke noten, technische problemen, scheetjes in de fagot en Weense walsjes. Wat is het verschil tussen tellen en muziek maken? En waarom moet zo'n stuk niet twee keer zo lang duren?

Bekijk ook eens