Ontdek
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen
Pianolift 1280x608

Het Verborgen Concertgebouw - Pianolift

zo 1 apr 2018 - Tekst: Lonneke Tausch

Wie in de Grote Zaal zit te wachten op een pianoconcert, ziet soms opeens een concertvleugel vanuit de grond tevoorschijn komen. Dit gebeurt via de podiumliften die in verbinding staan met de vleugelopslag onder het podium.

1. Vleugelvakken

De rolluiken links geven toegang tot drie opbergruimtes, ofwel vleugelvakken. Elke vleugel heeft zijn eigen vak. Een van de vakken herbergt een Steinway-A: een kleiner model vleugel dat dienst doet als orkestvleugel – dus niet als solo-instrument, maar als onderdeel van de orkestbezetting. Rechts naast de rechterlift bevinden zich drie soortgelijke opbergvakken. Daarin worden lessenaars, dirigentenbokken en ander podiummateriaal bewaard.

2. Concertvleugel

Deze Steinway D-vleugel is onderweg naar het podium. Hij weegt ongeveer 480 kilo. In de ruimtes onder de Grote Zaal staan drie concertvleugels opgeslagen volgens strenge richtlijnen wat betreft temperatuur en vochtigheidsgraad. Pianosolisten kiezen vaak specifiek voor een bepaalde vleugel. Bijvoorbeeld omdat ze het instrument en zijn karakteristieken kennen. Vaak ook krijgen pianisten de gelegenheid de verschillende instrumenten uit te proberen en te vergelijken.

3. Veiligheid

‘Het is niet toegestaan materialen op te slaan of neer te zetten in de liftschacht / No items may ever be placed in the lift area. Alleen goederentransport / Freight transport only. Hefvermogen: 2000 kg.’ Het lettertype is speciaal ontworpen toen bij de grootscheepse renovatie van Het Concertgebouw in 1989 de kelder werd uitgegraven. Het wordt overal in de kelder – en alleen in de kelder – gebruikt.

4. Rode lopers

De rode lopers die normaal gesproken in alle looppaden van de Grote Zaal liggen, komen hier naar beneden voor tijdelijke opslag. Toen deze foto werd gemaakt waren de stoelenrijen uit de zaal verwijderd en was de zaal ingericht met lange tafels en losse stoelen ter gelegenheid van het jaarlijkse Concertgebouw Diner.

5. Podiumliften

Op het podium van de Grote Zaal zijn in de houten vloer twee grote, rechthoekige luiken zichtbaar. Precies daaronder bevinden zich deze podiumliften. Hiermee kunnen onder meer grote instrumenten zoals vleugels, kistorgels en slagwerk rechtstreeks naar het podium worden vervoerd. Dit gebeurt ook weleens tijdens een concert. Bijvoorbeeld als pas in het tweede stuk een piano-solist speelt en er, vanwege de grootte van de orkestbezetting, geen ruimte is om de vleugel al ergens op het podium klaar te zetten.

Dit artikel verscheen eerder in Het Concertgebouw Magazine editie november/december 2014

Onderdeel van

Pianolift 1280x608

Bekijk ook eens