Home
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen
Kleine Zaal Hans Roggen 1

Alles over de piano

Het Concertgebouw is de perfecte plek om naar pianomuziek te komen luisteren. Of het nou is in de intieme Kleine Zaal of de indrukwekkende Grote Zaal.

Piano Nights en Grote Pianisten
In seizoen 2021-2022 beginnen we met twee nieuwe concertreeksen waarin de piano centraal staat. Piano Nights brengt de mooiste muziek die ooit voor piano is gecomponeerd - van Bach tot Einaudi - naar de Grote Zaal. In de nieuwe serie Grote Pianisten hoort u de beste internationale pianisten van dit moment, met werken uiteenlopend van Messiaen tot Chopin.

Alle concerten met piano
Copyright Hans Roggen

Piano Nights

Piano Nights brengt de mooiste pianomuziek van alle tijden. Neem plaats op het rode pluche en onze pianisten spelen live muziek die je misschien wel eens gehoord hebt. We hopen je ook te verrassen met muziek die nieuw voor je is.

Zie dit vooral ook als een moment om even stil te staan in de drukke wereld waarin we leven. En het mooie is... je hoeft helemaal niets van klassieke muziek te weten!

Meer info over Piano Nights

Grote Pianisten

De beroemdste klaviermeesters van deze tijd hoort u tijdens de concerten in de serie Grote Pianisten. Onder anderen Maria João Pires, Grigory Sokolov en de gebroeders Jussen zijn te gast.

Bovendien spelen in de Kleine Zaal de beste aanstormende pianisten van dit moment. Pianisten die op de rand van een grote doorbraak staan en die u nu nog in de intieme Kleine Zaal aan het werk kunt horen.

Alle concerten met grote pianisten

Over onze Steinway-vleugels

Het Concertgebouw heeft negen Steinway-vleugels. Voordat een vleugel op het podium kan schitteren heeft deze een lange weg te gaan. Hoe wordt zo’n vleugel eigenlijk gemaakt, waarop wordt er gelet bij het selecteren van een nieuwe vleugel en hoe blijven ze in topconditie? Op deze pagina nemen we u in vijf stappen mee op de bijzondere reis die de vleugel aflegt: van de bouw en selectie, tot het onderhoud en concert.

Copyright: Iris van der Valk

Stap 1: de bouw van de vleugel

Na jaren intensief gebruik was de Grote Zaal toe aan een nieuwe Steinway-vleugel. Daarom reisde een selectiecommissie dit voorjaar naar Hamburg om in de Steinway & Sons-fabriek het beste instrument uit te kiezen. Hoe wordt zo'n vleugel eigenlijk gemaakt? Neem een kijkje achter de schermen in de fabriek.

Bekijk de video

Copyright: Iris van der Valk

Stap 2: hoe kies je een nieuwe Steinway?

In de Steinway-fabriek was het aan de selectiecommissie om de beste vleugel voor de Grote Zaal uit te kiezen. Hoe werkt het selecteren van een vleugel? En waar moet je dan op letten? In deze video geven de pianotechnici die deel uitmaakten van de selectiecommissie uitleg.

Bekijk de video

Cpyright Ronald Knapp


Stap 3: onderhoud en stemmen

Eenmaal aangekomen in Het Concertgebouw wordt de vleugel onderhouden en gestemd naar voorkeur van de pianist. 'Ik wil dat de vleugel vriendelijk klinkt', of 'Ik wil dat de vleugel sexier klinkt' zijn verzoeken waar pianotechnicus Ehud Loudar dagelijks mee te maken heeft. Wilt u meer weten over het uitdagende en intrigerende werk als pianotechnicus?

Bekijk de video

Copyright Jop Starmans

Stap 4: van de vleugelopslag naar het podium

Voordat het concert begint moet de vleugel het podium op. De Steinway D-vleugel weegt ongeveer 480 kilo, dus dat vraagt de nodige inspanning. In de Grote Zaal komt de vleugel vanuit de grond tevoorschijn, via een lift die in verbinding staat met de vleugelopslag.

Lees verder

copyright Simon van Boxtel

Stap 5: de uitvoering

Benieuwd hoe een Steinway D-vleugel uiteindelijk klinkt? Meesterpianist Thomas Beijer laat het horen in deze Concertgebouw Sessions. Hij speelt Danza del Terror uit ‘El Amor Brujo’ van Manuel de Falla.

Bekijk de video