Ontdek
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. 0
    Mandje
  5. Account
  6. Inloggen
Eduarduslee 20180917 thomaslarcher 047

Composer in residence

do 21 okt. 2021 - 2 minuten leestijd - Door Het Concertgebouw

Sinds enkele seizoenen opent Het Concertgebouw zijn deuren voor een huiscomponist. In seizoen 2019-2020 verwelkomen we de Oostenrijkse componist Thomas Larcher.

Huang Ruo was in seizoen 2015-2016 de eerste composer in residence van Het Concertgebouw. Een seizoen later werd hij opgevolgd door Sebastian Fagerlund, wiens nieuwe compositie Water Atlas in première ging op 21 april 2018 in de NTR ZaterdagMatinee. Na Fagerlund was Tansy Davies de derde composer in residence van Het Concertgebouw. In seizoen 2019-2020 is Thomas Larcher onze nieuwe huiscomponist. Hij verblijft een periode in Amsterdam waar hij - geïnspireerd door de hoofdstad - nieuwe werken zal componeren. Ook klinkt zijn Derde symfonie tijdens het Mahler Festival in mei 2020. De composer in residence wordt mogelijk gemaakt door de genereuze gift van een particuliere muziekliefhebber.

Thomas Larcher
Thomas Larcher vertelt: 'Soms houdt een residency in dat je een paar concerten geeft en er weer vandoor gaat. In Amsterdam zal dat anders zijn. Ik ga een aantal bestaande samenwerkingen verdiepen en start ook een nieuwe op. In Foam zag ik het prachtige werk van de Nederlandse beeldend kunstenaar Awoiska van der Molen. Het voelt meer dan logisch om met haar te gaan werken aan een stuk voor Asko|Schönberg over landschappen. Dat van Tirol, waar ik vandaan kom, en het Nederlandse, totaal zonder bergen. Daarover gesproken: ik zou nooit in een plat land kunnen leven. In de drie maanden dat ik in Amsterdam woon hoop ik geregeld naar de klimmuur te gaan.’ Het hele interview met Thomas Larcher kunt u lezen op deze Ontdek-pagina.

Concerten
De komende maanden is werk van Thomas Larcher te horen tijdens de volgende concerten:

Onderdeel van

Bekijk ook eens