Ontdek
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen
Edit 0 DC02677 2038 4907 B156 F856658 B72 F3

Composer in residence

ma 1 mei 2023 - 4 minuten leestijd - Tekst: Het Concertgebouw

Sinds 2015 opent Het Concertgebouw zijn deuren jaarlijks voor een huiscomponist: de composer in residence. Componisten van internationale allure verblijven gedurende een langere periode in Amsterdam om muziek te componeren geïnspireerd door de stad.

Ontdek meer over onze composers in residence:

Ellen Reid (seizoen 2023-2024)

Samuel Adams (seizoen 2020-2021)

Thomas Larcher (seizoen 2019-2020)

Tansy Davies (seizoen 2018-2019)

Sebastian Fagerlund (seizoen 2016-2017)

Huang Ruo (seizoen 2015-2016)

Deze jaarlijkse 'Residencies' worden mogelijk gemaakt door de donatie van een particuliere muziekliefhebber die hiertoe een Fonds op Naam bij Het Concertgebouw Fonds in het leven heeft geroepen. Een rijke traditie van het ontwikkelen en presenteren van nieuw-gecomponeerde muziek wordt hiermee voortgezet.

Onderdeel van

Ellen Reid | Seizoen 2023-2024

Ellen Reid is komend seizoen composer in residence van Het Concertgebouw en het Concertgebouworkest. Componist en Sound Artist, zo noemt de Canadese zichzelf. ‘De wereld is op die manier groter voor me, mijn speelveld ruimer. Bij het woord componist hebben we van oudsher een beeld dat op mij wat ouderwets overkomt en beperkend voelt. Voor mij gaat het om het vormen van geluid, en hoe je dat geluid beleeft.’ Tijdens haar residency schrijft Reid een opdrachtcompositie voor het Concertgebouworkest en cureert een concert in de Kleine Zaal.

Lees het uitgebreide interview met Ellen Reid

Bezoek de website van Ellen Reid

Samuel Adams | Seizoen 2020-2021

De residency van Samuel Adams bracht nieuw werk voor symfonieorkest, Variations. Daarnaast componeerde hij ook Sundial voor percussie en strijkkwartet. Dit werd uitgevoerd door Dominique Vleeshouwers en het Alma Quartet, waarmee Samuel Adams' lang gekoesterde droom om met dit kwartet samen te werken uitkwam.

Lees het uitgebreide interview met Samuel Adams

Bezoek de website van Samuel Adams

Thomas Larcher | Seizoen 2019-2020

Thomas Larcher componeerde gedurende zijn residency The Living Mountain voor Asko|Schönberg dat méér omvatte dan muziek: kunstenaar-fotograaf Awoiska van der Molen maakte beelden in het berglandschap van Südtirol, de geboortegrond van Thomas Larcher. Deze beelden vormden de inspiratiebron voor het componeren van dit nieuwe werk. Daarnaast schreef hij nieuw werk voor het Radio Filharmonisch orkest: Symfonie Nr. 3 A line above the Sky’.

Luister naar Symfonie Nr. 3, ‘A line above the Sky

Interview met Thomas Larcher over The Living Mountain

Bezoek de website van Thomas Larcher

Tansy Davies | Seizoen 2018-2019

Componiste Tansy Davies schreef in Amsterdam nieuw werk voor het Asko|Schönberg ensemble: ‘Soul Canoe moest gaan om overgave en openheid, een droomachtig verhaal waarin iedereen zijn of haar eigen weg kon zoeken.’

Lees het uitgebreide interview met Tansy Davies

Bezoek de website van Tansy Davies

Sebastian Fagerlund | Seizoen 2016-2017

De in Helsinki wonende Sebastian Fagerlund wordt gezien als één van de meest prominente Europese componisten van het moment. Hij laat zich enerzijds inspireren door de grote muzikale tradities en anderzijds creëert hij zijn eigen taal waarbij hij het grote gebaar niet schuwt. Tijdens zijn residency schreef hij Water Atlas voor het Radio Filharmonisch Orkest en zijn Tweede strijkkwartet, ‘From the Ground’.

Luister naar Sebastian Fagerlunds Water Atlas

Lees het uitgebreide interview met Sebastian Fagerlund

Bezoek de website van Sebastian Fagerlund

Huang Ruo | Seizoen 2015-2016

Huang Ruo was de eerste composer in residence van Het Concertgebouw. Hij is niet in een hokje te stoppen, componeert van jazz tot opera en van kamermuziek tot pianoconcert. Zijn inspiratie vindt hij net zo makkelijk in Chinese volksmuziek als in moderne klassieke muziek. Gedurende zijn residency componeerde hij Woven voor ensemble en publiek, en het concert voor piano en orkest Unscrolled.

Luister naar Woven

Luister naar Unscrolled

Bezoek de website van Huang Ruo

Bekijk ook eens