Achter de schermen — 17 november 2016

Het Verborgen Concertgebouw - Artiestenfoyer

· tekst Lonneke Tausch , foto Hans Roggen

Met de in 1988 afgeronde renovatie is Het Concertgebouw groter geworden dan het was bij de opening honderd jaar eerder. Zo was er een extra verdieping uitgegraven ónder het gebouw. Daar bevindt zich onder meer de Artiestenfoyer. Dagelijks ontbijten, lunchen en dineren hier zowel het eigen personeel als de musici die in Het Concertgebouw te gast zijn. Publiek kan de Artiestenfoyer alleen zien tijdens een rondleiding.

Het Verborgen Concertgebouw - Artiestenfoyer
  1. Wall of Fame
    Lunchen in gezelschap van Willem Mengelberg (linksonder; de tweede dirigent van het Concertgebouworkest)? Of van pianist Vladimir Horowitz, die in het seizoen 1986-1987 op zijn 82ste twee legendarische recitals gaf in de Grote Zaal (op de foto ernaast)? Op de wand van de Artiestenfoyer prijken de klassieke sterren van weleer. Onder hen ook componisten als Olivier Messiaen, Igor Stravinsky en Serge Rachmaninoff.

  2. Koorzaal
    De rondlopende wand links geeft de omtrek aan van de Koorzaal. Tijdens de Robeco SummerNights is de Koorzaal op vrijdagavond een Jazz Club, maar ook in de rest van het seizoen vinden er in deze 'Club Concertgebouw' jazzconcerten plaats. Verder wordt de Koorzaal gebruikt voor educatieprogramma’s en kinderconcerten, repetities, lezingen, diners en recepties.

  3. Huisorkest
    Na ruim een eeuw en acht chefs interne dienst liet het interieur van Het Concertgebouw een wildgroei aan stijlen zien. Interieurarchitecte Evelyne Merkx nam in haar masterplan ook de herinrichting van de kelder mee. Bij de oplevering in 1997 hebben de toenmalige leden van het Koninklijk Concertgebouworkest hun handtekeningen op de muur gezet, als metafoor voor de belangrijke aanwezigheid van het orkest in het gebouw.

  4. Schermen
    Op verschillende plekken in de Artiestenfoyer hangen schermen waarop realtime is te zien wat er in de Grote en/of de Kleine Zaal gebeurt.

  5. Keuken
    Achter de Artiestenfoyer bevindt zich een professionele keuken. Daar worden ook hapjes voor recepties en gerechten voor Het Concertgebouw Café klaargemaakt. Ook de wekelijkse brunch in de Pleinfoyer, aansluitend aan Het Zondagochtend Concert, wordt in de Artiestenfoyer bereid. De koks gebruiken zoveel als mogelijk ingrediënten van biologische herkomst.

Dit artikel verscheen eerder in Het Concertgebouw Magazine editie september/oktober 2014

Deel dit artikel

Wij raden u aan om uw concertkaarten te bestellen via een andere browser. Gebruik hiervoor Chrome, Firefox, Safari, Edge of Internet Explorer versie 10 of hoger.