Ontdek
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen
Klok fred george

Kunst in het gebouw: kristallen klok

do 3 sep 2020 - 1 minuut leestijd - Tekst: Reinoud van Houten

‘Andere tijd – Nieuwe tijd’. Zo luidt de naam van de grote kristallen klok in de Entreehal. De klok, gemaakt door Leo Copers, is een afscheidscadeau voor voormalig directeur Martijn Sanders.

Onderdeel van

AION ETEPOS – AION KAINOS. Dat is de Griekse naam van de grote kristallen klok. Oftewel: ‘Andere tijd – Nieuwe tijd’. De klok is een cadeau aan Martijn Sanders, die in juni 2006 na bijna een kwarteeuw dienstverband afscheid nam als algemeen directeur van Het Concertgebouw. Het geschenk kreeg een permanente plaats naast de toegangsdeuren naar de Grote Zaal in de Entreehal. De klok wordt geluid bij alle concerten in de Grote Zaal op het moment dat de deuren voor het publiek opengaan. Het kunstwerk werd aangeboden door de medewerkers en vrienden en relaties van Martijn Sanders.

De kristallen klok in de entreehal

Over de kunstenaar: Leo Copers

- Belgisch beeldend kunstenaar met een gevarieerd oeuvre van sculpturaal werk, installaties en performances sinds de late jaren zestig van de vorige eeuw.
- Geboren in 1947 in Gent, waar hij ook zijn kunstopleiding volgde.
- Medestichter, in 1967, van de groep Nieuwe Rococo, die het echter maar drie jaar uithield.
- Dreiging en vergankelijkheid zijn terugkerende thema’s in zijn werk, vaak op een poëtische en esthetische manier verbeeld. Copers gebruikt dikwijls dagelijkse objecten die hij aanvult, verandert of isoleert. Die voorwerpen selecteert hij op basis van hun specifieke verwachtingspatroon, om die verwachting weer onmiddellijk door te prikken door een minieme verandering aan te brengen. Vanuit een onbegrensde materiaalkeuze creëert hij vaak surrealistische, vervreemdende associaties.

Jaar

2006

Materiaal

Glas

Locatie

Toegangsdeuren Grote Zaal

Bekijk ook eens