Achter de schermen — 28 juni 2017

Het Verborgen Concertgebouw - Pianolift

· tekst Lonneke Tausch , foto Hans Roggen

Wie in de Grote Zaal zit te wachten op een pianoconcert, ziet soms opeens een concertvleugel vanuit de grond tevoorschijn komen. Dit gebeurt via de podiumliften die in verbinding staan met de vleugelopslag onder het podium.

Het Verborgen Concertgebouw - Pianolift
 1. Vleugelvakken
  De rolluiken links geven toegang tot drie opbergruimtes, ofwel vleugelvakken. Elke vleugel heeft zijn eigen vak. Een van de vakken herbergt een Steinway-A: een kleiner model vleugel dat dienst doet als orkestvleugel – dus niet als solo-instrument, maar als onderdeel van de orkestbezetting. Rechts naast de rechterlift bevinden zich drie soortgelijke opbergvakken. Daarin worden lessenaars, dirigentenbokken en ander podiummateriaal bewaard.

 2. Concertvleugel
  Deze Steinway D-vleugel is onderweg naar het podium. Hij weegt ongeveer 480 kilo. In de ruimtes onder de Grote Zaal staan drie concertvleugels opgeslagen volgens strenge richtlijnen wat betreft temperatuur en vochtigheidsgraad. Pianosolisten kiezen vaak specifiek voor een bepaalde vleugel. Bijvoorbeeld omdat ze het instrument en zijn karakteristieken kennen. Vaak ook krijgen pianisten de gelegenheid de verschillende instrumenten uit te proberen en te vergelijken.

 3. Veiligheid
  ‘Het is niet toegestaan materialen op te slaan of neer te zetten in de liftschacht / No items may ever be placed in the lift area. Alleen goederentransport / Freight transport only. Hefvermogen: 2000 kg.’ Het lettertype is speciaal ontworpen toen bij de grootscheepse renovatie van Het Concertgebouw in 1989 de kelder werd uitgegraven. Het wordt overal in de kelder – en alleen in de kelder – gebruikt.

 4. Rode Lopers
  De rode lopers die normaal gesproken in alle looppaden van de Grote Zaal liggen, komen hier naar beneden voor tijdelijke opslag. Toen deze foto werd gemaakt waren de stoelenrijen uit de zaal verwijderd en was de zaal ingericht met lange tafels en losse stoelen ter gelegenheid van het jaarlijkse Concertgebouw Diner.

 5. Podiumliften
  Op het podium van de Grote Zaal zijn in de houten vloer twee grote, rechthoekige luiken zichtbaar. Precies daaronder bevinden zich deze podiumliften. Hiermee kunnen onder meer grote instrumenten zoals vleugels, kistorgels en slagwerk rechtstreeks naar het podium worden vervoerd. Dit gebeurt ook weleens tijdens een concert. Bijvoorbeeld als pas in het tweede stuk een piano-solist speelt en er, vanwege de grootte van de orkestbezetting, geen ruimte is om de vleugel al ergens op het podium klaar te zetten.

Dit artikel verscheen eerder in Het Concertgebouw Magazine editie november/december 2014

Deel dit artikel

Pianoconcerten in de Grote Zaal


 • Vrijdag 16 april 2021


  • Pilot Testen voor Toegang: Paavo Järvi dirigeert Concertgebouworkest

   Vrijdag 16 april 2021 20:00Grote Zaal

   Concertgebouworkest, Paavo Järvi (dirigent), Víkingur Ólafsson (piano)
   Concertgebouworkest, Paavo Järvi (dirigent), Víkingur Ólafsson (piano)
   R. Schumann, Mozart
   Mozart Pianoconcert nr. 24 in c, KV 491
   R. Schumann Symfonie nr. 3 in Es, op. 97 'Rheinische'

 • Donderdag 3 juni 2021


  • Helden: Christian Thielemann dirigeert de Staatskapelle Dresden

   Donderdag 3 juni 2021 20:15Grote Zaal

   Sächsische Staatskapelle Dresden, Christian Thielemann (dirigent), Denis Matsuev (piano)
   Sächsische Staatskapelle Dresden, Christian Thielemann (dirigent), Denis Matsuev (piano)
   R. Strauss, Grieg
   Grieg Pianoconcert in a, op. 16
   R. Strauss Ein Heldenleben, op. 40
Wij raden u aan om uw concertkaarten te bestellen via een andere browser. Gebruik hiervoor Chrome, Firefox, Safari, Edge of Internet Explorer versie 10 of hoger.