Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Mezzosopraan Joyce DiDonato in Amsterdam met In War and Peace

Twee wereldpremières in barokprogramma rond actueel thema

Op zaterdag 19 november 2016 brengt de Amerikaanse mezzosopraan Joyce DiDonato in de Grote Zaal van Het Koninklijk Concertgebouw het project In War and Peace - Harmony through Music. In dit thematisch opgebouwde programma zingt DiDonato, naast aria’s van Händel en Purcell, twee wereldpremières van de minder bekende barokcomponisten Leo en Jommelli. DiDonato wordt begeleid door Ensemble Il Pomo d’Oro onder leiding van Maxim Emelyanychev.

In War and Peace – Harmony through Music beschouwt DiDonato als haar meest persoonlijke programma ooit. Door de dramatische terroristische aanslagen in Parijs en elders kreeg het ‘avontuurlijke barokprogramma’ dat zij aan het samenstellen was een steeds actuelere lading. ‘Zolang als er oorlog is, hebben we kunst nodig om ons te leiden’, aldus DiDonato, van wie bekend is dat zij zich consequent uitspreekt tegen wapenbezit en vóór gelijkheid en tolerantie. In War and Peace – Harmony through Music is een zoektocht naar een antwoord op de vraag: hoe vind je rust en harmonie te midden van oorlog en chaos?
Joyce DiDonato gaat in dit programma gekleed in creaties van Vivienne Westwood. Speciaal voor dit project ontwierp Westwood voor DiDonato een war-dress en een peace-dress.

Als achtergrond bij dit bijzondere concert schreef Joyce DiDonato een kort essay.

Joyce DiDonato maakt sinds de eeuwwisseling furore in de grote operatheaters, waarbij vooral haar interpretaties van operarollen van Händel, Mozart en Rossini geliefd zijn. Daarnaast zingt zij regelmatig in bekende concertzalen wereldwijd. DiDonato is een graag geziene gast in het Amsterdamse Concertgebouw, waar ze de afgelopen tien jaar een grote schare fans heeft opgebouwd. Haar meest recente optreden in Het Concertgebouw was in april 2016 met pianist David Zobel, in een recital geheel gewijd aan Venetië.


Zaterdag 19 november 2016, Grote Zaal 20.15 uur
Joyce DiDonato - mezzosopraan / uitvoerend producent van dit project
Ralf Pleger - regie en concept
Henning Blum - licht
Manuel Palazzo - choreografie en dans
Ensemble Il Pomo d'Oro
Maxim Emelyanychev - dirigent
In War and Peace - Harmony through Music
Händel - Scenes of Horror, Scenes of Woe (uit 'Jephtha'); Pensieri, voi mi tormentate (uit 'Agrippina'); Lascia ch'io pianga (uit 'Rinaldo'); Crystal Streams in Murmurs Flowing (uit 'Susanna'); Da tempeste il legno infranto (uit 'Giulio Cesare in Egitto')
Leo - Prendi quel ferro, o barbaro! (uit 'L'Andromaca')
Purcell - Aria 'When I Am Laid in Earth' (Dido's Lament) (uit 'Dido and Aeneas'); They Tell Us that You Mighty Powers (uit 'The Indian Queen');
Jommelli - Par che di Giubilo (uit 'Attilio Regolo')

---
Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Reinoud van Houten, manager PR en perscontacten van Het Concertgebouw 020-5730478 / 06-11596669 e-mail: r.vanhouten@concertgebouw.nl