Ontdek
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen
20201211 iva n fischer anne dokter 1903x660

Bachs Matthäus-Passion door het Concertgebouworkest

vr 26 mrt 2021 - 2 uur kijktijd

Zaterdag 27 maart om 20.00 uur zendt het Concertgebouworkest een registratie uit van Bachs Matthäus-Passion onder leiding van Iván Fischer. De stream blijft twee weken beschikbaar.

De geplande registratie van Bachs Matthäus-Passion door het Concertgebouworkest onder leiding van Philippe Herreweghe kan helaas niet doorgaan. Een externe productiegebonden medewerker is tijdens de voorbereiding positief getest op corona. Om elk gezondheidsrisico uit te sluiten heeft het orkest uit voorzorg besloten om de repetities en de registratie te annuleren.

Onderdeel van

Monumentale traditie
De Matthäus-Passion van Bach werd voor het eerst uitgevoerd op Goede Vrijdag 11 april 1727. Het was géén opera, maar het effect was op zijn minst vergelijkbaar, zo niet sterker. John Eliot Gardiner schrijft: 'Er bestaat geen enkele opera seria uit die tijd die met Bach's twee Passies te vergelijken is, in de zin van het intense menselijke drama en het morele dilemma dat hij erin uitdrukt - in zo'n overtuigende en diep-ontroerende manier.'

Iván Fischer
Iván Fischer is sinds 1987 een graag geziene gast bij het Concertgebouworkest. De even ongewone als toegewijde werkwijze van Fischer en het enthousiasme en de virtuositeit van de musici leveren altijd bijzondere uitvoeringen op. Met zijn interpretatie wordt de luisteraar volgens Gardiner ‘meegetrokken in een verhaal dat wordt verteld om hem wakker te schudden en mee te nemen in de geschiedenis van pijn en lijden, door wroeging en spijt, naar de mogelijkheid van verlossing - de Opstanding van Pasen’.

Musici
Concertgebouworkest
Iván Fischer, dirigent
Mark Padmore, tenor (Evangelist)
Peter Harvey, bas (Christus)
María Espada, sopraan
Renate Arends, sopraan
Ingeborg Danz, mezzosopraan
Barbara Kozelj, mezzosopraan
Peter Gijsbertsen, tenor
Henk Neven, bas
Groot Omroepkoor
Nationaal Kinderkoor

Bekijk ook eens