Ontdek
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen
Vincent opheikens6

Vincent Opheikens wint 14de editie van het Koninklijk Concertgebouw Concours

zo 19 jun 2022 - 2 minuten leestijd - Tekst: Het Concertgebouw

De 13-jarige Vincent Opheikens is de winnaar van de veertiende editie van het Koninklijk Concertgebouw Concours. Eerder vandaag namen zes muzikale talenten tussen de 9 en14 jaar het tegen elkaar op in de finale die plaatsvond in Het Concertgebouw. Het gitaarspel van Vincent Opheikens maakte de meeste indruk op de jury. Uit handen van juryvoorzitter Vincent de Kort ontving Vincent Opheikens de Koninklijk Concertgebouw Concourstrofee en een geldbedrag van € 1.000 om zich muzikaal verder te ontwikkelen. Ook mag hij aankomend seizoen een lunchconcert verzorgen in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw en in september optreden bij Klassiek op het Amstelveld.

‘Als je begint met spelen, zuig je de aandacht van het publiek naar je toe. En dat kunnen allen de grootste musici. Je speelt geen muziek, je bent muziek. En je speelt recht uit het hart.’ Aldus de jury over Vincent Opheikens.

Vincent Opheikens

Vincent Opheikens (2009) woont in Amsterdam en begon op zesjarige leeftijd met klassieke gitaarlessen bij Sandra Romkes. Sinds twee jaar heeft hij les van concertgitarist Izhar Elias. Naast klassiek speelt Vincent ook graag rifjes. Hij leeft zich uit op grote gitaarsolo’s van bijvoorbeeld Mark Knopfler van de Dire Straits en Eric Clapton. In 2021 won Vincent de derde prijs bij De Muziekwedstrijd. In september van dat jaar opende hij als solist de uitreiking van de Nationale vfonds Kinderprijs 2021 in de Stadsschouwburg Utrecht. In 2022 volgden een aanmoedigingsprijs bij het Prinses Christina Concours en de eerste prijs op de Artistieke Interlyceale. Komende augustus is Vincent als hoofdgast uitgenodigd op het Kinderprinsengrachtconcert en zal hij met twee anderen in de middag voorafgaand aan het Prinsengrachtconcert zowel klassieke als lichte muziek vertolken. Vincent zit in de eerste klas van het Amsterdams Lyceum en is naast gitaarliefhebber ook fervent voetballer.

Vincent Opheikens © Eduardus Lee

Voorronde met 157 deelnemers, een bijzondere ervaring

De editie van 2022 was na twee ‘anders dan anders’ jaren er weer een als vanouds. 157 kinderen die het leuk vinden om te zingen of muziek te maken, hebben zich aangemeld voor het concours. Al deze deelnemers konden meedoen aan de workshopdag in Het Concertgebouw. Een aantal van hen nam deel aan de masterclass tevens halve finale. Uiteindelijk stonden zes jonge talenten in de finale.

De jury bestond dit jaar uit: dirigent en juryvoorzitter Vincent de Kort (bekend van het tv-programma Maestro), Julia Philippens (violiste), Izaline Calister (zangeres), Thomas Beijer (pianist) en Marco de Souza (oprichter Leerorkest).

Finalisten en jury van het Koninklijk Concertgebouw Concours 2022 © Eduardus Lee

Finalisten Koninklijk Concertgebouw Concours 2022

Alex Hwang (piano)
Jasmijn Calis (blokfluit)
Jisse Kuipers (trombone)
Vincent Opheikens (gitaar)
Adinda van Delft (viool)
Valentijn Jeukendrup (cello)

Alle eerdere winnaars op een rij

2021: Adam Akopian (piano)
2020: Jala Heywood (contrabas)
2019: Christiaan Blom (blokfluit
2018: Luna van Leeuwen (viool)
2017: Radu Ratering (piano)
2016: Anna Kuvshinov (piano)
2015: Reinier Wink (cello)
2014: Nikola Meeuwsen (piano)
2013: Aidan Mikdad (piano)
2012: Carter Muller (piano)
2011: Lisa Roth (zang)
2010: Prawira Pijlo (gitaar)
2009: Lucie Horsch (blokfluit)

Over het Koninklijk Concertgebouw Concours

Het Concertgebouw biedt met dit nationale concours al veertien jaar lang aan jong muzikaal talent tussen de 9-14 jaar een professioneel podium. Daarnaast wil Het Concertgebouw de jonge musici stimuleren muziek te maken en het contact bevorderen tussen jong talent en professionele musici. Het Koninklijk Concertgebouw Concours wordt al sinds de eerste editie mogelijk gemaakt door de VandenBroek Foundation en Het Concertgebouw Fonds. concertgebouw.nl/concours

Onderdeel van

Bekijk ook eens