Ontdek
 1. Zoeken
 2. Concerten
 3. Menu
 4. Inloggen
Koninlijke ontvangkamer

Het Verborgen Concertgebouw - Koninklijke Ontvangkamer

zo 30 jul 2017 - Tekst: Lonneke Tausch

In een van de vier trappenhuizen op de hoeken van de Grote Zaal zit een vrij onopvallende deur die toegang geeft tot de Koninklijke ontvangkamer. Deze ruimte wordt gebruikt door de leden van het Koninklijk Huis wanneer ze Het Koninklijk Concertgebouw bezoeken. Af en toe vindt hier ook een diner plaats voor bijzondere genodigden van de directie. Bijvoorbeeld het diner ter ere van de negentigste verjaardag van pianist Menahem Pressler in december 2013.

 1. Kristalrecycling
  Op verschillende plekken in Het Concertgebouw zijn ornamenten van oude kroonluchters, die ooit in de foyers hebben gehangen, gerecycled in nieuw ontworpen plafondverlichting. Soortgelijke lampen hangen bijvoorbeeld ook in de Felix de Nobelfoyer bij de Kleine Zaal.

 2. Koninklijk bezoek
  Het eerste officiële koninklijke bezoek aan Het Concertgebouw was bij het concert ter ere van de inhuldiging van koningin Wilhelmina in 1898; Willem Mengelberg dirigeerde het Concertgebouworkest in de Grote Zaal. Deze en tientallen andere foto’s van koninklijke bezoeken door de jaren heen kunt u bekijken in de permanente fototentoonstelling in de Julianafoyer (op de begane grond, grenzend aan de Spiegelzaal).

 3. Koningspaar
  Op de linkerfoto verlaten Willem-Alexander en Máxima het podium nadat ze het Koninklijk Concertgebouworkest en dirigent Riccardo Chailly hebben bedankt voor het concert dat ze kregen aangeboden bij hun huwelijk in 2002. Op de rechterfoto wordt Máxima omringd door dansers van het Kathakali Danstheater tijdens de opening van het Amsterdam India Festival in 2008.

 4. Sterrenparade
  Op deze wand hangen foto’s van grote solisten die de afgelopen decennia in Het Concertgebouw hebben opgetreden: jazzsterren als Miles Davis, Duke Ellington en Ella Fitzgerald, de zangeressen Jessye Norman, Maria Callas en Cecilia Bartoli, en de pianisten Mitsuko Uchida en Daniel Barenboim.

 5. Verscholen
  Achter deze vrijstaande muur zit onverwacht nog een schuifwand met een voetvergrendeling. In de ‘geheime’ ruimte daarachter bevinden zich een keuken en een lift.

Onderdeel van

Bekijk ook eens