Achter de schermen — 27 augustus 2020 · 1 minuut leestijd

Kunst in het gebouw: Oskar Back

· tekst Liesbeth Houtman , foto Hans Roggen

In de foyer van de Kleine Zaal staat de buste van Oskar Back. Violist, pedagoog en naamgever van Nederlands belangrijkste vioolconcours. De buste is kort voor zijn overlijden gemaakt door de Haagse beeldhouwster Renske Morks.

Deel dit artikel

Oskar Back (1879-1963)

- Befaamde vioolpedagoog, geboren in Wenen als zoon van een Hongaarse musicus.
- Studeerde in Brussel bij onder anderen Eugène Ysaÿe.
- Vestigde zich in 1919 in Amsterdam en werd in 1935 Nederlands staatsburger.
- Koningin Juliana benoemde hem in 1959 tot ridder in de Orde van Oranje Nassau ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag.
- Tot zijn leerlingen behoorden Theo Olof, Herman Krebbers, Davina van Wely en Emmy Verhey. Naamgever van Het Nederlandse Vioolconcours, categorie Oskar Back.

Over de buste

- Vervaardigd door de Haagse beeldhouwster Renske Morks. Naar verluidt had zij Back eens gezien tussen het publiek in de Kleine Zaal, waarna zij verzuchtte: ‘Wat een mooie kop! Wat zou ik die graag willen maken.’
- Onthuld op 21 november 1962 in Het Concertgebouw. De ernstig zieke Back, die slechts een paar weken later overleed, was daarbij, zittend in een rolstoel.
- De buste kreeg aanvankelijk een plaats in een van de trappenhuizen van de Grote Zaal.

Jaar

1962

Materiaal

Brons

Locatie

Foyer Kleine Zaal

Wij raden u aan om uw concertkaarten te bestellen via een andere browser. Gebruik hiervoor Chrome, Firefox, Safari, Edge of Internet Explorer versie 10 of hoger.