Ontdek
 1. Zoeken
 2. Concerten
 3. Menu
 4. Inloggen
Antichambre hansroggen

Het Verborgen Concertgebouw - Antichambre

zo 20 aug 2017

'Antichambre' is een term uit de architectuur, waarmee een voorvertrek of wachtkamer wordt aangeduid. De ‘voorkamer’ van de Grote Zaal bevindt zich op de eerste verdieping, vlak bij de beruchte trap naar het podium. Dirigenten en solisten kunnen hier verpozen rondom hun optreden.

 1. Kap en grime
  Iemand die voor een kleine tweeduizend man publiek het podium op moet, heeft doorgaans behoefte aan een kaptafel. Verdere noodzakelijke faciliteiten buiten beeld: een koelkast, een koffiemachine, een waterkoker, een badkamer en een lange passpiegel. Die spiegel is overigens gemonteerd op een schuifdeur met een lift erachter, zodat een artiest eventueel ongezien aan al te opdringerige fans op de gang kan ontsnappen.

 2. Blauwe deur
  Door deze deur lopen solisten en dirigenten de bovengang van de Grote Zaal op. Rechtsaf, en dan meteen links de hoek om. Als de suppoosten daar de dubbele deuren naar het podium openzwieren, ligt de zaal aan hun voeten.

 3. Poëzie
  Op de muur boven de doorgang van de salon naar de kleedkamer-met-spiegels staan in spiegelschrift de gouden woorden ‘all concord’s born of contraries’, een citaat van dichter/schrijver Ben Jonson (1572-1637). In de spiegel boven de schouw zijn de letters moeiteloos te lezen.

 4. Babyvleugel
  De gasten in de Antichambre hebben de beschikking over een A-vleugel van Steinway & Sons. Dit model (147 cm breed, 188 cm diep, 315 kilo) is iets kleiner dan de in totaal zeven D-vleugels die in de Grote Zaal, de Kleine Zaal en de Koorzaal als solo-instrument worden gebruikt.

Onderdeel van

Bekijk ook eens