Ontdek
 1. Zoeken
 2. Concerten
 3. Menu
 4. Inloggen
Td werkplaats 1280x608

Het Verborgen Concertgebouw - Werkplaats

wo 21 jun 2017 - Tekst: Lonneke Tausch

Sinds de grote renovatie van de jaren 1985-1988 is Het Concertgebouw onderkelderd. In 1983 was geconstateerd dat het gebouw aan het verzakken was. Nu de rottende funderingen moesten worden vernieuwd werd dit aangegrepen om ondergronds extra ruimte te creëren. In de kelder zijn sindsdien de Koorzaal, kleedruimtes en de artiestenfoyer gevestigd, maar ook deze werkplaats van de Technische Dienst.

 1. Laskap
  Lassen kan en mag alleen onder deze speciale afzuiginstallatie, en met een laskap op.

 2. Werkplaats WTB
  WTB, op het bordje naast de deur (op de foto niet zichtbaar), staat voor Werktuigbouwkunde. De Technische Dienst van Het Koninklijk Concertgebouw bestaat uit een team van specialisten, onder wie een metaalbewerker/lasser. Direct naast ‘zijn’ smederij ligt de timmerwerkplaats.

 3. Trap
  De staatsietrap van de Grote Zaal wordt bijvoorbeeld geplaatst als artiesten vanuit het middenpad in de zaal het podium op moeten kunnen lopen. De trap ligt in de werkplaats voor onderhoud.

 4. Pianokruk
  Het onderstel van pianokrukken is doorgaans van hout, glanzend zwart gelakt zoals ook de instrumenten waar ze bij horen. Die houten poten blijken echter niet altijd even goed bestand tegen de drukke dagelijkse werkelijkheid van Het Concertgebouw. Daarom ontwikkelt de Technische Dienst een exacte kopie van staal: even sierlijk in uiterlijk, maar een stuk steviger in gebruik.

Dit artikel verscheen eerder in Het Concertgebouw Magazine editie maart/april 2014

Onderdeel van

Td werkplaats 1280x608

Bekijk ook eens