Home
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen
Racoon Govert Driessen 1

Informatie over versterkte concerten

Het concert dat je gaat bijwonen is een versterkt concert. Dit betekent dat het geluid van (een deel van) de instrumenten elektrisch dan wel elektronisch wordt versterkt. Het Concertgebouw houdt zich altijd aan de gestelde richtlijnen met betrekking tot het volume van het geluid. Toch kan het verstandig zijn je gehoor extra te beschermen.

Oordoppen

Ons advies is om je gehoor extra te beschermen door oordoppen te dragen met een muziekfilter. Met deze oordoppen hoor je de muziek nog steeds goed en kun je ook nog steeds makkelijk communiceren met je medebezoekers. Voor wie wil, zijn bij onze garderobe gratis eenvoudige oordoppen (herriestoppers) verkrijgbaar. Bezoek je frequent concerten met versterkte muziek dan is het aan te raden om zelf herbruikbare oordoppen aan te schaffen, deze zijn beter van kwaliteit en bieden een betere geluidservaring. Zo kun je nog heel lang blijven genieten van concerten.

Meer informatie over het voorkomen van gehoorschade bij bezoeken aan locaties met versterkte muziek vind je op ilovemyears.nl en oorcheck.nl.

Tekst gaat verder onder de video.

Geluidsnorm voor versterkte concerten

De norm van het RIVM is 103 decibel. Bij Het Concertgebouw hanteren we een norm van 100 dB. Het advies van RIVM geeft drie grenswaarden aan, afhankelijk van iemands leeftijd. Bij kinderen tot en met 13 jaar wordt een grenswaarde van 91 decibel geadviseerd, bij kinderen van 14 en 15 jaar 96 decibel en bij mensen vanaf 16 jaar wordt een grenswaarde van 102 decibel geadviseerd. Alle waardes zijn een gemiddelde, gemeten over een kwartier.

De akoestiek van Het Concertgebouw

Het Concertgebouw wordt geroemd om zijn akoestiek voor klassieke muziek. Architect Dolf van Gendt ontwierp het gebouw en de zalen speciaal voor dit doel. In de jaren 60 werd Het Concertgebouw ook dé zaal voor popconcerten, Paradiso en de Melkweg waren toen nog niet opgericht. Inmiddels vinden er nog steeds regelmatig versterkte concerten in Het Concertgebouw plaats. Naast de specifieke afstelling van de speakers zijn er diverse akoestische maatregelen genomen, zoals geluidsabsorberende panelen tegen de achterwand en een geluidsabsorberend gordijn in de nok. Hiervoor werkt Het Concertgebouw samen met ervaren geluidstechnici. Daarbij nemen artiesten vaak zelf een geluidstechnicus mee, die samenwerkt met onze audiopartner.

Lees meer over de akoestiek