Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Jaap van Zweden ontvangt Concertgebouw Prijs

'De klank van Het Concertgebouw is bepalend geweest voor mijn leven.'

De Concertgebouw Prijs wordt 18 april aanstaande uitgereikt aan dirigent Jaap van Zweden. De dirigent ontvangt de prijs vanwege zijn uitzonderlijke bijdrage aan het artistieke profiel van Het Concertgebouw. Met de ontvangst van Concertgebouw Prijs schaart dirigent Jaap van Zweden zich in een illuster gezelschap met onder anderen dirigent Bernard Haitink, bariton Thomas Hampson, cellist Yo-Yo Ma en trompettist Wynton Marsalis.

Jaap van Zweden over Het Concertgebouw

Het leven van de in Amsterdam geboren Jaap van Zweden is nauw verbonden met Het Concertgebouw, waar hij op negentienjarige leeftijd benoemd werd als jongste concertmeester ooit van het Concertgebouworkest. Vanaf dat moment laat de akoestiek van Het Concertgebouw hem niet meer los:

'Het Concertgebouw in Amsterdam is als een tweede thuis. De klank van Het Concertgebouw is bepalend geweest voor mij leven. Hier ben ik groot geworden als violist en als dirigent.'

Ook toen de carrière van Jaap van Zweden een vlucht nam en hij overal op de wereld dirigeerde, van Hong Kong tot New York, en van Chicago tot Berlijn, nam hij de ‘gouden klank’ van de Amsterdamse concertzaal mee:

‘Het Concertgebouw is mijn referentiekader waar ik elke concertzaal op de wereld tegen afzet. De klank, de sfeer, de historie: dit is een unieke plek in de wereld die Nederland moet koesteren.’

Jaap van Zweden dirigeert Wagner in Het Concertgebouw.

Algemeen directeur Simon Reinink over Jaap van Zweden

Simon Reinink, algemeen directeur van Het Concertgebouw vertelt over de toekenning van de Concertgebouw Prijs: ‘Jaap van Zweden is van jongs af aan innig met Het Concertgebouw verbonden. Als Amsterdams kind trad hij er al diverse malen op: hij won er in 1977 het Oskar Back Concours, was vanaf zijn negentiende concertmeester van het Concertgebouworkest en trad er later op als dirigent met verschillende orkesten. Als chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest gaf hij vele onvergetelijke uitvoeringen. De concertante Wagner-opera’s staan veel muziekliefhebbers nog helder voor de geest. Inmiddels is Van Zweden internationaal een van de meest gevraagde dirigenten van zijn generatie.’

Jaap van Zweden

Sinds seizoen 2018-2019 is Jaap van Zweden music director van de New York Philharmonic. Daarmee keerde de Amsterdammer terug naar de stad waar hij als zestienjarige viool studeerde aan de Juilliard School of Music. Op zijn negende speelde hij voor het eerst in Het Concertgebouw, in de Kleine Zaal. En op zijn negentiende werd hij concertmeester van het Concertgebouworkest.

Twan Huys interviewde Jaap van Zweden voor College Tour in Het Concertgebouw.

In 1996 verruilde Jaap van Zweden zijn strijkstok voor de baton. Onder meer werd hij chef-dirigent en artistiek leider van het Radio Filharmonisch Orkest. Na zijn benoeming tot chef-dirigent van het Dallas Symphony Orchestra in 2008 – een functie die hij tot 2018 vervulde – nam zijn carrière een internationale vlucht. Hij was te gast bij vooraanstaande orkesten als het Chicago Symphony Orchestra, de Berliner Philharmoniker, de Wiener Philharmoniker en het Concertgebouworkest. In 2012 werd hij benoemd tot chef-dirigent van het Hong Kong Philharmonic Orchestra. In 2024 eindigt het chef-schap van Jaap van Zweden bij de New York Philharmonic en start hij als chef-dirigent bij de Seoul Philharmonic in Zuid-Korea.

Lees ook het uitgebreide interview met Jaap van Zweden over Het Concertgebouw.

Wynton Marsalis bij zijn vermelding op het eretableau in Het Concertgebouw.

Concertgebouw Prijs

De Concertgebouw Prijs, die voor de dertiende keer wordt uitgereikt tijdens een feestelijk galadiner in de Grote Zaal van Het Concertgebouw, is een initiatief van de directies en besturen van Het Concertgebouw en Het Concertgebouw Fonds. De prijs is bestemd voor musici die over een langere periode hebben bijgedragen aan het artistieke profiel van Het Concertgebouw. De eerdere laureaten waren Cecilia Bartoli (2004), het Beaux Arts Trio (2006), Bernard Haitink (2007), het Koninklijk Concertgebouworkest (2009), Maurizio Pollini (2010), Thomas Hampson (2011), Janine Jansen (2013), Yo-Yo Ma (2014), Sir John Eliot Gardiner (2016), het Radio Filharmonisch Orkest/Groot Omroepkoor (2017), het Hagen Quartett (2019) en trompettist Wynton Marsalis (2021). Oorspronkelijk zou Jaap van Zweden de Concertgebouw Prijs ontvangen aan de vooravond van het Mahler Festival in 2020. Na de annulering van dat festival is er dit jaar een nieuwe gelegenheid gevonden voor de uitreiking op 18 april.

De Concertgebouw Prijs bestaat uit een kunstwerk en een permanente vermelding van de laureaat op het eretableau in Het Concertgebouw, tegenover de solistentrap van de Grote Zaal.