Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Sebastian Fagerlund nieuwe composer in residence van Het Concertgebouw

De Finse componist Sebastian Fagerlund is dit seizoen composer in residence van Het Koninklijk Concertgebouw. In december 2016 en in mei 2017 komt Fagerlund tijdelijk in Amsterdam wonen om zich te laten inspireren door de Nederlandse cultuur en alles wat de stad te bieden heeft. Op basis van zijn ervaringen componeert hij twee nieuwe werken die in seizoen 2017-2018 in première zullen gaan.

Composer in residence is een nog jonge traditie waarbij componisten van internationale allure voor langere tijd in Amsterdam verblijven om muziek te componeren geïnspireerd door de hoofdstad. Deze jaarlijkse residencies worden mogelijk gemaakt door de donatie van een particuliere muziekliefhebber die hiertoe een Fonds op Naam bij Het Concertgebouw Fonds in het leven heeft geroepen. Een rijke traditie van het ontwikkelen en presenteren van nieuw-gecomponeerde muziek wordt hiermee voortgezet.
De eerste composer in residence van Het Concertgebouw was afgelopen jaar de Chinees-Amerikaanse Huang Ruo. De compositie die hij maakte op basis van zijn verblijf in Amsterdam beleeft op 2 maart 2017 haar wereldpremière in de Kleine Zaal.

Sebastian Fagerlund (1972) studeerde compositie aan de Sibelius Academie in Helsinki. Zijn inspiratie vindt Fagerlund in uiteenlopende muzikale tradities. BBC Music Magazine omschreef hem als een componist die een ‘welhaast grenzeloos technisch vernuft in dienst stelt van een rijke fantasie’. Fagerlunds oeuvre is breed en omvat zowel opera als kamermuziek, solocomposities en orkestwerken. Werk van zijn hand werd uitgevoerd door onder meer het BBC Symphony Orchestra, het Finnish Radio Symphony Orchestra en solisten als Pekka Kuusisto (viool), Hervé Joulain (hoorn) en Bram van Sambeek (fagot).

Premièredata van de werken van composer in residence Sebastian Fagerlund:
-Woensdag 11 oktober 2017, Kleine Zaal (coproductie Het Concertgebouw, Kauniainen Muziek Festival, Fins Cultureel Instituut voor de Benelux)
-Zaterdag 21 april 2018, Grote Zaal (coproductie Het Concertgebouw, ZaterdagMatinee, BBC, Fins Radio Orkest)

Op woensdag 7 december 2016 spelen studenten van het Conservatorium van Amsterdam twee bestaande werken van Sebastian Fagerlund tijdens het wekelijkse Lunchconcert in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw.

Voor meer informatie over composer in residence Sebastian Fagerlund klik hier
Voor de clip ‘ Sebastian Fagerlund on composing’ klik hier

---
Het Koninklijk Concertgebouw wordt gerekend tot de belangrijkste concertzalen ter wereld vanwege de ongeëvenaarde akoestiek en de brede programmering van hoog niveau. De concertzaal heeft een grote traditie op het gebied van legendarische concerten van muzikale grootheden. Met meer dan 900 activiteiten (waarvan bijna 80% concerten) en ruim 700.000 bezoekers van concerten, educatieprojecten en besloten evenementen per jaar behoort Het Concertgebouw tot de best bezochte concertzalen ter wereld. Het Concertgebouw Café trekt daarnaast jaarlijks ruim 100.000 bezoekers. Sinds de oprichting is Het Concertgebouw een privaat gefinancierde kunstinstelling met een rijke traditie op het gebied van (concert)sponsoring en fondsenwerving. Rond de 5% van de inkomsten is afkomstig van subsidie. Een bijzondere bijdrage van de BankGiro Loterij stelt Het Concertgebouw in staat zijn ambities op het gebied van duurzaamheid te realiseren. Voor meer informatie: www.concertgebouw.nl
---
Noot voor de redactie: Voor meer informatie en high res beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Reinoud van Houten, manager PR en perscontacten van Het Concertgebouw 020-5730478 / 06-11596669 e-mail: r.vanhouten@concertgebouw.nl