Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen
Souk Festival Flash Tag Photography

720.000 bezoekers voor Het Concertgebouw in 2023

Groei aandeel jong en nieuw publiek

In 2023 verwelkomde Het Concertgebouw 720.000 bezoekers bij 900 evenementen. Hiermee benadert de concertzaal weer het niveau van voor de coronacrisis (ter vergelijking 745.000 in 2019, 727.000 bezoekers in 2018 en 2017). Opvallend is ook de groei in het aandeel nieuwe kaartkopers, maar liefst 56% bracht voor het eerst een bezoek aan Het Concertgebouw. Ook het aandeel jonge kaartkopers (tot 35 jaar) nam toe tot 26%. Het Concertgebouw verwelkomde 36.000 kinderen bij educatie- en familieconcerten en 24.000 bezoekers bij de Gratis Lunchconcerten.

Algemeen directeur Simon Reinink: ‘We zien dit najaar dat onze zalen weer ouderwets vol zitten, met veel uitverkochte concerten de laatste maanden. In het bijzonder zijn we trots op zo'n groot aandeel nieuw én jong publiek. We hopen deze opgaande lijn in 2024 ook door te zetten, te beginnen met een aantal prachtige nieuwjaarsconcerten in januari.’

Jongeren op het podium en in de zaal

Met de jonge (chef)dirigenten, Klaus Mäkelä (27 jaar) bij het Concertgebouworkest, Lorenzo Viotti (33 jaar) bij het Nederlands Philharmonisch Orkest en Karina Canellakis (42 jaar) bij het Radio Filharmonisch Orkest staan in Amsterdam vaak jonge dirigenten op de bok. De jeugdige energie op het podium vertaalt zich ook naar de zaal. Het totale aandeel van jonge kaartkopers nam toe van 21% in 2019 naar 26% in 2023. Het aanbod voor jongeren strekt zich uit van babyconcerten voor de allerjongsten, tot de speciale ADE-concerten en aangepaste klassieke programma's. Maar ook bij de klassieke concerten laten jongeren zich steeds vaker zien. Een belangrijke rol bij dit succes is weggelegd voor Entrée, de jongerenvereniging van Het Concertgebouw en –orkest. De vereniging met maar liefst 8500 leden viert in 2024 haar 30-jarig bestaan.

Hoogtepunten 2023: Allemaal in Het Concertgebouw

Van de wereldberoemde mezzosopraan Cecilia Bartoli tot de jonge breakdancende countertenor Jakub Orlinsky, van filmmuziek tot de Matthäus Passion en van SOUK tot het Beethoven Festival, in 2023 was het 'Allemaal in Het Concertgebouw' te horen. Hierbij een bijzondere vermelding voor de Nederlandstalige pop, onder anderen Froukje en Maan traden samen met orkest op in de Grote Zaal. Met steun van het Concertgebouw Fonds werd bovendien de oude hoofdentree heropend. Sinds de start van het concertseizoen betreden bezoekers als vanouds Het Concertgebouw via het Museumplein.

Vooruitblik 2024: Grote Pianisten, Janine Jansens Bachfestival en Tsjaikovski tweedaagse

Ook in 2024 is de agenda van Het Concertgebouw weer gevuld. Twee opeenvolgende hoogtepunten vallen in maart: Janine Jansens Bachfestival en een Tsjaikovski tweedaagse met het Gewandhausorchester Leipzig onder leiding van dirigent Andris Nelsons. Daarnaast is er volgend jaar speciale aandacht voor de vele Hemelbestormers, jong talent dat gesteund door Het Concertgebouw Fonds het klassieke podium verovert, onder anderen James Oesi en Djuwa Mroivili (1 mrt), Vivianne Cheng (8 mei) en Benjamin Kruithof (27 mrt). Tot slot verwelkomt Het Concertgebouw weer een keur aan Grote Pianisten: van Ronald Brautigam (21 april) tot Hélène Grimaud (12 mei) en van Grigory Sokolov (2 juni) tot Evgeny Kissin (18 juni).

Composer in Residence: Ellen Reid

De Pullitzer Price-winnende Ellen Reid is Composer in Residence van Het Concertgebouw én Concertgebouworkest. In maart presenteert de componist haar opera The Shell Trial bij het Opera Forward Festival bij De Nationale Opera. Tijdens haar verblijf in maart en april zal ze tevens een nieuw stuk componeren voor het Concertgebouworkest dat in najaar 2023 in première gaat in Het Concertgebouw.

Neem voor meer informatie contact op met afdeling Pers van Het Concertgebouw +31 20 5730 478 of pers@concertgebouw.nl.