Ontdek
 1. Zoeken
 2. Concerten
 3. Menu
 4. Inloggen
Kcc 2021

Adam Akopian wint 13de editie van het Koninklijk Concertgebouw Concours

ma 21 jun 2021 - 2 minuten leestijd - Tekst: Het Concertgebouw

Adam Akopian mag zich de winnaar noemen van het Koninklijk Concertgebouw Concours. Zondag 20 juni was de finale van de dertiende editie van het Concours. In de Kleine Zaal van Het Concertgebouw lieten de zes finalisten hun muzikale talenten horen aan de jury. Daarna volgde de ontknoping van het concourstraject dat afgelopen najaar startte. Uit handen van juryvoorzitter Vincent de Kort ontving de 12-jarige Adam Akopian de Koninklijk Concertgebouw Concourstrofee en een geldbedrag van € 1.000,- om zich muzikaal verder te ontwikkelen. Daarnaast geeft Adam Akopian aankomend seizoen een lunchconcert in de Kleine Zaal.

Onderdeel van

De jury was erg onder de indruk van de jonge pianist. 'Je speelt geen muziek, jij bént muziek. Je bent een geweldige pianist en je weet veel over muziek. Wanneer je serieus moet zijn ben je dat, maar je hebt ook veel humor', aldus juryvoorzitter Vincent de Kort over Adam Akopian.

Adam Akopian (2008) begon in 2015 met zijn pianolessen bij Aljosja Buijs. Vanaf 2018 heeft hij zijn lessen voortgezet bij Frank Peters. Sinds een paar jaar studeert Adam aan de Sweelinck Academie, de opleiding voor Jong Talent van het Conservatorium van Amsterdam. Zijn hoofdvakdocent is Frank Peters. Hij volgde regelmatig masterclasses bij Mila Baslawskaya, David Kuyken en Thomas Beijer. Adam heeft al diverse solo-optredens gedaan. In januari 2020 en april 2021 op NPO Radio 4 vanuit de Spiegelzaal van Het Concertgebouw. En afgelopen maart was hij te gast bij het programma Podium Witteman in de serie Jonge Helden. Ook heeft hij deelgenomen aan het Internationale César Franck Concours in Brussel (finale 2019) en het Steinway Pianoconcours (finale 2020) en won hij de eerste prijs tijdens het nationale PianoFest Concours en het Prinses Christina Concours 2021 (regio Oost). Dit jaar zal Adam als solist optreden met het Concertgebouw Kamerorkest tijdens Klassiek op het Amstelveld.

In aanloop naar de grande finale van de 2021-editie
Uit de 215 YouTube-inzendingen die afgelopen najaar werden ingestuurd door jonge muzikanten uit heel het land, selecteerde de jury 12 halve finalisten. Zij stonden in mei in de halve finale, in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw en in aanwezigheid van alleen de jury vanwege de coronamaatregelen. Vervolgens namen zestig deelnemers deel aan de interactieve online workshop Improvisatie onder begeleiding van violist Yannick Hiwat en pianist Alexander van Popta. Daarna volgden de zes overgebleven deelnemers, de finalisten, begin juni de Masterclass Podiumpresentatie door Martina Forni, altvioliste van het Concertgebouworkest. En op 20 juni was het dan zover: de grande finale.

De jury van het Koninklijk Concertgebouw Concours bestond deze editie uit: Vincent de Kort (voorzitter), Julia Philippens, Thomas Beijer, Randell Heye en Marco de Souza.

Vanaf 1 oktober 2021 kunnen jonge talenten zich aanmelden voor het concours van 2022. concertgebouw.nl/concours

copyright: Milagro Elstak

Alle winnaars van de afgelopen jaren op een rij

 • 2020: Jala Heywood (contrabas)
 • 2019: Christiaan Blom (blokfluit)
 • 2018: Luna van Leeuwen (viool)
 • 2017: Radu Ratering (piano)
 • 2016: Anna Kuvshinov (piano)
 • 2015: Reinier Wink (cello)
 • 2014: Nikola Meeuwsen (piano)
 • 2013: Aidan Mikdad (piano)
 • 2012: Carter Muller (piano)
 • 2011: Lisa Roth (zang)
 • 2010: Prawira Pijlo (gitaar)
 • 2009: Lucie Horsch (blokfluit)

Over het Koninklijk Concertgebouw Concours
Het Concertgebouw biedt met dit nationale concours al dertien jaar lang aan jong muzikaal talent tussen de 9-14 jaar een professioneel podium. Daarnaast wil Het Concertgebouw de jonge musici stimuleren muziek te maken en het contact bevorderen tussen jong talent en professionele musici. Het Koninklijk Concertgebouw Concours wordt al sinds de eerste editie mogelijk gemaakt door de VandenBroek Foundation en Het Concertgebouw Fonds. Kijk ook op concertgebouw.nl/concours

Bekijk ook eens