Ontdek
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen
Wynton marsalis ronald knapp 080216 245

Concertgebouw Prijs voor Amerikaanse jazztrompettist Wynton Marsalis

ma 23 aug 2021 - 2 minuten leestijd - Tekst: Het Concertgebouw

Trompettist Wynton Marsalis ontvangt als eerste jazzmusicus de prestigieuze Concertgebouw Prijs. De prijs is bestemd voor musici die over een langere periode hebben bijgedragen aan het artistieke profiel van Het Concertgebouw. De Amerikaanse musicus is met zijn vele concerten, zijn composities en zijn inzet op het gebied van educatie van grote waarde voor Het Concertgebouw. De prijs zal worden uitgereikt tijdens een galaconcert op 30 september.

Wynton Marsalis is een internationaal gelauwerde musicus, componist, bandleider, leermeester en promotor van de Amerikaanse muziekcultuur. Hij verkocht meer dan 7 miljoen platen en won als enige ooit Grammy Awards in zowel de categorie klassiek als jazz. Sinds zijn jeugd speelt hij samen met de grootste jazzmusici, onder wie Dizzy Gillespie, John Lewis, Sonny Rollins en Herbie Hancock, maar ook met klassieke orkesten als de Los Angeles Philharmonic, The Cleveland Orchestra en het Royal Philharmonic Orchestra. Van zijn klassieke composities klonk in 2016 zijn Vioolconcert voor Nicola Benedetti in de NTR ZaterdagMatinee.

‘Ik ben in zo ongeveer alle concertzalen ter wereld geweest maar nergens heb ik het meer naar mijn zin dan in jullie Concertgebouw. Alles eraan is perfect. De akoestiek, de inrichting, die trappen, dat publiek om je heen.’ - Wynton Marsalis

Wynton Marsalis in Het Concertgebouw
Een jaar na de oprichting van zijn Jazz at Lincoln Center Orchestra in New York in 1996 kwam Marsalis naar Het Concertgebouw voor de uitvoering van zijn Pulitzer Prize-winnende oratorium Blood on the Fields. Het concert was een groot succes en het orkest kwam vervolgens al meer dan tien keer terug naar Het Concertgebouw voor concerten en educatieprojecten. Dat Marsalis altijd oog voor jong talent heeft, bewees hij door vorig jaar de jonge Amsterdamse saxofonist Gideon Tazelaar uit te nodigen bij zijn bigband te soleren in Het Concertgebouw. Na twee uitverkochte en veelgeprezen concerten in februari 2020 keren Wynton Marsalis en zijn Jazz at Lincoln Center Orchestra voor twee concertavonden én een galaconcert in september 2021 terug.

Concertgebouw Prijs
De Concertgebouw Prijs, die voor de twaalfde keer wordt uitgereikt tijdens een feestelijk galaconcert in de Grote Zaal van Het Concertgebouw, is een initiatief van de directies en besturen van Het Concertgebouw en Het Concertgebouw Fonds. De eerdere laureaten waren Cecilia Bartoli (2004), het Beaux Arts Trio (2006), Bernard Haitink (2007), het Koninklijk Concertgebouworkest (2009), Maurizio Pollini (2010), Thomas Hampson (2011), Janine Jansen (2013), Yo-Yo Ma (2014), Sir John Eliot Gardiner (2016), het Radio Filharmonisch Orkest/Groot Omroepkoor (2017) en het Hagen Kwartet (2019). Dirigent Jaap van Zweden zou de prijs in 2020 uitgereikt krijgen, maar die uitreiking is vanwege de coronapandemie uitgesteld.

De Concertgebouw Prijs bestaat uit een kunstwerk en een permanente vermelding van de laureaat op het eretableau in Het Concertgebouw, tegenover de solistentrap van de Grote Zaal.

Onderdeel van

Bekijk ook eens